2016. november 10., csütörtök

Eta szelet

Eta szelet, amit mindenki más néven ismer, réteges krémes, babapiskótás krémes... és még isten tudja hány néven emlegetik ezt a sütit. Nálunk Eta szelet, mert Anyukám munkatársától származik a recept, és őt hívták Etának. Aztán nálunk maradt is ez a neve. De nem is az a lényeg, hogy mi a neve a sütinek, hanem az, hogy mennyire finom. Márpedig ez nagyon finom, a kakaós lapok között enyhén rumos krém van, amely megpuhítja a lapokat és a belsejében rejtőzködő babapiskótákat. Ráadásul nem csak az íze csodás, látványnak sem utolsó.
 

Hozzávalók:
Tésztához
30 dkg liszt
1 tojás
10 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
1 kávéskanál szalalkáli
szükség esetén 1 evőkanál tejföl
csipetnyi só
Krémhez
7 dl tej
7 púpos evőkanál liszt
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
rum
Babapiskótás réteghez
1 csomag babapiskóta (20 dkg)
1 dl tej
1-2 evőkanál rum
Csokimáz
9 dkg Party tortabevonó
1 evőkanál olaj
 
 
A lisztet összekeverjük a csipetnyi sóval, a porcukorral,  kakaóporral és a szalalkálival. Beletesszük a margarint és összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk, és 25x38 cm-es tepsi hátoldalán, 170 fokosra előmelegített sütőben 2 vékony lapot sütünk belőle.
Elkészítjük a krémet: a lisztet elkeverjük egy kanálnyi cukorral és simára keverjük 2 dl tejjel. A többi tejet felforraljuk, hozzáöntjük a lisztes pépet és sűrű krémmé főzzük. Habosra keverjük a vajat a maradék porcukorral és  a rummal, és a kihűlt tejpéphez keverjük.
 
 
A krém felét az első kakaós lapra kenjük és kirakjuk a tetejét a rumos tejbe mártott babapiskótával. Erre rákenjük a krém másik felét is, és rátesszük a második lapot.
A csokit gőz fölött felolvasztjuk és belekeverjük az olajt, majd a sütemény tetejére kenjük.
Csak másnap szeleteljük, amikor már jól átpuhultak a lapok és a babapiskóta.
A babapiskóta mártogatásánál nagyon vigyázzatok, nem szabad eláztatni, éppen csak belemártani a rumostejbe. Ha elázik, már nem tudja beszívni a krémet, és nem puha lesz a piskóta, hanem.... "szottyos" :).
 
 
Sok sikert az elkészítéshez!







 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése