2024. október 22., kedd

Mogyorós csirke

Mielőtt kapok hideget – meleget, azzal kapcsolatban, hogy ez nem az autentikus Gong Bao vagy Kung Pao, bevallom valóban nem az, csak valami olyasmi, mert ezt az ételt is a saját ízlésemre formáltam. IGAZI Mogyorós csirkét akkor ettem először, amikor a nagybátyám készített nekünk. Én kikísérleteztem a saját mogyorós csirke változatomat, amit hála Istennek még Bátyus meg tudott kóstolni, és legnagyobb örömömre elismerőleg nyilatkozott róla. Sajnos Ő már nem készíthet nekünk mogyorós csirkét, így a családom csak az én „magyarosított” változatot eheti. Nekik így is ízlik, remélem, elnyeri a ti tetszéseteket is, az én egyszerűsített változatom. 


Hozzávalók: 
1 csirkemell filé
Páchoz:
1 kávéskanál fehér bors
1 kávéskanál só
1/2 evőkanál étolaj
1 evőkanál száraz fehérbor
1 evőkanál keményítő
Szószhoz és a sütéshez:
1 teáskanál só
1 teáskanál fehér bors
1 evőkanál száraz fehérbor
2 evőkanál szójaszósz
0,5 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál keményítő, amelyet 2 evőkanál vízben elkeverünk
1 teáskanál barnacukor
2-3 cm gyömbér
2 gerezd fokhagyma
4-5 újhagyma
10 dkg mogyoró
ízlés szerint csili paprika
4-5 evőkanál étolaj


A csirkehúst  apró kockára vágjuk, majd összekeverjük 1/2 evőkanál étolajjal, 1 evőkanál borral, 1 teáskanál keményítővel,  1 kávéskanál borssal és sóval, valamint a tojásfehérjével. A keveréket 15 percig pihentetjük. 
Ez idő alatt a szószhoz összekeverjük a 2 evőkanál szójaszószt,  0,5 evőkanál balzsamecetet, az 1 teáskanál barnacukrot, az apróra vágott gyömbért és fokhagymát, valamint 2 evőkanál keményítőt, amelyet előzőleg a 2 evőkanál vízzel elkevertünk.
A mogyorót forró serpenyőben megpirítjuk.
Egy wokot, vagy serpenyőt felforrósítunk, beleteszünk 4-5 evőkanál olajat, és fehéredésig pirítjuk benne a bepácolt húst, ekkor beletesszük a felszeletelt hagymát és csilit. Amikor pirulni kezd a hagyma, beleöntjük a szószt, és néhány percig közepes tűzön összekeverjük. Ha nagyon sűrűnek találjuk, kevés vizet önthetünk rá. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a mogyorót.
Jázmin rizzsel tálaljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése