2021. január 21., csütörtök

Almás zserbó

Az almás lepény és a zserbó csodás elegye ez a süti.


Unokáimnak, Zéténynek és Zalánnak ünnepeltük a 4. születésnapját. Először tortában gondolkodtam erre az alkalomra, de mivel két "szuperhősös" torta már készült a kis ünnepelteknek, inkább valami olyasmit sütöttem, amivel a felnőtt társaság kedvében is járhatok. A fiúknak egyébként nagy kedvence az almás sütemény, ezért gondoltam, ez is ízlik majd nekik. Mind ketten megkóstolták, de inkább a marcipán csodára szavaztak. Érthető módon, ha gyerek lennék engem is a látvány vonzana. A felnőttek viszont nagyon elégedett volt az almás, diós finomsággal. Frissen is
 finom, de igazán jó egy-két nap után lesz, amikor teljesen összeérnek az ízek. 


Hozzávalók: 
Tésztához:
40 dkg liszt
1 tojás
8 dkg porcukor
15 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 teáskanál sütőpor
csipet só
Töltelékhez:
6-7 evőkanál lekvár
15 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
60 dkg reszelt alma
2 evőkanál cukor
fahéj


A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot és beletesszük az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval és elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és a tojást, majd összegyúrjuk a tésztát, és három részre osztjuk.
A tésztét addig pihentetjük, amíg előkészítjük a tölteléket.
A diót összekeverjük a kristálycukorral. Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és pár perc pihentetés után kinyomkodjuk a levét. Hozzákeverjük a 2 evőkanál cukrot, és az ízlés szerinti fahéjat.
Egy 22x33 cm-es tepsit kizsírozunk. Az első tésztagombócot tepsi nagyságúra nyújtjuk. Megkenjük a lekvár felével, amelyre egyenletesen rásimítjuk a cukorral elkevert dió felét, majd erre kerül az almás töltelék fele. Befedjük a második lappal, és ugyanígy megtöltjük, majd befedjük a harmadik lappal. A süteményt néhány helyen megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkezett gőz távozni tudjon belőle.
170 fokosra előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütjük a süteményt. Amikor készre sült, rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük, majd olvasztott csokival bevonjuk.
Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése