2023. február 23., csütörtök

Vaníliás karika

Ti emlékeztek még az 1 kg-os, nagy dobozos Vaníliás karikára? Ha igen, akkor ez, azt jelenti, hogy ti is a múlt század második felének gyermekei vagytok, és azt, hogy mi még ettünk finom "gyári" kekszeket. Nagyon ritkán vásároltam süteményt, kekszet, mert inkább mindig megsütöttem. A vaníliás karika volt a kivétel, mert az annyira finom volt, hogy inkább megvásároltam. Soha nem tudtam neki ellenállni. Omlós volt a tésztája, szinte szétomlott az ember szájában, a csoki, tényleg csoki volt az alján, és nem csak a neve volt vaníliás, hanem az illata is. Meglehet, hogy csak az elmúlt egy - két, vagy akár három évtized szépíti meg az emléket, de néhány éve hiába keresem,  már nem találom a régi ízt. Mostanában nem is vásároltam ilyesmit. A közelmúltban találtam ezt a vaníliás karika receptet, de bevallom nem is gondoltam, hogy ez lesz az az íz, amit olyan régen keresek. 
Valami édességre vágytam, és a vaníliás karikára esett a választásom, mert a leírás alapján egyszerűnek, és gyorsnak tűnt az elkészítése. Már sütés közben éreztem a finom, édes, vanília illatot - de azt más vaníliás süti sütése közben is lehet érezni. Amikor  kihűlt és beleharaptam, tudtam, hogy ez az íz az, amit évek óta vártam. Igaz a csoki még hiányzott róla, így nem volt teljes az élmény, de már ez is sok jóval kecsegtetett. Csokiba mártva, és egy éjszakát pihentetve, pedig ugyan azt az íz élményt jelentette, mit  a régi keksz.


Hozzávalók: 
Tésztához:
40 dkg liszt
30 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
csipet só
fél csomag sütőpor
2 tojássárgája
Mázhoz:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj


A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sütőporral, a csipetnyi sóval és elmorzsoljuk benne a margarint. Amikor kezd összeállni, beletesszük a tojássárgáját, és összegyúrjuk. Hűvös helyen legalább 30 percen át pihentetjük.
A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, gyűrűformákat szúrunk ki,  és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, majd 170 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. A csokihoz öntjük az olajat, és gőz fölött felolvasztjuk. Amikor kihűltek a karikák, a talpukat az olvasztott csokiba mártjuk, rácsra tesszük és megszárítjuk.


Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése