2024. június 18., kedd

Kakaós cukkinis sütemény

Mostanában rengeteg cukkinit szüreteltem a kertből. Már sok finomságot készítettem belőle, de az édesség még hiányzott a repertoárból. Évekkel ezelőtt hallottam először a cukkinis sütiről, és akkor meg is kaptam a receptjét, de eddig soha nem jutottam el odáig, hogy meg is süssem. Most viszont, hogy itt a sok zsenge cukkini, előbányásztam a receptet, és neki láttam az elkészítésének. Örülök, hogy megsütöttem, mert nagyon finom lett. Egyáltalán nincs cukkini íze, csak finom szaftos és puha tőle a tészta. Biztos, hogy máskor is el fogom készíteni.


Hozzávalók:
25 dkg reszelt cukkini
 fél mokkáskanál só
16 dkg porcukor
3 tojás
1 dl olaj
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál kakaópor


A cukkinit megszórjuk sóval, majd kb. 15 percig pihentetjük. Utána kicsavarjuk. 
Az egész tojásokat, a cukorral habosra keverjük. Hozzáöntjük az olajat, beleszitáljuk a sütőporral, szódabikarbónával és kakaóporral összekevert lisztet és összekeverjük. Legutoljára hozzáadjuk a kicsavart cukkinit. Egy kb. 20-30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. A sütit 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt kockára vágva, és kicsit megporcukrozva kínáljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!




2024. június 15., szombat

Cukkini lasagne

Ha cukkinik védőszentje gondosan figyel a növényekre, remélhetőleg az idén gazdag  lesz cukkini termés. Minden évben ültetek néhány bokorral ebből a csodás zöldségből, mert viszonylag könnyen termeszthető, különösebb gondoskodást sem igényel, és rengeteg módon felhasználható.


Sokaknak csak a rántott cukkini jut eszébe, pedig rengeteg étel, sőt sütemény is készíthető belőle. Én előszeretettel készítem belőle a finomabbnál finomabb ételeket. Szerencsére már szezonon kívül is hozzá lehet jutni, és nem is csillagászati áron, de azért, amit az ember a saját kiskertjében termel az az igazi.  Néhány cukkinis étel receptje már olvasható itt a blogon, és most a cukkinis lasagne receptjével bővítem a kínálatot.  Ebben a receptben jócskán van hús is, úgyhogy a húsimádóknál is bátran lehet vele próbálkozni.  Remélem elnyeri a tetszéseteket és elkészítitek Ti is.



Hozzávalók: 
2 db zsenge cukkini
pici só
1 evőkanál étolaj
Paradicsomos - húsos töltelékhez:
40 dkg darált hús
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2-2,5 dl paradicsom lé 
(vagy sűrített paradicsom és víz)
oregánó
kakukkfű
bazsalikom
étolaj
Besamel mártáshoz:
4 dl forró tej
3 evőkanál liszt
5 dkg vaj
só 
fehérbors
szerecsendió
Tetejére:
5 dkg reszelt sajt


A cukkinit kb. 4-5 mm vastag csíkokra vágjuk, és besózzuk. Néhány percig pihentetjük, leitatjuk róla a kicsapódott nedvességet, és forró serpenyőben, kevés olajon mind a két oldalát néhány perc alatt megpirítjuk. 
A hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált húst, amelyet ízesítünk sóval, borssal és az összeaprított zöldfűszerekkel. Amikor kezd kicsi színe lenni, felöntjük a sűrű paradicsomlével, és készre főzzük. 
A besamel mártáshoz felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk és elkeverjük benne a lisztet,  felöntjük forró tejjel, és folyamatos keverés mellett készre főzzük. Sóval, szerecsendióval és borssal ízesítjük.
Egy sütőedényt vékonyan kikenünk olajjal, és kibéleljük az elősütött cukkini szeletekkel. Ráöntjük a paradicsomos szósz felét, amelynek a tetejére kenjük a besamel mártás 1/3 részét. A rétegeket ugyan így folytatjuk, és legvégén befedjük  cukkinival, és besamel mártással. Az egészet megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Kicsit pihentetjük, majd kockára vágva kínáljuk.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!




 

2024. június 7., péntek

Tésztába ejtett meggy (Meggyes pite)

Tavaly azt gondoltam, hogy vége a meggyfánknak. Rengeteg ága leszáradt, megbetegedett, pedig annak rendje és módja szerint volt gondozva. De az én ügyes fiam megmentette. Alaposan megmetszette, bekente különféle kencékkel a törzsét, és láss csodát, meg is hálálta a gondoskodást, mert idén egy hatalmas kosárnyi zamatos meggyel ajándékozott meg. Egy részéből meggybefőttet készítettem, a többit pedig ebbe a finom sütibe használtam fel, aminek a receptje nagymamámtól ered. Kislányként gyakran segítettem mamának a sütésben, és azt mondta, azért ez a neve a sütinek mert csak úgy rá kell ejteni a meggyet a tésztára. Ezt a meggy rakosgatást mindig rám bízta. Micsoda édes szép emlék! 
A pite tésztájába nemcsak tej, hanem tejföl kerül, amitől puha és szaftos marad még másnap is. 
Megosztom veletek is ezt a régi családi receptet, bízva abban, hogy sokan kipróbáljátok, és Nektek is ízlik majd.


Hozzávalók: 
3 tojás
25 dkg kristálycukor
22 dkg vaj
4 evőkanál tejföl
0,5 dl tej
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
30 dkg fejtett meggy (friss vagy befőtt)
2 evőkanál kristálycukor (barna cukor)


A lágy vajat, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Amikor kezd felolvadni a cukor, hozzáadjuk a tojásokat és tovább keverjük, majd több részletben beletesszük a tejfölt és a tejet, legvégül pedig a sütőporral és csipet sóval összevegyített lisztet. 
Sütőpapírral kibélelünk egy 22x33 cm-es tepsit, és beleöntjük a tésztát. A meggyet egyenletesen a pite tetejére szórjuk, és meghintjük 2 evőkanálnyi kristálycukorral.


160 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 25-30 percig megsütjük a sütit.


Ha kihűlt tetszőleges szeletekre vágva kínáljuk.


Természetesen bármilyen idény gyümölccsel elkészíthető ez a sütemény. 
Ha fokozni szeretnénk az élvezeteket, kínáljunk hozzá  vanília fagyit vagy tejszínhabot.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

2024. június 1., szombat

Cseresznyés (meggyes) kuglóf

Kaptunk egy nagy kosár cseresznyét, amelynek nagy részéből befőtt készült, de csemegézni is hagytunk belőle egy adagot. Őszintén bevallom, én olyan sokat ettem belőle, hogy két napig fájt a gyomrom, ettől függetlenül, ha a hűtőszekrény közelében jártam, azért mindig csentem belőle 1-2 szemet. Egyszerűen nem tudok  ellenállni neki. Hogy ne legyen olyan nagy a csábítás a megmarad gyümölcs miatt, egy részéből cseresznyés kuglófot sütöttem. De ez sem bizonyult jó megoldásnak, mert most már nem csak a cseresznye, hanem a kuglóf is csábít.


Hozzávalók:
25 dkg vaj
22 dkg kristálycukor
fél citrom reszelt héja
6 tojás
fél csomag sütőpor
csipet só
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál tej
25 dkg cseresznye (meggy)
Tetejére:
10 dkg étcsoki
2 evőkanál étolaj


A vajat, a kristálycukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáütjük az egész tojásokat. Beletesszük a sót, a reszelt citromhéjat, és a lisztet. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felébe belekeverjük a tejet és a kakaóport.


Egy kuglóf formát kizsírozunk és kiszórjuk liszttel. A fehér tészta egy részét beletesszük a formába, és teszünk rá a kakaós tésztából is, majd rászórjuk a cseresznye felét. Spatulával, vagy villával kicsit összekeverjük a sütit, hogy szép márványos legyen. A maradék tésztával és cseresznyével ugyan így járunk el. 
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megfelelően átsült-e. Amikor elkészült rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük. A hideg kuglófot csoki mázzal leöntjük. Ehhez a csokit, az étolajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!