2021. április 16., péntek

Hajtogatott krumplis pogácsa

Már napok óta készülök, hogy  fejtett babból fogok levest főzni, de azzal, hogy mi legyen a második fogás tekintetében sehogy sem sikerült zöldágra vergődnöm. Kedves családomat kérdeztem, hátha mondanak valami ötletet, de ismét jött a "nekem mindegy", a "bármit", és kedvencem "azt, amivel nincs sok munka" nevezetű remek ételek. Ez utóbbi általában drága férjem javaslata, mert ugye kímélni akar a drágám. Mellékesen megjegyzem az Ő főzési tudománya, a kávé, tea, rántotta, virsli főzésben kimerül. (Ez nem szemrehányás, mert két dudás úgysem férne meg egy csárdában, vagyis egy konyhában. És egyébként is én így szeretem Őt.) Szóval segíteni nem segítettek, úgyhogy megint mentem a saját fejem után. A viccet félre téve, tényleg komoly fejtörés a mindennapi menü kitalálása.


A mentő ötlet végül abból fakadt, hogy jöttek az én drága 4 éveseim, Zéti és Zazi, akik imádják a pogácsát. Nekik kedveskedve pogácsát sütöttem. Így megoldódott a második fogás kérdése. 
Igaz, van néhány pogácsa recept a blogon, de most egy újabbat próbáltam ki. Egy régi süteményes könyvben olvastam, és be volt jelölve, hogy legközelebb ezt fogom elkészíteni. És most volt a legközelebb.
Nagyon finom, puha pogácsák készültek. Máskor is el fogom készíteni. Szeretettel ajánlom Nektek is.
 

Hozzávalók:
60 dkg liszt
30-35 dkg főtt krumpli
20 dkg zsír
3 csapott teáskanál só
2 tojássárgája
2 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál cukor
Tetejére 1 felvert tojás


A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, krumplinyomóval áttörjük és teljesen kihűtjük.
Langyos tejben elkeverjük a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt és felfuttatjuk.
A zsírból elveszünk egy evőkanálnyit, a többit az átszitált lisztben elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a tejfölt, és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk a tésztát, majd kinyújtjuk és megkenjük a maradék 1 evőkanálnyi olvasztott zsírral.


Hosszanti irányban a tészta két szélét középre hatjuk, majd  a két oldalról is felhajtjuk középre. 45 percig pihentetjük, és újra hajtogatjuk (zsírral már nem kell kenni!), majd 15 percig pihentetjük. A hajtogatást még egyszer megismételjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét lekenjük tojással, éles késsel berácsozzuk és kiszúrjuk a pogácsákat. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb. 30-35 perc alatt megsütjük a pogácsákat.


Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom! Köszönöm a receptet! Ez így tökéletes ahogy van. :)

    VálaszTörlés