Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. május 19., péntek

Mézes zserbó

Már korábban leírtam Anyukám Mézes krémes receptjét, most a Mézes zserbó van soron. Hogy mi a kettő között a különbség?...... valójában semmi, csak az elnevezés. Mind a kettő mézes lapokból áll, finom főzött krém és lekvár van a lapok között.
Mi, itthon úgy különböztetjük meg, hogy melyik elnevezés, melyik sütit takarja, hogy a porcukorral leszórt, grízes krémmel töltött lapokból álló süti a Mézes krémes. A csokimázzal bevont, vaníliás krémmel töltött süti pedig a Mézes zserbó. - mert ugye minden zserbó tetejére dukál egy kis csoki.


Hozzávalók:
Tészta
2 evőkanál méz
2 tojás
3 dkg zsír
2 evőkanál tejföl
15 dkg porcukor
40 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
Krém
2 tojássárgája
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál liszt
5 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
4-5 evőkanál ribizlilekvár
Csokimáz
1 kis tábla Party tortabevonó
1 evőkanál étolaj


A mézet a porcukorral, és a tojással gőz fölött összekeverjük, amikor kihűlt hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a zsírt, a tejfölt, és egy csipetnyi sót. A tésztát 4 részre osztjuk és tepsi hátoldalán, 160 fokosra előmelegített sütőben 4 vékony lapot sütünk. (Én 25x38 cm-es tepsit használtam.)


Amíg hűlnek a lapok elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd 1 dl tejjel hígítjuk. A maradék 4 dl tejet felforraljuk. Takarékra vesszük a lángot és lassan, folyamatos keverés mellett a forró tejhez öntjük a tojásos krémet, majd folyamatosan kevergetjük, és sűrű krémmé főzzük . A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Amikor kihűlt a főzött krém összekeverjük a vajas krémmel, majd megkenjük a lapokat.
A süteményt a következő módon állítjuk össze: mézes lap - krém fele - mézes lap - ribizlilekvár - mézes lap -  krém másik fele - mézes lap. A sütit néhány órán keresztül pihentetjük, hogy egy kissé megpuhuljon a felső lap, majd bevonjuk a tetejét csoki mázzal.
A mázhoz apró kockákra tördeljük a csokit, hozzáadjuk az étolajat és gőz felett, vagy mikró olvasztó fokozatán teljesen simára felolvasztjuk a csokit.
Másnapig pihentetjük, hogy teljesen megpuhuljanak a lapok.
Forró vízbe mártott késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése