Az ebédhez több krumplit hámoztam, mint szükséges lett volna. Annak érdekében, hogy a többlet ne menjen pocsékba, inkább még hámoztam hozzá néhány szemet, hogy elég legyen egy finom krumplis kiflihez. Ismerve a családom sós süti felvevő képességét, rögtön dupla adagot készítettem belőle, hátha holnapra is marad belőle, de úgy tűnik csak néhány darabot sikerül megmenteni a holnapi reggelihez. Ezek a kis kiflicskék a krumplitól még másnap is puhák lesznek, és szerintem finomabbak, mint frissen.
A szórás nélküli sütik is finomak, és mutatósak, de ha egy kis sajtot, vagy szezámmagot szórunk rá, az tovább fokozza az ízélményt.
A képeken látható terítő legalább 40 éves, ha nem több..., a nagymamámé volt, és szekrény rendezés közben, néhány napja akadt a kezembe. Sok kedves emlékem kötődik hozzá.
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg krumpli
2 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 kávéskanál cukor
15 dkg margarin
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
2 teáskanál só
Tetejére:
1 tojás
1 teáskanál tejföl
reszelt sajt, szezámmag
A krumplit meghámozzuk, megfőzzük, áttörjük, és kihűtjük.
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a krumplival, hozzá tesszük a tojássárgáját, a lágy margarint, a sót, a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk. Ha nehezen áll össze tegyük hozzá a tejfölt is. A tésztát meleg helyen, 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát 2 részre osztjuk. Az egyik tészta adagot 2-3 mm vastag kerek lappá nyújtjuk, és 16 egyenlő cikkre vágjuk. A cikkeket a szélesebb végétől kezdve, kifli formára feltekerjük. Ugyan így járunk el a másik tészta gombóccal is.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mindegyik tetejét megkenjük a tojásos tejföllel, ha szeretnénk ízesíteni, megszórjuk sajttal, vagy szezámmaggal.
A sütőt 180 fokosra előmelegítjük, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük a kifliket.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nagyon jól néz ki.megfogom csinálni.
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, bízom benne, hogy ízlik is majd.
TörlésNagyon gusztusos ,biztos nagyon finom és jó,hogy még egy két nap mulva is fogyasztható.
VálaszTörlésValóban nagyon finom, és tényleg napokig puha marad.
Törlés