Szent igaz, hogy az ételízesítő porok nagyon finom ízt adnak az ételeknek, azonban mérhetetlenül sok sót tartalmaznak. Kell egy kis idő, hogy az ember "leszokjon" róla. A házi vegeta hásználatával előjön az ételek valódi íze, hiszen ebben nincs ízfokozó, és a són kívül nem tartalmaz semmi tartósító szert. És ami még nem utolsó szempont, hogy kb. 1 kg zakcskós ételízesítő árából tetemes mennyiségű ételízesítőnk lesz. Nekem 14 kis befőttes üvegnyi tett belőle.
Nem kell megrémülni, egyáltalán nem nehézkes az elkészítése, nagyon gyorsan el készül. Tisztítással, aprítással, sózással, és üvegbe töltéssel együtt, bő másfél - két óra alatt elkészültem vele.
Nem kell megrémülni, egyáltalán nem nehézkes az elkészítése, nagyon gyorsan el készül. Tisztítással, aprítással, sózással, és üvegbe töltéssel együtt, bő másfél - két óra alatt elkészültem vele.
Régebben csak a sózott, darált piros paprikát készítettem, de néhány éve az ételízesítő is elmaradhatatlan a kamra polcáról.
Hozzávalók:
A hozzávalók súlya tisztítva értendő!
A hozzávalók súlya tisztítva értendő!
1 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem gyökér
1 kg paprika (sárga, piros, zöld vegyesen)
40 dkg zeller
20 dkg karfiol
20 dkg karalábé
20 dkg paradicsom
20 dkg vöröshagyma
2 fej fokhagyma
1-1 csokor zellerzöldje, petrzselyemzöldje, lestyán
A zöldségeket megtisztítjuk, ledaráljuk vagy aprítógéppel apróra daraboljuk. Alaposan összekeverjük és rászórjuk a sót. Amikor a keverék már egy kevés levet vert a sótól, üvegekbe töltjük az ételízesítőt. Az üvegekbe alaposan bele kell nyomkodni az ételízesítőt, hogy ne legye levegős.
Most kaptam egy tanácsot, hogy felbontás után 1 teáskanál olajat kell az ételízesítő tetejére önteni, így nem barnul meg.
nagyon tetszik érdekel megfogom csinálni
VálaszTörlés