Hála Istennek, nagyon bőséges volt az idei év paradicsom termése. Rengeteg paradicsomlé került a kamrába, és természetesen a mostanában az interneten terjedő recept alapján készült sült paradicsom szósz őrületből sem maradtam ki. Már tavaly is készítettem, és akkor nagy sikere volt, így az idén is készítettem egy jókora adagot ebből a méltán népszerű szószból. Télen nagyon jól jön, amikor híján vagyunk a friss paradicsomnak, és a fűszernövényeknek, vagy amikor kevés az időnk, de mégis valami finomsággal szeretnénk megetetni a családot. Rengeteg módon fel tudtam használni, pizza szószhoz, milánói makaróni alapnak, vagy csak úgy felmelegítve a tésztára sajttal megszórva, esetleg mártogatósnak. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Aki még nem ismeri ezt a szószt, az most bepótolhatja ezt a hiányt.
Hozzávalók:
0,75 dl olívaolaj
3 kg paradicsom
2 közepes hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
3 evőkanál kristálycukor
bors
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál kakukkfű
kevés rozmaring
Szárított fűszernövény helyett nyugodtan lehet frisset használni.
A fűszereket mindenki saját ízlése szerint változtathatja (a rozmaringgal azonban érdemes óvatosan bánni, mert nagyon erőteljes az aromája!)
A paradicsomot megmossuk és feldaraboljuk. Rátesszük a vékony cikkekre vágott hagymát, a felszeletelt fokhagymát, rászórjuk a cukrot, a sót, a borsot és a fűszernövényeket. Egy mélyebb tepsit kikenünk olajjal, és beleöntjük a paradicsomos keveréket. Előmelegített sütőbe tesszük, és 150 fokon sütjük 2 órán keresztül. Néha megkeverjük. Ez idő alatt összeesik a paradicsom. Ekkor áttesszük egy lábosba és turmixoljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges utána ízesítünk. Visszatesszük a tűzhelyre, és főzzük még néhány percig, majd tisztára mosott, fertőtlenített üvegekbe töltjük, és szárazdunsztba hűtjük ki.
Jó befőzést kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése