Évekkel ezelőtt egy Nők lapjában olvastam a tűzdelt tarja receptjét. Azóta én egy kicsit átalakítottam a család ízlésének megfelelően. Készítettem már sertéscombból is, de abból kicsit száraz lett, úgyhogy visszatértem az eredeti recepthez. A zsebekbe töltött hagyma és kolbász aromája sütés közben finoman átjárja a húst, és a lassú sütés következtében csodásan omlós lesz. Ha véletlenül nem fogy el, másnap, hidegen is nagyon finom.
Hozzávalók:
1 kg csontozott tarja
15 dkg lángolt kolbász
3-4 szál újhagyma, vagy 1 közepes lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
3 szál friss majoránna, vagy 1 mokkáskanál szárított
frissen őrölt bors
1 mokkáskanál ételízesítő
só
3 evőkanál étolaj
A tarjába ujjnyi vastag közönként bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen a húst. A zúzott fokhagymát, az összeaprított majoránnát, a frissen őrölt borsot, az ételízesítőt és ízlés szerinti sót összekeverjük az étolajjal, és a bevágott szeleteket bedörzsöljük vele.
A kolbászt és a hagymát karikára vágjuk és egyenletesen elosztva a szeletek közé töltjük. (Ha lila hagymával készítjük, akkor azt egészen vékony karikákra vágjuk.)
Hústűvel összetűzzük a szeleteket. A hús külső részét megsózzuk és megszórjuk borssal. Egy serpenyőben kevés zsírt hevítünk és a húsra körben kérget sütünk.
Áttesszük egy mélyebb, fedeles edénybe, néhány kanál zsírt teszünk rá, és az edény tetejével vagy alufóliával letakarva, 160 fokos sütőben kb. 90 percig sütjük.
Ekkor levesszük róla a tetőt és megpirítjuk a hús tetejét. Egy kicsit várunk vele, mert forrón nehezen szeletelhető.
Krumplipürével vagy petrezselymes krumplival tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése