Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. május 23., kedd

Rokokó torta

Hétvégén ünnepeltük Apukám 75. születésnapját, erre az alkalomra készítettem a Rokokó tortát. 


Mivel apukám nem veti meg a  csokit, tudtam, hogy valami csokis finomságot fokok erre a jeles napra készíteni. Többféle csokikrémmel töltött tortát készítettem már, de a párizsi krémmel töltött piskóta lapokat semmi nem múlja felül.  A piskóta pont megfelelő állagú, nem száraz, de nem is ragacsos, a krém a tejszíntől és a vajtól olyan lágy, mint a selyem. Azt hiszem ahhoz képest, hogy nem vagyok profi cukrász, és még van bőven fejlődni valóm a látvány tekintetében, de ízeiben és állagában szinte tökéletesre sikerült a tortám. 
Az otthon készített torták esetében nem is a látványon van a hangsúly,  aki kapja nem arra fog emlékezni, hogy kicsit csálén állt, megfolyt a krém, vagy a bevonat nem volt tökéletes rajta, hanem arra, hogy, időt és fáradságot nem sajnálva, szeretettel, neki és csakis neki készült az egyedi, és megismételhetetlen torta.


Hozzávalók:
Piskóta (25 cm-es formához)
3 tojás
21 dkg kristálycukor 
1,15 dl tej
1,15 dl étolaj 
26,5 dkg liszt
2 mokkáskanál sütőpor
csipetnyi só
Párizsi krém
3 dl tejszín
20 dkg étcsokoládé
5 dkg cukor
2 evőkanál kakaópor
25 dkg vaj



A tortalaphoz szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját a kristálycukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az étolajat, ezzel tovább keverjük, majd következik a tej. Hozzászitáljuk a sütőporral, csipetnyi sóval elkevert lisztet, majd legvégül óvatosan beleforgatjuk a tojások habbá vert fehérjét .



Egy 25 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral, és 170 fokosra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet, amelyhez tejszínt a cukorral, lassú tűzön felforraljuk. Elzárjuk alatta a tüzet és beletesszük az apró darabokra tördelt csokit és az átszitált kakaóport. Amikor teljesen felolvadt a csoki, bele tesszük a vaj 1/3 részét, alaposan elkeverjük benne, és teljesen kihűtjük. Amikor már teljesen hideg a krém, kis adagokban  hozzáadjuk a puha vajat, és habverővel jól kihabosítjuk a krémet.
Ekkor még elég lágy a krém, ezért tegyük hűtőszekrénybe, amíg eléri azt az állagot, amivel jól tudunk dolgozni. Ha kicsit keménynek találjuk amikor kivesszük a hűtőből, akkor sem kell megrémülni, mert néhány perc és nagyon gyorsan meglágyul.
A piskótát 3 részbe vágjuk és megtöltjük krém felével. A maradék krém egy részével bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd megszórjuk csoki darával. Legvégül a maradék krémmel kidíszítjük a tortát. 


Jó sütést kívánok! 




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése