Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2021. március 22., hétfő

Tökmagos pogácsa

A spájzban pakolásztam a sütéshez használt "kellékeimet". Dobozokban rejtőznek a pudingporok, csokik, aromák, cukorgyöngyök, kisebb dobozokban a sütőpor, a vaníliás cukor és társaik. Kis üvegekben pedig a különböző magvak. Nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy tökmag is lapul a hátsó sorban. Nem olyan régen vásároltam, de úgy gondoltam itt az ideje, hogy elhasználjam, nehogy megavasodjon.  Eddig soha nem sütöttem tökmagos pogácsát, de van egy régi receptem, amit most kipróbáltam. Nagyon jól sikerült. Finom omlós, és zamatos pogácsák lettek belőle.


Hozzávalók:
90 dkg liszt
2 csapott evőkanál só
15 dkg vaj
15 dkg zsír
3,5 dl tejföl
1 dl tej
1 teáskanál cukor
4 dkg élesztő
2 tojás
15 dkg tökmag
Tetejére:
1 tojás
tökmag


Először   száraz serpenyőben megpirítjuk a tökmagot, és kissé összetörjük.
Langyos tejben elkeverjük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. 
A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, elmorzsoljuk benne a vajat és zsírt, majd hozzátesszük a tejfölt, a tojást, és a felfuttatott élesztőt. 
Kidolgozzuk a tésztát, kinyújtjuk és rászórjuk a pirított, összemorzsolt tökmag felét. A tésztát feltekerjük, úgy, mint a bejglit, sodrófával kicsit meglapítjuk, és a tészta egyik harmadát a tekercs alá, másik harmadát a tekercs fölé hajtjuk. Ismét kinyújtjuk és rászórjuk a maradék tökmagot, és az előbbi módon feltekerjük és hajtogatjuk.


A meghajtogatott tésztát letakarjuk, és 2-3 órán keresztül hűvös helyre tesszük. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, kb. 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, néhány szem tökmagot teszünk rá, és sütőpapírral bélelt  tepsibe tesszük, ahol legalább 30 percig pihentetjük. Ez idő alatt a sütőt 180 fokosra melegítjük, és kb. 30-40 perc alatt megsütjük a pogácsákat.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése