Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. október 14., hétfő

Habos almakrémes kocka

Ha hétvége, akkor ebéd utánra, dukál valami finom sütemény. Van, amikor csak egészen egyszerű sütire van időm, vagy kedvem. Most hétvégén azonban, időm is, és kedvem is volt egy kicsit összetettebb süti készítéséhez. Azért nem kell azt gondolni, hogy különösebb cukrász tudomány igényel az elkészítése, hiszen csak egy sima piskótát kell sütni, almát és pudingot főzni, és habot verni. Nem bonyolult, inkább kicsit időigényesebb. Bátran lássatok neki a sütésnek, mert hihetetlenül finom süti lesz a végeredmény. 



Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
20 dkg kristálycukor
7 evőkanál víz
16 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
csipet só
Piskóta kenéséhez:
3 evőkanál baracklekvár
Töltelék:
50 dkg alma
5 dl víz
15 dkg kristálycukor
2 csomag tejszín ízű pudingpor
kb. 40 darab kocka alakú háztartási keksz
2 evőkanál rum
0,5 dl víz
Csoki máz:
3 evőkanál víz
4 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál kakaópor
2-3 dkg margarin
Hab:
5 dl Hulala hab



A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukorral és a vízzel habosra keverjük. A lisztbe vegyítjük a sütőport,  és több részletbe, tojásos keverékhez keverjük. A tojásfehérjét a csipet sóval keményhabbá verjük, és laza mozdulatokkal a tésztához forgatjuk. 
22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Ha kihűlt a piskóta, megkenjük lekvárral és rákenjük az almás-pudingos tölteléket. 
Ehhez 50 dkg almát apró kockára vágjuk, és 5 dkg cukorral,  4 dl vízben megfőzzük. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük szét az almát. Egészítsük ki az alma főzőlevét 5 dl-re. 3,5 dl-t öntsünk vissza az almára, a többit hűtsük ki. A pudingport összekeverünk 10 dkg cukorral, a maradék 1,5 dl folyadékkal. Az almát ismét felforraljuk, hozzáöntjük a pudingos keveréket, és sűrű krémet főzünk belőle.  Néhány percig pihentetjük, majd még melegen a lekváros piskóta tetejére kenjük.
A vízbe keverjük a rumot, belemártjuk a kekszeket, és sorba az almás krém tetejére rakjuk. 
A kakaóport összekeverjük a cukorral, a vízzel és összeforraljuk. Levesszük a tűzhelyről és belekeverjük a margarint. Néhány percig hűtjük, és a kekszes réteg tetejére kenjük.
A habalapból kemény habot verünk, és a csokis keksz tetejére kenjük. 
A tetejét csokireszelékkel díszítjük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése