2019. május 24., péntek

Epres lepény

Vendégeket vártam délután, és úgy gondoltam, hogy a bolti kekszek helyett, házi finomsággal várom őket. Eper szezonban kézenfekvő volt, hogy valamilyen epres finomsággal készülök. Eszembe jutott, hogy régebben készítettem olyan sütit, aminek linzer tészta volt az alapja, gyümölcs a tölteléke és puha piskóta a teteje. Előkerestem a receptet, és neki láttam az elkészítésének. Első olvasatra kicsit összetettnek tűnhet, mert több rétegből áll. Mindezek ellenére gyorsan elkészíthető, és egyszerű süti, mert a linzer hozzávalóit pillanatok alatt összegyúrjuk, és amíg sül, addig megtisztítjuk az epret és kikeverjük a piskótát. 
Mutatós és finom sütemény kerekedett belőle, ami a vendégeimnek is ízlett.


Hozzávalók:
Linzer tésztához:
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
5 dkg porcukor
csipetnyi só
Töltelékhez:
50 dkg eper
1 evőkanál zsemlemorzsa
Piskótához:
4 tojás
4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál liszt
csipetnyi só
1/2 mokkáskanál sütőpor


A linzer tészta hozzávalóit összegyúrunk, és kibélelünk vele egy közepes méretű (kb. 22x33 cm-es) tepsit. Megszurkáljuk a tésztát, és előmelegített sütőben félig megsütjük. Amíg a tészta sül, előkészítjük a piskótát. A tojások sárgáját habosra keverjük a kristálycukorral, majd hozzászitáljuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, legvégül laza mozdulatokkal a tojáshabot is hozzádolgozzuk. 
A félig megsült linzertészta tetejét meghintjük zsemlemorzsával, és ráterítjük a lecsumázott, félbevágott epret, és ráöntjük a piskóta masszát.
Visszatesszük a sütőbe és készre sütjük.


Amikor teljesen kihűlt tetszőleges szeletekre vágjuk.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése