2024. október 24., csütörtök

Diós tekert

Tegnap kora reggel elhatároztam, hogy megfőzöm a gyors, és egyszerű ebédet, és utána az egész nap a pihenésé lesz. Elhatározásom első részét tudtam is tartani, így az ebéd 9 óra körül már készen is volt. Ekkor már motoszkált bennem egy gondolat, hogy milyen jól esne egy finom süti. Valami édes, puha, diós, vagyis egy jó Diós tekert. Imádom ezt a sütit, mert sütés közben egy kicsit karamellizálódik a tészta vágott felületén lévő lekvár és cukrozott dió. Nem csoda, hogy ez a puha diós kelt sütemény az egyik kedvencem. 



Hozzávalók: 
Tésztához:
50 dkg liszt
4 evőkanál porcukor
csipet só
0,5 csomag sütőpor
1,5 dl olaj
1 tojássárgája
3 dkg élesztő
2,5-3 dl tej
Töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
7-8 evőkanál baracklekvár
Tetejére:
1 tojás


2,5 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a 3 evőkanál porcukrot,  és a sütőport. A felfuttatott élesztős tejet a lisztes keverékhez adjuk. Hozzátesszük a tojássárgáját, és elkezdjük dagasztani. Fokozatosan adjuk hozzá az étolajat, és ha szükséges még egy kevés langyos tejet. 
Amikor a tészta elválik az edény falától, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. 
Egyenként vékony téglalappá nyújtjuk a tésztát, vékonyan megkenjük lekvárral, és rászórjuk a cukorral összekevert dió 1/4 részét.
A tésztát feltekerjük, trapéz alakúra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és még 15 percig pihentetjük. 
A pihentetési idő leteltével a tetejét lekenjük felvert tojással, és 180 fokos sütőben, alsó-felső sütésen aranybarnára sütjük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!



2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, nagyon hasonló a zserbóreceptem, zserbócsiga is lehetne a neve🙂biztos,hogy kipróbálom, köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik. Milyen jó ötlet a Zserbócsiga! :)

      Törlés