Kaptunk egy nagy kosár cseresznyét, amelynek nagy részéből befőtt készült, de csemegézni is hagytunk belőle egy adagot. Őszintén bevallom, én olyan sokat ettem belőle, hogy két napig fájt a gyomrom, ettől függetlenül, ha a hűtőszekrény közelében jártam, azért mindig csentem belőle 1-2 szemet. Egyszerűen nem tudok ellenállni neki. Hogy ne legyen olyan nagy a csábítás a megmarad gyümölcs miatt, egy részéből cseresznyés kuglófot sütöttem. De ez sem bizonyult jó megoldásnak, mert most már nem csak a cseresznye, hanem a kuglóf is csábít.
Hozzávalók:
25 dkg vaj
22 dkg kristálycukor
fél citrom reszelt héja
6 tojás
fél csomag sütőpor
csipet só
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál tej
25 dkg cseresznye (meggy)
Tetejére:
10 dkg étcsoki
2 evőkanál étolaj
A vajat, a kristálycukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáütjük az egész tojásokat. Beletesszük a sót, a reszelt citromhéjat, és a lisztet. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felébe belekeverjük a tejet és a kakaóport.
Egy kuglóf formát kizsírozunk és kiszórjuk liszttel. A fehér tészta egy részét beletesszük a formába, és teszünk rá a kakaós tésztából is, majd rászórjuk a cseresznye felét. Spatulával, vagy villával kicsit összekeverjük a sütit, hogy szép márványos legyen. A maradék tésztával és cseresznyével ugyan így járunk el.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megfelelően átsült-e. Amikor elkészült rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük. A hideg kuglófot csoki mázzal leöntjük. Ehhez a csokit, az étolajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése