Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2021. március 15., hétfő

Kalocsai rétes (Palacsintás rétes)

Ismét egy fúziós sütemény. Rétes és palacsinta együtt. Külön-külön is imádni való mind a kettő, ennek következtében együtt is nagyon finomak. Korábban Palacsintás rétesként ismertem  ezt a süti csodát, de most már tudom, hogy Kalocsai rétes a "hivatalos" neve. 


Az alap recept szerint meggy, túró és alma töltelékkel készül.  De saját ízlésünknek megelelően csinálhatjuk  diós, mákos töltelékkel is. A család kérésének megfelelően, többféle variációt készítettem. Egyiket a klasszikus meggy - túró - alma, a másikat a dió - mák - meggy kombinációval töltöttem. Mind a kettő nagyon finom lett.
 

A töltelékek összeállítását kedvetek szerint variálhatjátok. 
(Az egyes töltelékek mennyisége 2 rúd réteshez, azaz 4 palacsintához elegendőek!)


Hozzávalók:
(2 rúdhoz)
12 db palacsinta
(25 dkg liszt, 2 tojás, 1 evőkanál cukor, csipet só, tej, szódavíz)
8 réteslap
4-5 evőkanál étolaj
Meggy töltelékhez:
1 üveg magozott meggybefőtt
1-2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál zsemlemorzsa
Túró töltelékhez:
25 dkg túró
2-3 evőkanál cukor
1 tojás
(ha szükséges, 1 evőkanál gríz)
Alma töltelékhez:
3 alma reszelve
1-2 evőkanál cukor
1 mokkáskanál fahéj
1 evőkanál zsemlemorzsa
Mák töltelékhez:
15 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
ízlés szerint citromhéj
0,5 dl tej
Dió töltelékhez:
15 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
0,5 dl tej


Először a töltelékeket készítjük el.
A meggyeshez, leszűrjük a befőttet.
A túróshoz, áttörjük a túrót, összekeverjük a cukorral és a tojással. Ha hígnak találjuk, tegyünk bele 1 evőkanál grízt.
Az almáshoz, lereszeljük az almát, néhány percig pihentetjük és kinyomjuk a levét, majd ízesítjük a cukorral és fahéjjal.
A mákoshoz, összekeverjük a mákot, a kristálycukrot, és a citromhéjat, majd belekeverjük a forró tejjel. Ha nagyon hígnak találjuk, kevés zsemle vagy keksz morzsával dúsíthatjuk.
A diós tölteléket ugyanúgy készítjük, mint a mákosat.


A palacsintákat megtöltjük, és a szokásos módon feltekerjük.
A meggyel töltött palacsintába, a töltelék alá szórunk egy kevés zsemlemorzsát és kristálycukrot. 
Az almás töltelék alá is kerül 1 evőkanál morzsa, hogy felszívja a felesleges folyadékot.
1 rúd réteshez 4 lapot használunk. 
Az első lapot kiterítjük és vékonyan megkenjük olajjal. Ugyanígy járunk el a további lapokkal is. A réteslapok szélétől kb. 2-3 ujjnyira ráhelyezünk 2 túrós, majd szorosan mellé 2 meggyel töltött palacsintát, a kettő tetejére pedig 2 almás palacsintát. A réteslappal betakarjuk a palacsintákat, majd feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét vékonyan megkenjük olajjal. Ugyan így készítjük a másik rétest is. Előmelegített sütőtőben halvány rózsaszínűre sütjük. Ha kihűlt porcukrozzuk és szélesebb szeletekre vágva kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése