Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. május 24., szerda

Szalalkális sajtos rúd

Most leírom a legegyszerűbb és legomlósabb sajtos rúd receptjét. Sokféle receptet kipróbáltam már, de nekem ez - amelyet Éva unokatestvéremtől kaptam - vált be a legjobban. Finom omlós a tésztája és jól zárható sütis dobozban nagyon sokáig finom marad. Az elkészítése is végtelenül egyszerű, mert csak össze kell gyúrni, felszeletelni és azonnal süthető. Amikor sütöm, alig bírom kivárni, hogy legalább langyosra hűljön. Ilyenkor még szinte roppannak, ugyanakkor porhanyósan omlanak a rudacskák, másnapra viszont már klasszikus értelembe vett omlós lesz a tésztája.  
 
 
Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt
25 dkg margarin 
2 dl tejföl
1 tojás
2 dkg szalalkáli
2 teáskanál só
5 dkg reszelt sajt
Tetejére
1 tojás
1 evőkanál tejföl
10 dkg reszelt sajt


A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk és lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk.
A tojást alaposan elhabarjuk a tejföllel és ezzel a keverékkel kenjük le a kinyújtott tészta tetejét, majd bőven megszórjuk reszelt sajttal. Derelye vágóval, vagy éles késsel ujjnyi vastag rudakat vágunk a tésztából, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd   170 fokosra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.





Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

3 megjegyzés:

  1. en is igy csinalom avval a kivetellel hogy elnyujtom es a tepsibe teszem a sutopapirra.lekenem tojassal vagy amivel es aztan derelye metelovel felvagom es megszorom sajttal.nem kell egyenkent rakosgatni es hamarabb kesz

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Gizike, hogy felelevenítetted ezt a remek receptet!☺️

    VálaszTörlés