Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. december 13., szerda

Fatörzs

Vasárnap délelőtt irtózatos sütemény éhség tört rám, de azon ritka hétvégék egyike volt, amikor szombaton nem készítettem semmi süteményt - igaz időm sem volt rá. Így maradt a vasárnap délelőtti süti készítés. Valami nem túl bonyolult sütit kellett készítenem, hiszen néhány óra múlva jött a babafelügyelet ideje, és két 11 hónapos tündérbaba mellett már esélyem sem lett volna a sütésre. Nagyon szeretek a konyhában sürgölődni, de ha arról van szó, hogy sütés vagy a két kisunokámmal való csodás percek, akkor gondolkodás nélkül a másodikat választom.
Már jó ideje nem készítettem piskóta tekercset, pedig nagyon szeretem. Így most erre esett a válalsztásom. Egyrészt azért mert nagyon finom, másrészt, mert amíg  a piskóta elkészül addig elkészül a krém is.....egyszerű és nagyszerű.
Így advent második vasárnapján azzal varázsoltam kicsit ünnepivé  ezt az egyszerű krémes piskótát, hogy  kevés kandírozott narancshéjjal díszítettem a tetejét.  
Szerintem látványnak is elég szép, az íze pedig csodás.
 




Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
4 evőkanál liszt
4 evőkanál kristálycukor
fél mokkáskanál sütőpor
Krémhez:
4,5 dl tej
1 csomag étcsokoládés pudingpor
1 evőkanál kakaópor
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1-2 evőkanál kandírozott narancshéj
Díszítéshez:
kevés kakaópor
kevés kandírozott narancshéj
 
 
Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és több részletben, óvatosan a tésztához forgatjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsit  (32x40 cm-es), és belesimítjuk a tésztát. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, és megsütjük a piskótát.
A kisült piskótát kiborítjuk egy konyharuhára, vagy sütőpapírra, és szorosan feltekerjük.
Amíg hűl a tészta elkészítjük a krémet.
A pudigport összekeverjük a kakaóporral, és kevés tejjel. A többi tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingos keveréket és megfőzzük.
A vajat kihabosítjuk a porcukorral és a kihűlt pudinghoz keverjük.
A piskótát kiterítjük, megkenjük a krém 2/3 részével, megszórjuk kandírozott gyümölccsel, majd szorosan feltekerjük.
A roládot kívülről is bekenjük krémmel, meghintjük kakaóporral és megszórjuk narancshéjjal.
 
 
A narancshéj természetesen opcionális hozzávaló, aki nem szereti nyugodtan elhagyhatja a sütiből, anélkül is nagyon finom. Apró cukorgyöngyökkel, különböző dekor cukorkákkal a éppen aktuális ünnephez illően díszíthetjük a sütemény tetejét.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése