Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. május 9., kedd

Albán krémes

Hétvégén volt anyák napja és a névnapom. Ezzel a csodás sütivel vártam a gyerekeimet és az unokáimat, és néhány szelettel megörvendeztettem kedves kollégáimat is. A két picuri még nem él ilyen finomsággal, de a család többi tagja  és kollégáim nagyon értékelték a puha, krémes sütit.
A tésztája nagyon finom, könnyű piskóta, a krém, a lekvár, és a csoki máz pedig valódi íz orgiát okoz.
Érdemes kipróbálni, biztos nem fogtok csalódni.

 
Hozzávalók:
Piskótához
4 tojás
4 evőkanál rétesliszt
4 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál sütőpor
A piskótára
málnalekvár
Vaníliás krémhez
4,5 dl tej
4 tojás
2 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
3 evőkanál liszt
2 evőkanál zselatinpor
Csokis krémhez
3 dl tej
3 csapott evőkanál liszt
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 evőkanál kakaópor
Csokimázhoz
4 evőkanál kakaó
4 evőkanál porcukor
0,8 dl víz
10 dkg vaj

 
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, belekeverjük a lisztet és a sütőport, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojások keményre vert habját.
170 fokosra előmelegítjük a sütőt és 15-20 perc alatt ujjnyi vastag piskóta lapot sütünk.
Elkészítjük a vaníliás krémet: a tojások sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük, összekeverjük a liszttel és csomómentsen eldolgozzuk a tejjel. Kis lángon sűrű krémet főzünk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a forró vaníliás krémhez forgatjuk. A zselatint pici vízzel simára keverjük, összeforraljuk és a vaníliás krémhez keverjük.
A piskótát megkenjük a málnalekvárral és óvatosan rákenjük a még meleg vaníliás krémet. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól megdermedjen a vaníliás krém, és elkészítjük a kakaós krémet.
A lisztet simára keverjük a tejjel és kis lángon sűrű pépet főzünk belőle. Amíg hűl, habosra keverjük a vajat, a porcukorral és a kakaóporral. Amikor teljesen kihűlt a tejes pép összekeverjük a vajas krémmel.
A csokis krémet óvatosan a vaníliás krém tetejére simítjuk. Legvégül bevonjuk csoki mázzal, amelyhez a kakaót összekeverjük a cukorral és a vízzel. Felfőzzük, és azonnal hozzákeverjük a puha vajat. A mázat langyosra hűtjük és a csoki krém tetejére kenjük.
Legalább fél napra hűtőszekrénybe pihentetjük a sütit.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 


2 megjegyzés:

  1. Mi is kaptunk kóstolót ebből csodás sütiből. ISTENI finom volt! :) :) :) Mindenkinek ajánlani tudom. :)

    Köszönjük Gizike! :)

    Szabóné V. Krisztina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm legkedvesebb kolléganőm! Millió puszi

      Törlés