Érik a zamatos szilva. Jó sok szilvalekvárt, és befőttet készítettem belőle valamint néhány adag a fagyasztóba is került, hogy télen legyen mit a szilvás gombócba tenni. Egyértelmű volt, hogy a friss szilvából sütök valamilyen finom süteményt is. Választásom a kelt tésztából készült szilvás pitére esett, aminek annyira könnyű a tésztája, hogy a férjem azt hitte piskóta. Az egész családnak ízlett, az utolsó morzsáig elfogyott.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
3 dkg élesztő
15 dkg porcukor
3 tojás
10 dkg vaj
5,5 dl tej
csipet só
50 dkg szilva
4 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanál fahéj
3 dl tejben, elkeverünk 1 evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A liszthez hozzákeverjük a porcukrot, majd tojások sárgáját, az olvasztott, de nem meleg vajat, az étolajat, a felfutatott élesztőt, majd a maradék langyos tejet. Fakanállal nokedli tészta állagúra keverjük. A tojás fehérjéből csipetnyi sóval habot verünk, és a tésztához keverjük. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Egy 30x38 cm-es tepsit kizsírozunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a megkelt tésztát. A tetejére tesszük a darabolt szilvát, és megszórjuk a fahéjjal elkevert kristálycukorral. Még 20 percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt a sütemény, kockára vágjuk és porcukorral megszórjuk a tetejét.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése