2024. november 20., szerda

Tűzoltó szelet

Az interneten találtam rá a Tűzoltó szelet receptjére. A sütiről készült kép  nagyon csábító volt, és elhatároztam, hogy Anyukám névnapjára elkészítem. Ő is, és én is nagyon szeretjük a meggyes sütiket, és ha mindez némi krémmel, vagy habbal párosul, akkor az már az élvezetek netovábbja számunkra. Ebben a sütiben van krém is, és hab is, és egyik sem túl édes, ami még inkább vonzóvá tette. 
Én nagyon szeretem a meggy, és a fahéj kombinációját, de mivel anyukám érzékeny erre az aromás fűszerre, kihagytam a süteményből. Így is nagyon finom lett, és biztos, hogy még sokszor el fogom készíteni.
 

Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg porcukor
23 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
12 dkg vaj
2 tojás
Krémhez:
7 dl-es üveg meggybefőtt
2 csomag tejszín ízű pudingpor
4 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
Tészta morzsához:
10 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 kávéskanál fahéj
Habhoz:
5 dl tejszín
ízlés szerint porcukor
2 csomag habfixáló
fahéj


A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Legvégül hozzáütjük a tojásokat, meggyúrjuk a tésztát. A tészta elég lágy lesz. Egy kb. 20x30 cm-es tepsit kikenünk vajjal, és beleegyengetjük a tésztát.
A meggybefőttet leszűrjük, és a gyümölcsöt a tésztára szórjuk. A befőtt levét kiegészítjük annyi vízzel, hogy 7 dl legyen.
A pudingport összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, és az előírásnak megfelelően megfőzzük. Még forrón a tésztára öntjük. A lisztet, a porcukorra, a fahéjjal és a vajjal összemorzsoljuk, és a meggyes puding tetejére morzsoljuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kb. 50 perc alatt megsütjük a sütit. A tepsiben hűtjük ki a süteményt. Az alaposan lehűtött tejszínhabot ízlés szerint édesítjük, és a habfixálóval kemény habot verünk belőle. A süteményt kiborítjuk a tepsiből, és a morzsa réteg tetejére kenjük a tejszínhabot. A hab tetejét vékonyan meghintjük fahéjjal.
Kockára vágva tálaljuk.
Mint már említettem, én nem használtam fahéjat a sütihez, de biztos vagyok benne, hogy azzal még finomabb, valamint a recept 1 üveg befőttet ír, de én két üveggel használtam hozzá, és ez határozottan jót tett neki. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2024. november 12., kedd

Banánkenyér

Ugye mindenkinél előfordult már, hogy a  banán egy ideig ott várakozott a gyümölcsös kosárban, hogy valaki megegye. De ez nem történt meg, és a banánok szép aranysárga színe, egyre inkább sötétedett, míg egészen sötét barna lett. Hiába ilyenkor a legédesebb, a látványa már nem annyira kívánatos. Ha már elég volt a banánturmixból, jöhet valami banános süti, ami finom, szaftos, sokáig elálló. A menyem valódi specialista a banános sütik területén, finomabbnál finomabb süteményeket szokott készíteni a banánból.  Az ő receptje alapján készült ez a Banán kenyér is.  Nagyon finom, sokáig elálló sütemény, amit a gyerekek, és a felnőttek is szívesen fogyasztanak reggelire, tízórai vagy uzsonnára, de vendégvárónak is kiváló választás. A gyümölcstől jó szaftos a tésztája, amelyet a fahéj és az apró, ropogós csoki darabkák tesznek igazán élvezetessé.


Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
3 érett banán
10 dkg vaj
1-2 evőkanál tej
10 dkg csoki
15 dkg porcukor
2 tojás
1 kávéskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só


A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáütjük a tojásokat. A banánt a tejjel pépesre törjük, és azt is hozzákeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporra, a szódabikarbónával, a sóval, a fahéjjal, és a habosra kevert vajas - banános keverékhez adjuk. Legvégül az apró darabokra vágott csokit (vagy csoki cseppet) keverjük a tésztába. 
A tésztát egy kivajazott, kilisztezett püspökkenyér sütőformába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Langyosra hűtjük, mert akkor könnyebben jön ki a formából.
A sütemény tetejét vékonyan megszórhatjuk porcukorral, ha pedig ünnepivé szeretnénk tenni, ezt az egyszerű sütit csoki, vagy cukormázzal vonjuk be.


Jó étvágyat kívánok!





2024. november 7., csütörtök

Hámán táska

Nagybátyámtól, aki remek szakács volt, örököltem néhány szakácskönyvet. Ezeket nézegettem, amikor a kezembe akadt egy zsidó szakácskönyv. Azonnal eszembe jutott a Hámán táska, amit én Borbás Marcsi receptje alapján szoktam elkészíteni. Össze akartam hasonlítani a könyvben található receptet, az én általam használttal, de nem találtam itt a blogon. Ezért most gyorsan leírom ide is, hogy ha legközelebb keresem, ne csak a süteményes füzetembe legyen meg, hanem itt is. 
A zsidó családok Purim ünnepére - ami idén március 23-24. volt - szokták elkészíteni ezt a sütemény, de szerintem vallási felekezettől, és ünneptől függetlenül bármikor érdemes megsütni, mert nagyon finom.


Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg rétesliszt
10 dkg porcukor
15 dkg hideg vaj
1 dkg élesztő
2 tojás
Töltelékhez:
kemény lekvár
Lekenéshez:
1 tojás


A lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk benne az élesztőt, majd a hideg vajat, legvégül beleütjük a tojásokat, és összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután, enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és nagyobb pogácsa szaggatóval köröket szúrunk ki belőle, majd mindegyik közepébe 1 halom kemény lekvárt teszünk. 


A megtöltött süteményeket három oldalról felhajtjuk, és az így kialakult csücsköket összecsípjük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét, és ne folyjon ki a lekvár. A sütemény tésztáját lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!



 


2024. november 6., szerda

Tejfölhabos kocka

Tejföl tekintetében, a múlt heti bevásárlás során kicsit túllőttem a célon. A helyzet megoldására, a legjobb megoldásnak azt láttam, ha olyan sütit sütök, amibe nem 1-2 evőkanál tejföl kell, hanem ennek a sokszorosa. A tejföl-mentő hadművelet eredménye az lett, hogy Tejfölhabos kockát készítettem. Azért az igazat megvallva, még bőven elállt volna a hűtőszekrényben ez a pohár tejföl is (ahogyan a megmarad társai), viszont remek alkalom, hogy elkészüljön belőle ez a tejfölös csoda, aminek az elkészítése nagyon egyszerű. Azt hiszem az ilyen sütikre szokták mondani, hogy elronthatatlan. A piskóta tényleg nagyon egyszerű, nem esik össze, és nagyon finom puha. Igaz, 4 tojásból nem lesz túl magas, de ennyi krémhez szerintem bőven elegendő ennyi tészta. A krém elkészítése is végtelenül egyszerű, a hozzávalóit csak össze kell keverni, és készen is van. Néhány óra dermesztés után remekül szeletelhető. Csak hát, azt a néhány órát kegyetlenül nehéz kivárni.


Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
16 dkg kristálycukor
6 evőkanál víz
4 dkg kakaópor
12 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
csipet só
Krémhez:
1 nagy pohár tejföl (45 dkg)
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
4-5 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 lap zselatin vagy 2 evőkanál zselatin por
3 evőkanál víz
Tetejére:
5 dkg étcsoki


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a kristálycukorral. Amikor kifehéredik, hozzáadjuk a vizet és azzal is alaposan elkeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóporral, a csipet sóval, majd átszitáljuk, és a tojásos masszához keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és laza mozdulatokkal a tésztához forgatjuk. Egy 22x33 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A piskótát teljesen kihűtjük.
A lehűtött tejszínből a habfixálóval habot verünk. A tejfölt a vaníliás és porcukorral alaposan kikeverjük. A kétféle krémet összekeverjük.  A zselatint a felhasználási útmutató alapján elkészítjük, langyosra hűtjük, és a tejfölös habhoz keverjük. A kész krémet a piskótára kenjük, és a tetejére csokit reszelünk.
1-2 órán keresztül hűtőszekrényben dermesztjük, majd kockára vágjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2024. október 24., csütörtök

Diós tekert

Tegnap kora reggel elhatároztam, hogy megfőzöm a gyors, és egyszerű ebédet, és utána az egész nap a pihenésé lesz. Elhatározásom első részét tudtam is tartani, így az ebéd 9 óra körül már készen is volt. Ekkor már motoszkált bennem egy gondolat, hogy milyen jól esne egy finom süti. Valami édes, puha, diós, vagyis egy jó Diós tekert. Imádom ezt a sütit, mert sütés közben egy kicsit karamellizálódik a tészta vágott felületén lévő lekvár és cukrozott dió. Nem csoda, hogy ez a puha diós kelt sütemény az egyik kedvencem. 



Hozzávalók: 
Tésztához:
50 dkg liszt
4 evőkanál porcukor
csipet só
0,5 csomag sütőpor
1,5 dl olaj
1 tojássárgája
3 dkg élesztő
2,5-3 dl tej
Töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
7-8 evőkanál baracklekvár
Tetejére:
1 tojás


2,5 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a 3 evőkanál porcukrot,  és a sütőport. A felfuttatott élesztős tejet a lisztes keverékhez adjuk. Hozzátesszük a tojássárgáját, és elkezdjük dagasztani. Fokozatosan adjuk hozzá az étolajat, és ha szükséges még egy kevés langyos tejet. 
Amikor a tészta elválik az edény falától, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. 
Egyenként vékony téglalappá nyújtjuk a tésztát, vékonyan megkenjük lekvárral, és rászórjuk a cukorral összekevert dió 1/4 részét.
A tésztát feltekerjük, trapéz alakúra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és még 15 percig pihentetjük. 
A pihentetési idő leteltével a tetejét lekenjük felvert tojással, és 180 fokos sütőben, alsó-felső sütésen aranybarnára sütjük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!



2024. október 22., kedd

Mogyorós csirke

Mielőtt kapok hideget – meleget, azzal kapcsolatban, hogy ez nem az autentikus Gong Bao vagy Kung Pao, bevallom valóban nem az, csak valami olyasmi, mert ezt az ételt is a saját ízlésemre formáltam. IGAZI Mogyorós csirkét akkor ettem először, amikor a nagybátyám készített nekünk. Én kikísérleteztem a saját mogyorós csirke változatomat, amit hála Istennek még Bátyus meg tudott kóstolni, és legnagyobb örömömre elismerőleg nyilatkozott róla. Sajnos Ő már nem készíthet nekünk mogyorós csirkét, így a családom csak az én „magyarosított” változatot eheti. Nekik így is ízlik, remélem, elnyeri a ti tetszéseteket is, az én egyszerűsített változatom. 


Hozzávalók: 
1 csirkemell filé
Páchoz:
1 kávéskanál fehér bors
1 kávéskanál só
1/2 evőkanál étolaj
1 evőkanál száraz fehérbor
1 evőkanál keményítő
Szószhoz és a sütéshez:
1 teáskanál só
1 teáskanál fehér bors
1 evőkanál száraz fehérbor
2 evőkanál szójaszósz
0,5 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál keményítő, amelyet 2 evőkanál vízben elkeverünk
1 teáskanál barnacukor
2-3 cm gyömbér
2 gerezd fokhagyma
4-5 újhagyma
10 dkg mogyoró
ízlés szerint csili paprika
4-5 evőkanál étolaj


A csirkehúst  apró kockára vágjuk, majd összekeverjük 1/2 evőkanál étolajjal, 1 evőkanál borral, 1 teáskanál keményítővel,  1 kávéskanál borssal és sóval, valamint a tojásfehérjével. A keveréket 15 percig pihentetjük. 
Ez idő alatt a szószhoz összekeverjük a 2 evőkanál szójaszószt,  0,5 evőkanál balzsamecetet, az 1 teáskanál barnacukrot, az apróra vágott gyömbért és fokhagymát, valamint 2 evőkanál keményítőt, amelyet előzőleg a 2 evőkanál vízzel elkevertünk.
A mogyorót forró serpenyőben megpirítjuk.
Egy wokot, vagy serpenyőt felforrósítunk, beleteszünk 4-5 evőkanál olajat, és fehéredésig pirítjuk benne a bepácolt húst, ekkor beletesszük a felszeletelt hagymát és csilit. Amikor pirulni kezd a hagyma, beleöntjük a szószt, és néhány percig közepes tűzön összekeverjük. Ha nagyon sűrűnek találjuk, kevés vizet önthetünk rá. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a mogyorót.
Jázmin rizzsel tálaljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2024. október 14., hétfő

Habos almakrémes kocka

Ha hétvége, akkor ebéd utánra, dukál valami finom sütemény. Van, amikor csak egészen egyszerű sütire van időm, vagy kedvem. Most hétvégén azonban, időm is, és kedvem is volt egy kicsit összetettebb süti készítéséhez. Azért nem kell azt gondolni, hogy különösebb cukrász tudomány igényel az elkészítése, hiszen csak egy sima piskótát kell sütni, almát és pudingot főzni, és habot verni. Nem bonyolult, inkább kicsit időigényesebb. Bátran lássatok neki a sütésnek, mert hihetetlenül finom süti lesz a végeredmény. 



Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
20 dkg kristálycukor
7 evőkanál víz
16 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
csipet só
Piskóta kenéséhez:
3 evőkanál baracklekvár
Töltelék:
50 dkg alma
5 dl víz
15 dkg kristálycukor
2 csomag tejszín ízű pudingpor
kb. 40 darab kocka alakú háztartási keksz
2 evőkanál rum
0,5 dl víz
Csoki máz:
3 evőkanál víz
4 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál kakaópor
2-3 dkg margarin
Hab:
5 dl Hulala hab



A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukorral és a vízzel habosra keverjük. A lisztbe vegyítjük a sütőport,  és több részletbe, tojásos keverékhez keverjük. A tojásfehérjét a csipet sóval keményhabbá verjük, és laza mozdulatokkal a tésztához forgatjuk. 
22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Ha kihűlt a piskóta, megkenjük lekvárral és rákenjük az almás-pudingos tölteléket. 
Ehhez 50 dkg almát apró kockára vágjuk, és 5 dkg cukorral,  4 dl vízben megfőzzük. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük szét az almát. Egészítsük ki az alma főzőlevét 5 dl-re. 3,5 dl-t öntsünk vissza az almára, a többit hűtsük ki. A pudingport összekeverünk 10 dkg cukorral, a maradék 1,5 dl folyadékkal. Az almát ismét felforraljuk, hozzáöntjük a pudingos keveréket, és sűrű krémet főzünk belőle.  Néhány percig pihentetjük, majd még melegen a lekváros piskóta tetejére kenjük.
A vízbe keverjük a rumot, belemártjuk a kekszeket, és sorba az almás krém tetejére rakjuk. 
A kakaóport összekeverjük a cukorral, a vízzel és összeforraljuk. Levesszük a tűzhelyről és belekeverjük a margarint. Néhány percig hűtjük, és a kekszes réteg tetejére kenjük.
A habalapból kemény habot verünk, és a csokis keksz tetejére kenjük. 
A tetejét csokireszelékkel díszítjük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


2024. október 11., péntek

Csokihabos linzer

A napokban az egyik szakácskönyvemből, kicsúszott egy kis cetli, amin ez a recept szerepel. A recept teljesen ismeretlen volt számomra. A papír kicsit  már megsárgult, ezért gondolom, hogy nem mostanában íródott. Az írás sem ismerős, így azt sem tudom, hogy kitől kaptam. Szóval adott egy recept, amit nem tudok, hogy honnan ered, de első olvasatra nagyon megtetszett, ezért úgy döntöttem, hogy megsütöm. A süti neve nem volt ráírva a cetlire, és a Csokis habos linzer nevet adtam neki. Ha esetleg valaki ráismer a recept alapján, és tudja az eredeti nevét, akkor kérlek, osszátok meg velem.


Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl
15 dkg zsír
1 citrom reszelt héja
csipet só
Tetejére:
5 dkg mazsola
4-5 evőkanál lekvár
Hab:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
10 dkg darált dió
5 dkg étcsoki
Tetejére:
5 dkg étcsoki
1 teáskanál étolaj


A száraz anyagokat - a lisztet, porcukrot, sütőport, csipet sót, és a reszelt citromhéjat - összekeverjük, és elmorzsoljuk benne a zsírt. Majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percig hűvös helyen pihentetjük. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és egy kb. 23x33 cm-es, alaposan kizsírozott tepsibe tesszük. A tésztát megkenjük lekvárral, és  rászórjuk a mazsolát. Majd bevonjuk habbal, amelyhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a darált diót, és a reszelt csokit.
A süteményt 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A csokihoz keverjük az étolajat, és gőz fölött megolvasztjuk. Amikor kihűlt a tészta, a hab tetejére csorgatjuk a megolvasztott csokit, majd amikor megkötött tetszőleges szeletekre vágjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2024. október 3., csütörtök

Sültalmás kuglóf

A mai esős nap tökéletes alkalom volt, hogy megsüssem a sültalmás kuglófot. Nem csak bemelegítette a konyhát, de finom illatával is betöltötte az egész lakást. 
Úgy gondoltam, legalább holnapig kitart a süti, ugyanis jön a barátnőm és ezzel szerettem volna megkínálni. A tervem dugába dőlt, mert a családomnak, főleg Vencel és Lenke unokámnak nagyon ízlett a süti, és estére egy morzsa sem marad belőle
Nagyon jót nevettem, mert kicsi Lenke így kérte: Mama kérek kullófot. Egyből a Bazi nagy görög lagzi című film  jutott az eszembe - kullóf süti, majd teszünk bele virágot. 
A Nők Lapjában találtam ezt a receptet, vagyis majdnem ezt, mert egy kicsit átalakítottam. Az újságban lévő recept nekem túl édesnek tűnt, ezért a cukor mennyiségét csökkentettem.
(Ha valakinek mégis az édesebb, eredeti változat izgatná a fantáziáját, akkor elmondom, hogy a tésztájába 20 dkg cukor, a sültalmához pedig 10 dkg cukrot  írt a recept.  Ha kipróbáljátok, majd mondjátok el, hogy nektek melyik változat tetszik jobban.)


Hozzávalók:
25 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
4 tojás
1 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
80 dkg alma
2 dkg vaj
3 evőkanál kristálycukor
csipet fahéj


Az almát meghámozzuk, és kb. 1x1 cm-es kockára vágjuk. Egy mélyebb kicsi edényben felolvasztjuk a vajat, beletesszük az almát, hozzáadjuk a kristálycukrot és lassú fűzön karamellizáljuk.  Egy kevés fahéjjal ízesítjük, majd langyosra hűtjük.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, és tovább keverjük. Ezután beletesszük a tejfölt, és a sütőporral, sóval vegyített lisztet, és alaposan összekeverjük. Legvégül, óvatosan hozzákeverjük a sült alma felét. Vajjal kikent, liszttel megszórt kuglófformába öntjük a tésztát, és 160 fokra előmelegített sütőben  kb. 50 perc alatt megsütjük.


Jó étvágyat kívánok!

2024. szeptember 15., vasárnap

Fügés pite

A szomszéd nénitől már másodjára kaptam egy nagy tál fügét. Az első adagot anyukám és a barátnőm megette. Ezzel a második adaggal viszont nem tudtam mit kezdjek. Anyukám szívesen fogyasztja a fügét, a család többi tagja, velem az élen inkább aszalva kedveli. De ennyi friss gyümölcsöt nem hagyhattam kárba veszni, így elkezdtem azon gondolkodni, hogy mit készíthetnék belőle. Hamarosan jött a mentő ötlet, ha lehet almás, meggyes, szilvás pite miért ne lehetne fügés is. 


Hozzávalók:
35 dkg liszt
10 dkg porcukor
csipet só
12 dkg margarin
2 tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőport
5 dkg darát dió
5 dkg apró darabokra vágott dió
12-14 szem füge
2-3 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál fahéj


A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a csipet sót, a porcukrot, a sütőport, a tojásokat és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát tudjunk gyúrni. 15-20 percig pihentetjük, majd egy 22-33 cm-es tepsit vékonyan kizsírozunk, és beletesszük a kinyújtott tésztát.
A tésztára szórjuk a darált diót és kirakjuk a felszeletelt fügével. A fügére szórjuk a fahéjjal összekevert kristálycukrot és a darabos diót, majd 160 fokos sütőben megsütjük a süteményt. Ha kihűlt téglalap alakúra szeleteljük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2024. szeptember 10., kedd

Sült tea

A sült teával, tavaly télen találkoztam először, és azonnal a rabja lettem, a forró zamatos italnak. Amikor elfogyott az interneten keresgéltem, hogy hol tudom beszerezni ezt a melengető finomságot. Böngészés közben nem csak a beszerzési helyet fedeztem fel, hanem a házilag készített sült tea receptét is. Azt is megtudtam, hogy nem csak forrón lehet fogyasztani, hideg szódavízzel a nyári melegben csodás frissítőt is készíthetünk belőle. Alig vártam, hogy a saját kertünkből összegyűjtött gyümölcsökből elkészítsem. Persze a boltokban kapható fagyasztott gyümölcsökből már korábban is megcsinálhattam volna, de a saját, minden vegyszertől mentes gyümölcsökből az igazi. Én most vegyes gyümölcsös változatot készítettem, amelyben van szilva, alma, őszibarack, eper, meggy, áfonya, szeder. Az ízesítéséhez szegfűszeget, citromhéjat, és kevés fahéjat használtam. De gyömbérrel, levendulával, narancshéjjal, vaníliával is ízesíthetjük a saját készítésű sült teánkat. A különféle tea kombinációknak csak a képzeletünk szab határt. 
Azt hiszem, még készíteni fogok egy adag szilvás - almás - fahéjas változatot is. 
Amikor sütöttem az egész konyhát csodás illat járta át. 
Már vége van a szeptemberi kánikulának, hűvösebbre fordult az idő, így már az sem zavart, hogy a sütőből nem csak a finom illat, de a meleg is áradt. Milyen jó, hogy türelmes voltam és csak most készítettem el. 😊 

 
Hozzávalók:
2 kg gyümölcs (apró kockára vágva, illetve kimagozva)
30 dkg kristálycukor
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
fél kávéskanál fahéj
6-8 szem szegfűszeg


A gyümölcsöket kimagozzuk, a nagyobbakat apró darabokra vágjuk. Egy tepsibe tesszük, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a citrom levét, és ízesítjük citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, majd összekeverjük. 180 fokos sütőben 1 órán keresztül sütjük. Félidőben átkeverjük. A kész sült teát sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban kihűtjük.


Bevallom én egy üveggel már fel is bontottam. Kipróbáltam melegen és hidegen is, és nagyon finomnak ítéltem meg. Biztos vagyok benne, ha majd télen kibontok egy üveget, a nyár zamatos gyümölcseinek az ízei köszönnek vissza. 

 

2024. szeptember 3., kedd

Kakaós gyümölcsös pite

Az idén nagyon korán leért a meggy, a málna és ribizli. De szerencsére ezeket a csodás kora nyári gyümölcsöket a fagyasztó megőrzi. Most szederrel és szőlővel ajándékoz meg a kert. Ma elővettem egy marékkal a fagyasztott gyümölcsökből, és szedtem hozzá egy adag szedret.
A nagy melegben nem akartam túlbonyolítani a sütést, ezért kakaós gyümölcsös pitére esett a választásom, mert ezeknek a bogyós gyümölcsöknek a savanykás íze remekül  harmonizálnak a kakaós tésztával. Az sem elhanyagolható tény, hogy gyorsan elkészül és ez ebben a nagy melegben igazán jól jön.  
Én ezekkel a kicsit savanykás bogyós gyümölcsökkel szeretem ezt a sütit, de természetesen más gyümölccsel is elkészíthető.


Hozzávalók:
5 tojás
35 dkg kristálycukor
5 dkg kakaópor
30 dkg liszt
1 dl tej
1 dl étolaj
csipet só
1 csomag sütőpor
30-35 dkg gyümölcs


Az egész tojásokat habosra keverjük a kristálycukorral, majd  beleöntjük az olajat és a tejet. A tojásos masszához hozzáadjuk a sütőporral, sóval és kakaóporral összevegyített lisztet, és simára keverjük.
Sütőpapírral bélelt kb. 35x25 cm-es tepsibe öntjük a tésztát, és a lisztel vékonyan meghintett gyümölcsöket rászórjuk a tetejére.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült e a sütink. Ha kihűlt tetszőleges szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva kínáljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!




 


 

 

2024. augusztus 20., kedd

Kecskeméti karikás béles

Borbás Marcsi szakácskönyve című műsorban láttam a kecskeméti karikás bélest elkészítését. Akkor elhatároztam, hogy el fogom készíteni. Aztán az elhatározás jó ideig, valóban csak elhatározás maradt. De tegnap eltökéltem, hogy a tettek mezejére lépek, és ma tényleg elkészítem, ezt a fantasztikus édességet. Mivel a mai napra is nagyon meleget ígért a meteorológia, ezért már kora reggel neki láttam az áhított Karikás béles elkészítésének. Annyira jó, hogy megcsináltam, mert ilyen finom desszertet kár lett volna kihagyni.



Hozzávalók:
Palacsintához:
2 dkg élesztő
1 dl tej
2 evőkanál kristálycukor
csipet só
40 dkg liszt
2 tojás
4-5 dl szódavíz
Töltelékhez:
40 dkg alma
2-3 evőkanál kristálycukor
6 dkg mazsola
5 dkg dió
1 evőkanál rum
fél citrom leve és héja
Öntethez:
1 dl tejföl
2 evőkanál kristálycukor
Tálaláshoz:
Baracklekvár
(a mazsola áztatásából megmaradt rum)


A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A megkelt élesztőhöz adjuk a lisztet, a tojásokat, a csipet sót, a maradék cukrot, és összekeverjük. Szódavizet adunk hozzá, és sűrű palacsintatésztát készítünk belőle. A szódavizet több részletben adjuk hozzá, hogy ne legyen csomós a tészta.
A tésztát letakarjuk, és langyos helyen 30 percig kelesztjük.
Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. Ehhez meghámozzuk, és lereszeljük az almát. Hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot és megpároljuk. Ha elkészült, hozzáadjuk a darabosra vágott diót és a megmosott, előzőleg rumba áztatott mazsolát.


A palacsintát kisütjük, és megtöltjük. A tölteléket egy csíkba a palacsinta közepére tesszük. A szélét felhajtjuk és feltekerjük. A megtöltött palacsintákat egy kivajazott sütőedénybe tesszük, meglocsoljuk a cukros tejföllel, és 180 fokos sütőben megsütjük. Baracklekvárral tálaljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!