Egyik kedvenc zöldségem a cukkini. Az íze nem túl karakteres, ezért jól kombinálható más zöldségekkel, tésztával, tejtermékekkel és húsokkal. Mivel ennyi mindennel passzol, nagyon változatos ételeket lehet vele készíteni. Másik fontos dolog, hogy gyorsan elkészíthető belőle a kívánt étel, nem kell órákig a konyhában rostokolni, ha egy finom ételt szeretnénk főzni. Egészségünk védelme érdekében is érdemes fogyasztani, mert nagyon gazdag ásványi anyagokban (kalcium, magnézium, kálium, foszfor, cink), vitaminokban (A, B1, B2, B6, C) , valamint élelmi rostokban és folsavban. Szerencsére egésze évben beszerezhető, de tagadhatatlanul az a legfinomabb, amit a saját kertünkben termesztünk.
Ki is használom, hogy a kertből tudok szedni zsenge cukkinit, így gyakran kerül a család asztalára. Tudom, sokan úgy gondolják, hogy a cukkini csak rántva jó, pedig nem így van, rengeteg formában kínálhatjuk ezt a finom zöldséget. Itt, nálam is találtok jó néhány cukkinis receptet. Nézzétek meg, és próbáljátok ki őket.
A parmezános cukkini hasábokat elősorban köretnek szoktam készíteni, de önmagában, majonézzel vagy ízlésünknek megfelelő mártogatós szósszal nassoli valónak is nagyon finom.
Hozzávalók:
2 kisebb, zsenge cukkini
5-6 evőkanál parmezán
1 teáskanál szárított, morzsolt oregánó
1 teáskanál szárított, morzsolt bazsalikom
1 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű
1/2 kávéskanál őrölt bors
1/4 kávéskanál fokhagymapor
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint só
A cukkinit ujjnyi hasábokra vágjuk, és belefogatjuk az olajba. A fűszereket összekeverjük, és mindenhol meghintjük a fűszerkeverékkel. Vékonyan kiolajozott sütőedénybe tesszük, és meghintjük a parmezánnal. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 7-8 percig sütjük a hasábokat, majd megforgatjuk őket és további 7-8 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése