Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. május 1., hétfő

Tűzdelt tarja

Évekkel ezelőtt egy Nők lapjában olvastam a tűzdelt tarja receptjét. Azóta én egy kicsit átalakítottam a család ízlésének megfelelően. Készítettem már sertéscombból is, de abból kicsit száraz lett, úgyhogy visszatértem az eredeti recepthez. A zsebekbe töltött hagyma és kolbász aromája sütés közben finoman átjárja a húst, és a lassú sütés következtében csodásan omlós lesz. Ha véletlenül nem fogy el, másnap, hidegen is nagyon finom.
 
 
Hozzávalók:
1 kg csontozott tarja
15 dkg lángolt kolbász
3-4 szál újhagyma, vagy 1 közepes lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
3 szál friss majoránna, vagy 1 mokkáskanál szárított
frissen őrölt bors
1 mokkáskanál ételízesítő
3 evőkanál étolaj
 
 
A tarjába ujjnyi vastag közönként bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen a húst. A zúzott fokhagymát, az összeaprított majoránnát, a frissen őrölt borsot, az ételízesítőt  és ízlés szerinti sót összekeverjük az étolajjal, és a bevágott szeleteket bedörzsöljük vele.
 
 
A kolbászt és a hagymát karikára vágjuk és egyenletesen elosztva a szeletek közé töltjük. (Ha lila hagymával készítjük, akkor azt egészen vékony karikákra vágjuk.)
 
 
Hústűvel összetűzzük a szeleteket. A hús külső részét  megsózzuk és megszórjuk borssal. Egy serpenyőben kevés zsírt hevítünk és a húsra körben kérget sütünk.
 
 
Áttesszük egy mélyebb, fedeles edénybe, néhány kanál zsírt teszünk rá, és az edény tetejével vagy alufóliával letakarva, 160 fokos sütőben kb. 90 percig sütjük.
 

Ekkor levesszük róla a tetőt és megpirítjuk a hús tetejét. Egy kicsit várunk vele, mert forrón nehezen szeletelhető.
Krumplipürével vagy petrezselymes krumplival tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése