Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. augusztus 20., kedd

Kecskeméti karikás béles

Borbás Marcsi szakácskönyve című műsorban láttam a kecskeméti karikás bélest elkészítését. Akkor elhatároztam, hogy el fogom készíteni. Aztán az elhatározás jó ideig, valóban csak elhatározás maradt. De tegnap eltökéltem, hogy a tettek mezejére lépek, és ma tényleg elkészítem, ezt a fantasztikus édességet. Mivel a mai napra is nagyon meleget ígért a meteorológia, ezért már kora reggel neki láttam az áhított Karikás béles elkészítésének. Annyira jó, hogy megcsináltam, mert ilyen finom desszertet kár lett volna kihagyni.



Hozzávalók:
Palacsintához:
2 dkg élesztő
1 dl tej
2 evőkanál kristálycukor
csipet só
40 dkg liszt
2 tojás
4-5 dl szódavíz
Töltelékhez:
40 dkg alma
2-3 evőkanál kristálycukor
6 dkg mazsola
5 dkg dió
1 evőkanál rum
fél citrom leve és héja
Öntethez:
1 dl tejföl
2 evőkanál kristálycukor
Tálaláshoz:
Baracklekvár
(a mazsola áztatásából megmaradt rum)


A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A megkelt élesztőhöz adjuk a lisztet, a tojásokat, a csipet sót, a maradék cukrot, és összekeverjük. Szódavizet adunk hozzá, és sűrű palacsintatésztát készítünk belőle. A szódavizet több részletben adjuk hozzá, hogy ne legyen csomós a tészta.
A tésztát letakarjuk, és langyos helyen 30 percig kelesztjük.
Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. Ehhez meghámozzuk, és lereszeljük az almát. Hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot és megpároljuk. Ha elkészült, hozzáadjuk a darabosra vágott diót és a megmosott, előzőleg rumba áztatott mazsolát.


A palacsintát kisütjük, és megtöltjük. A tölteléket egy csíkba a palacsinta közepére tesszük. A szélét felhajtjuk és feltekerjük. A megtöltött palacsintákat egy kivajazott sütőedénybe tesszük, meglocsoljuk a cukros tejföllel, és 180 fokos sütőben megsütjük. Baracklekvárral tálaljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése