A túrós sütik rajongója vagyok, lehet az édes vagy sós, kelt, linzer vagy krémes, kerülhet a töltelékbe vagy a tésztába. A túró az egyik legsokrétűbben felhasználható süti alapanyag.
Most egy olyan süti receptjét hoztam nektek, amelynek a tésztája omlós linzertészta, a töltelék, pedig krémes túró. Legelőször egy vendégség alkalmával ettem ilyen sütit, és annyira megtetszett, hogy azóta rendszeresen készítem én is. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, kezdő otthoni cukrászok is nyugodtan neki láthatnak az elkészítésének, hiszen a végeredmény egy mennyeien finom és nagyon mutatós sütemény.
Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
3 evőkanál kakaópor
25 dkg margarin
2 db tojássárgája
1 db egész tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 csipet só
Töltelékhez
50 dkg túró
2 db tojássárgája
18 dkg porcukor
4 db tojásfehérje
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
A lisztbe belekeverjük a száraz anyagokat, a porcukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a kakaóport, majd hozzáütjük a tojások sárgáját, a margarint, a tejfölt és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felét folpack fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre fagyasztószekrénybe tesszük.
Amíg dermed a tészta, elkészítjük a tölteléket. A túrót a tojások sárgájával, a porcukorral, a vaníliás cukorral és citrom reszelt héjával lekeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a túró krémhez keverjük.
A tészta felét - amelyet nem tettünk a fagyasztóba - egy 25x35 cm-es kizsírozott tepsibe tesszük, és megkenjük a túrós töltelékkel. A "fagyos" tésztát, nagy lyukú reszelőn a túrókrém tetejére reszeljük, majd kb. 45 perc alatt, 160 fokos sütőben megsütjük.