Úgy terveztük, hogy az idén nem sütünk mézeskalácsot, hanem a lányom fog a gyerekekkel mézespuszedlit sütni, az egész család részére. Bevallom azt én is jobban szeretem, mert a mézeskalács nekem kicsit száraz. Azon kívül már el is késtünk a sütésével, mert már az adventi időszak elején meg szoktuk sütni a mézeskalácsot, hogy néhány alma társaságában garantáltan puha legyen, amikorra itt az ünnep. (Persze karácsonyra mindig jócskán megcsappan mézeskék mennyisége, mert ha kicsit kemény is, de kávé vagy tea kíséretében finom rágcsálni valónak bizonyulnak.)
De! .... egy régi Ráma süteményes könyvben ráakadtam erre mézeskalács receptre, és nem tudtam neki ellenállni. Így történt, hogy minden elhatározásom ellenére az idén is készült mézeskalács, ami valóban puha, nem csak akkor, amikor megsül, hanem 1-2-3... nap után is. Ha elhiszitek, azért, ha nem meg azért, hogy megbizonyosodjatok róla süssétek meg. Jó karácsonyi készülődést kívánok!
Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg liszt
25 dkg porcukor
3 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
30 dkg (kb. 2,5dl) méz
30 dkg lágy vaj vagy margarin
3 tojás
Habhoz:
2 tojásfehérje
20 dkg porcukor
néhány csepp citromlé
A lisztet összekeverjük a száraz anyagokkal, majd beletesszük a tojásokat, a lágy vajat, a mézet, és tésztát gyúrunk belőle. Lágynak kell lennie a tésztának, de ha nagyon ragadna, kevés lisztet még kell hozzá tenni.
A tésztát nem kell pihentetni, lisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra melegített sütőben 9-10 perc alatt megsütjük. Semmi esetre ne süssük tovább, mert akkor kemény lesz. Ha kihűltek a mézesek, gőz fölött, felvert tojáshabbal díszíthetjük.
Jó sütést kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése