A szilvás gombóc mellett ma túrós gombócot is készítettem. A tésztája ugyanaz, mint a szilvás gombócé, amit már régebben feltettem, ide a blogra. Ami változás, ahhoz képest, az a túrós töltelék. A krémes, vaníliás túró nagyon finoman egészíti ki a puha, krumplis tésztát, és a ropogós, aranyló, pirított morzsát. Az édes, krémes tejföl teszi igazán fenségessé, ezt az egyszerű ételt.
A töltelék készítése egyáltalán nem ördöngösség, de van néhány dolog, amire figyelni kell. Egyik, hogy ne rögös túrót használjunk, vagy ha mégis azt vásárolunk, akkor azt törjük át. A másik, hogy kevés cukrot tegyünk bele, különben nagyon folyós lesz a töltelék, és nem tudjuk összeállítani a gombócokat.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg főtt krumpli
1 tojás
15 dkg liszt
1 teáskanál zsír
Töltelékhez:
25 dkg túró
1 tojássárgája
csipet só
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
10 dkg pirított zsemlemorzsa
tejföl
porcukor
A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomón áttörjük és kihűtjük.
Amíg hűl, elkészítjük a túró tölteléket, és megpirítjuk a zsemlemorzsát. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a csipet sót, a kristálycukrot és a vaníliáscukrot.
A morzsát serpenyőben aranybarnára pirítjuk.
Amikor a krumpli kihűlt hozzáadjuk a lisztet, a zsírt és a tojást. A simára gyúrt tésztát alaposan lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és kb. 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1-1 kis halom túrótölteléket. A tésztalapok sarkát összefogjuk és gombócokat formázunk belőle.
Lobogóan forró vízben kifőzzük a gombócokat. Egyszerre 7-8 gombócot tegyünk a vízbe, és addig főzzük, amíg a gombóc feljön a víz tetejére. A tésztát leöblítjük, és lecsepegtetjük, majd beleforgatjuk a morzsába.
Porcukorral és tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Zseniálisan megfogalmazott! Az Ön bejegyzése kiemelkedő, éleslátó perspektívákat kínál. Nagyra értékelem, hogy megosztja értékes nézőpontját. Látogasd meg az Aviator játékos blogunkat és szólj hozzá a témákhoz.
VálaszTörlés