Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. december 2., szombat

Töltött kalács

Ma gulyáslevest főztem és mellé valami finom tészta kívánkozott. Már elég régen készítettem ezt a kalácsot, így éppen ideje volt elkészíteni. Sütés közben az egész konyhát belengte a finom kelt tészta illata. Imádom, amikor a hideg napokon a konyha melegét megfűszerezi a sülő kalács illata. Nyáron is sütök ilyen finomságokat, de a télen valahogy teljesen más a kalácssütés hangulata.
Igaz most küllemre nem lett annyira szép ez a kalács, de az íze feledtette a kicsi szépséghibát.
Ajánlom minden kalács rajongónak.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
csipet só
fél citrom reszelt héja
Töltelékhez:
Meggyeshez:
20 dkg magozott meggybefőtt
Mákoshoz:
10 dkg darált mák
10 dkg porcukor
2-3 evőkanál langyos tej
fél citrom reszelt héja
Túróshoz:
20 dkg túró
1 tojássárgája
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola
Tetejére:
1 tojás
2 evőkanál sárgabaracklekvár
1 teáskanál mák
1 evőkanál szeletelt mandula
 
 
A langyos tejbe elkeverünk 1 teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáütjük a tojásokat, majd beletesszük a cukrot, a lágy vajat és a  csipet sót. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Letakarjuk és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta elkészítjük a töltelékeket.
A mákot összekeverjük a cukorral, a citromhéjjal és a langyos tejjel.
A túróhoz hozzáadjuk a tojássárgáját, a mazsolát, a vaníliás cukrot.
A meggybefőttet lecsepegtetjük.
 
 
Amikor megkelt a tészta, gyúródeszkán kinyújtjuk és 12 db, 12 cm átmérőjű kört szúrunk ki belőle. Négybe mák, négybe túró, négybe pedig meggy tölteléket teszünk. A megtöltött korongokból gombócokat formázunk. A formázásnál vigyázzunk, hogy a töltelék ne buggyanjon ki belőle.
Kizsírozunk egy 26 cm-es tortagyűrűt és körbe beletesszük a gombócokat, és még 30 percig kelesztjük.
A kalács tetejét megkenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
 
 
Még forrón kiborítjuk egy tányérra, a tetejét megkenjük felmelegített baracklekvárral, hogy szép fényes legyen. Én most megszórtam  egy kevés mákkal és pirított mandula pehellyel, de ezek nélkül is tökéletes.
Természetesen más töltelékkel - pl. almával, dióval, aszalt szilvával - is nagyon finom.
Egy korábbi sütés alkalmával készült  képen dió-meggy-túró töltelkkel készült kalácsom látható.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése