Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. március 31., péntek

Bakonyi sertésszelet

Általában tudatosan vásárolok cetlivel a kezemben, de ha valami szép alapanyagot  látok vásárlás közben, gyakran előfordul, hogy elcsábulok és megveszem, és ahhoz alakítom a napi vagy másnapi menüt. Most is így jártam a gombával, hiszen annyira szép volt, és annyi mindent lehet belőle készíteni. Jelen esetben a széles repertoárból a bakonyi szeletre eset a választás. Egyrészt ,mert nagyon szeretjük, másrészt, mert régen készítettem, és úgy gondoltam éppen itt az ideje.
 
 
Hozzávalók:
8 szelet karaj
2-3 kanál liszt
50 dkg csiperke gomba
1 nagy fej hagyma
2 mokkáskanál fűszerpaprika
2 nagyobb paprika
1 nagy szem paradicsom
1/2 mokkáskanál bors
1 kis pohár tejföl
zsír
 
 
A karaj szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és félre tesszük egy rövid időre, majd lisztbe mártjuk mind a két oldalukat, és kevés forró zsírban hirtelen megsütjük a szeleteket. Vigyázzunk nem szabad kiszárítani a húst.
A visszamarad zsírhoz, ha szükséges még teszünk annyi zsírt, hogy megtudjuk benne dinsztelni, az apró kockára vágott hagymát. Amikor üveges a hagyma, rátesszük a pirospaprikát, a borsot, valamint a nagyon apró kockára vágott paprikát és paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, és aki szereti a csípőset tehet bele egy kevés erős fűszerpaprikát is. Kevés vizet öntünk alá, a lecsós alapba visszatesszük az előre kisütött húsokat, és fedő alatt puhára pároljuk.
Amíg párolódik a hús, megtisztítjuk a gombát, ízlés szerinti darabokra vágjuk - lehet laskára, vagy egész finomra, illetve rusztikus, nagyobb kockákra is - majd kevés zsíron megpároljuk. A gombára is tegyünk egy kicsi sót és borsot, de vigyázzunk, nehogy elsózzuk, hiszen a lecsós szaftba már tettünk sót!
A paprikás szaftból vegyük ki a húsokat és a turmixoljuk össze. A tejfölt keverjük simára és néhány kanál forró turmixolt szaftot tegyünk hozzá, majd az egész tejfölt  öntsük bele a szaftba. Már csak a párolt gombát és húst kell tejfölös mártáshoz adni, és összeforralni.
 
 
A legfinomabb ha  nokedlival tálaljuk, de bármilyen tésztával nagyon finom.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése