Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. szeptember 10., kedd

Sült tea

A sült teával, tavaly télen találkoztam először, és azonnal a rabja lettem, a forró zamatos italnak. Amikor elfogyott az interneten keresgéltem, hogy hol tudom beszerezni ezt a melengető finomságot. Böngészés közben nem csak a beszerzési helyet fedeztem fel, hanem a házilag készített sült tea receptét is. Azt is megtudtam, hogy nem csak forrón lehet fogyasztani, hideg szódavízzel a nyári melegben csodás frissítőt is készíthetünk belőle. Alig vártam, hogy a saját kertünkből összegyűjtött gyümölcsökből elkészítsem. Persze a boltokban kapható fagyasztott gyümölcsökből már korábban is megcsinálhattam volna, de a saját, minden vegyszertől mentes gyümölcsökből az igazi. Én most vegyes gyümölcsös változatot készítettem, amelyben van szilva, alma, őszibarack, eper, meggy, áfonya, szeder. Az ízesítéséhez szegfűszeget, citromhéjat, és kevés fahéjat használtam. De gyömbérrel, levendulával, narancshéjjal, vaníliával is ízesíthetjük a saját készítésű sült teánkat. A különféle tea kombinációknak csak a képzeletünk szab határt. 
Azt hiszem, még készíteni fogok egy adag szilvás - almás - fahéjas változatot is. 
Amikor sütöttem az egész konyhát csodás illat járta át. 
Már vége van a szeptemberi kánikulának, hűvösebbre fordult az idő, így már az sem zavart, hogy a sütőből nem csak a finom illat, de a meleg is áradt. Milyen jó, hogy türelmes voltam és csak most készítettem el. 😊 

 
Hozzávalók:
2 kg gyümölcs (apró kockára vágva, illetve kimagozva)
30 dkg kristálycukor
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
fél kávéskanál fahéj
6-8 szem szegfűszeg


A gyümölcsöket kimagozzuk, a nagyobbakat apró darabokra vágjuk. Egy tepsibe tesszük, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a citrom levét, és ízesítjük citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, majd összekeverjük. 180 fokos sütőben 1 órán keresztül sütjük. Félidőben átkeverjük. A kész sült teát sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban kihűtjük.


Bevallom én egy üveggel már fel is bontottam. Kipróbáltam melegen és hidegen is, és nagyon finomnak ítéltem meg. Biztos vagyok benne, ha majd télen kibontok egy üveget, a nyár zamatos gyümölcseinek az ízei köszönnek vissza. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése