Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. november 22., szerda

Lecsós húsgombócok

Már napok óta készülődök, hogy lecsót fogok készíteni. Ma azonban nem lecsó volt a terv, hanem  Bolognai pizza. Reggel ki is vettem a fagyasztóból egy adag darált húst. A munka azonban közbe szólt... viszonylag későn és elég fáradtan érkeztem haza, és így már nem volt kedvem a pizza készítéséhez. Viszont ott volt a kiolvasztott darált hús, amit meg kellett főzni. És ekkor jött a mentő ötlet, a lecsós húsgombóc. Így nem vész kárba semmi, és a régóta óhajtott lecsó is meg lesz. És a lényeg, nagyon gyorsan elkészült, hála a nyáron befőzött lecsónak. Még arra is maradt idő, hogy egy kevés krumplit is főzzek hozzá, de ez el is maradhat, mert friss kenyérrel is kitűnő.
Természetesen friss paprikából és paradicsomból is készíthetjük, de így november közepén tökéletesen megfelel a "konzerv" is.

 
Hozzávalók:
Lecsóhoz:
2db 7,5 dl üveg lecsó
vagy
2 nagy fej vöröshagyma
1 kg paradicsom
1,5 kg paprika
2 evőkanál sertészsír
3 mokkáskanál őrölt paprika
ízlés szerint só
Húsgombóchoz:
50 dkg darált lapocka
5 dkg előfőzött rizs
2 mokkáskanál őrölt paprika
1-2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál bors
1-2 mokkáskanál só
2 tojás

 
Először a rizst készítjük el és kihűtjük. Kevés zsiradékot hevítünk, rátesszük az alaposan megmosott, leszűrt rizst, és kicsit megpirítjuk. Dupla mennyiségű vizet forralunk, és a rizsre öntjük. Ízesítjük sóval és puhára főzzük, majd lehűtjük. Ezután következik a lecsó elkészítése. A hagymát vékony szeletekre vágjuk és megdinszteljük. A paprikát és a paradicsomot feldaraboljuk és az üvegesre pirított hagymára tesszük. Megsózzuk, és fél puhára főzzük. Nekem most könnyű volt a helyzetem, mert egyszerűen kibontottam két üveg lecsót, ízesítettem sóval és jól átforrósítottam.

 
Amíg fő a lecsó elkészítjük a gombócokat. A darált húshoz hozzáütjük a tojást, beletesszük a rizst, ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, és őrölt paprikával. 
Amikor félig megfőtt a lecsó, beletesszük a húsgolyókat, amelyek kb. ping-pong labda nagyságúak, és puhára főzzük őket. Mielőtt elzárjuk lángot a lecsó alatt, ízesítjük őrölt paprikával. Aki szereti egy kevés erős paprikát is tehet bele.

 
Isteni finom vacsora kerekedett belőle. Nektek is jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése