Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. május 18., csütörtök

Rostonsült csirkemell vajas spárgával és sajtmártással

Imádom a tavaszt! Egyrészt azért, mert vége a vacogó hidegnek, a vastag kabátok ideje lejárt, végre kizöldült minden, csodaszép a természet és melengetően süt a Nap. Másrészt a piacon megjelennek a finomabbnál finomabb zöldségek. Ma már télen is megvehetjük a paradicsomot, a hónapos retket, a kígyó uborkát, a sóskát, azonban ezeknek az íze meg sem közelíti azt, amit ilyenkor tavasszal vásárolhatunk, vagy a saját kertünkből szedhetünk.
A tavasz visszavonhatatlan hírnöke a spárga, amelynek szezonja áprilistól május végéig tart. Az spárga sípok különleges édeskés íze nagyon jól harmonizál a vajjal, a petrezselyemmel és kevéske borssal. Azontúl, hogy nagyon finom, telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Most egy könnyű, zöldfűszeres csirkemellel készítettem el a vajban megforgatott sípocskákat.
 
 
Hozzávalók:
Húshoz
1 filézett csirkemell
néhány szál kakukkfű,  majoránna, petrezselyem
fehérbors
2-3 evőkanál olívaolaj
Sajtmártáshoz
3 dkg vaj
3 evőkanál liszt
3 dl tej
2-3 kockasajt
3 evőkanálnyi reszelt sajt
bors
szerecsendió
Vajas spárgához
50 dkg zöldspárga
csipetnyi só
csipetnyi cukor
5 dkg vaj
frissen őrölt bors
kevés aprított petrezselyem
 
 
Először előkészítjük a csirkemellet, felszeleteljük (kb. 6 szelet), enyhén kiklopfoljuk és megkenjük a zöldfűszeres páccal. A páchoz finomra aprítjuk a zöldfűszereket, ízesítjük fehér borssal és sóval, majd összekeverjük az olíva olajjal. A bepácolt hússzeleteket sütésig hűtőszekrénybe tesszük.
Következő lépés a sajtmártás elkészítése, amelyhez felolvasztjuk a vajat és világosra pirítjuk benne a lisztet - valójában egy vaj alapú világos rántást készítünk - majd felöntjük forró tejjel, beletesszük az apró darabokra vágott sajtot és habverővel folyamatosan kevergetve, lassú tűzön  összefőzzük. Ízesítjük sóval, borssal és csipetnyi szerecsendióval, majd legvégül belekeverjük a reszelt sajtot is.
Tálalás előtt kb. 20 perccel egy grill serpenyőben megsütjük a húsokat, és egy fazékba vizet forralunk, amelybe bele teszünk egy csipetnyi sót, cukrot és egy mokkáskanálnyi vajat. A spárgák fás végét vágjuk le és lobogóan forró vízbe kb. 10 perc alatt főzzük roppanósra, majd szedjük jéghideg vízbe, hogy megőrizze a színét. Vigyázzunk ne főzzük szét! Egy serpenyőben vajat forrósítunk és jól átforgatjuk benne a spárgákat. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk aprított petrezselyemmel.
A húsokat, és a sajtmártással leöntött spárgát sültkrumplival tálaljuk.

 
Igaz, hogy kicsit hosszadalmasra sikeredett a recept leírása, de az elkészítése végtelenül egyszerű. A spárga elkészítése sem bonyolult. Lényeg, hogy a zöldspárga végét le kell vágni, a fehéret viszont meg is kell hámozni.
Jó főzést és jó étvágyat kívánok!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése