Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. március 17., péntek

Fűszeres almakrémleves

Nálunk leves nélkül nem telhet el nap, a férjem nagy leves rajongó. Amikor már elég a zöldség és húslevesekből, akkor következek a gyümölcslevesek. Az almakrémleves az, amelyet egész évben tudunk készíteni. Nyáron ott savanykás, vagy kásás nyári alma, aztán következnek a finomabbnál finomabb zamatos almák. Így tavasz közepén pedig már elkezdenek fonnyadni az ősszel még ropogós almák, de almakrémlevesnek még a nem túl friss almák is kitűnőek.
A fűszerek teszik igazán finommá az almalevest. Természetesen, ha valamelyik fűszert nem szereti valaki, akkor azt ki lehet hagyni belőle. Aki szereti a kicsit fanyar ízeket nyugodtan tehet bele egy csipetnyi reszelt citromhéjat. És ha tovább akarjuk fokozni az élvezeteket egy kis fehérborral is meg lehet bolondítani az amúgy is finom levest.
A fűszerektől igazán  
Nyáron jéghidegen, a hűvös időben pedig langyosan kínáljuk.
 
 
Hozzávalók:
1 kg alma
ízlés szerinti cukor
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerinti fahéj
5-6 db szegfűszeg
fél citrom leve
2 dl tejszín
2 teáskanál liszt
 
 
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és kockára vágjuk. Felöntjük kb .1 liter vízzel, citromlével, szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával és ízlés szerinti cukorral ízesítjük, és puhára főzzük. Amikor jó puha az alma kiszedjük belőle a fűszereket, és botmixerrel simára turmixoljuk. A lisztet a tejszínnel simára keverjük és a forrásban lévő leveshez öntjük.
Ha turmixolás után nagyon sűrűnek találjuk a levest, akkor kevés vízzel a kívánt sűrűségűre hígítjuk. Ekkor már csak egyet forralunk rajta és készen van a finom almakrémleves.
 
 
Hasznos tanácsként mondom, én a fűszereket teatojásba szoktam beletenni, így turmixolás előtt nem kell kihalászni egyenként az apró szegfűszeg és fahéj darabokat.
Ha sűrű az almalevesünk nem feltétlenül kell lisztes habarással tovább sűríteni, ebben az esetben elég ha csak a tejszínt öntjük hozzá. Ebben az esetben már forralni sem kell.
Remélem ízlik majd nektek!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése