Említettem már nektek, hogy előkerestem a kissé feledésbe merült családi recepteket. Ezek között találtam rá a Fehérkrémesre, amit sokan Hókocka, Hófehérke néven ismernek.
Amikor kislány voltam nagyon sokszor sütötte anyukám ezt a sütit. Mind összetevőit, mind a küllemét tekintve nagyon egyszerű sütemény, ám ez nem jelenti azt, hogy nem finom, sőt, szerintem felveszi a versenyt a drága, különleges alapanyagokat tartalmazó desszertekkel. Azt bizton állíthatom, hogy ha elkészítitek ti sem fogtok csalódni ebben a habkönnyű sütiben.
Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
5 dkg zsír
10 dkg porcukor
fél csomag szalalkáli
1 tojás
2 evőkanál tejföl
Krémhez:
5 evőkanál liszt
5 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
vaníliás porcukor
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval és a szalalkálival, majd hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát három részre osztjuk, vékony lapokat nyújtunk belőlük és kb. 25-38 cm-es tepsi hátán egyenként megsütjük.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a tölteléket. A lisztet kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk és folyamatos keverés közben megfőzzük benne a lisztes keveréket. A vajat habosra keverjük a kétféle cukorral. Amikor a főzött krém kihűlt hozzátesszük a vajkrémet, és az egészet habosra keverjük. A krémet két egyenlő részre osztjuk és megtöltjük vele a lapokat.
A megtöltött süteményt legalább 1 éjszakán át pihentetjük. Felvágás előtt a tetejét szórjuk meg vaníliás porcukorral.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése