Amint itt a nyár nem csak befőttekkel, lekvárokkal töltöm a kamra polcokat, hanem szörpökkel is. Néhánynak a receptjét már itt is megmutattam, de a zsálya szörp eddig kimarad. Imádom a zsályát, ezért a kertemben is sokféle található, van ligeti-, sudár-, őszi-, és az orvosi zsálya, amiből a szörpöt is készítem.
Első találkozásom a zsálya szörppel úgy kezdődött, hogy kaptam egy pici üveggel kóstolóként. Addig nem ittam ilyen szörpöt, és nem gondoltam volna, hogy zsályából egyáltalán készülhet szörp, méghozzá ennyire finom. Azonnal beleszerettem ebbe a finom szörpbe, és azóta minden nyáron készítek néhány üveggel. Nyáron szódavízzel finom hűsítő üdítő italként fogyasztjuk, télen pedig forró vízbe keverve jó szolgálatot tesz, a megfázások időszakában.
Hozzávalók:
1 nagy csokor zsálya
2 citrom
1,5 liter víz
1 kg cukor
1,5 dkg citromsav
A zsálya leveleket megmossunk, és kissé összetépkedjük.
Egy nagyobb fazékba, vagy üvegbe tesszük, belekarikázzuk a citromot, majd felöntjük hideg vízzel. Az edényt lefedjük, és 1-2 napig hideg helyen áztatjuk a leveleket.
A vizet, a levelekkel és a citromkarikákkal együtt feltesszük forrni, amikor felforr, kiszedjük belőle a leveleket és citromot. Ha magok, vagy levéldarabkák vannak a főzetben, akkor leszűrjük. Visszatesszük forrni, beletesszük a cukrot és összeforraljuk, majd legvégül a citromsavat is hozzá adjuk. Még forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban kihűtjük.
Bízom benne, hogy elnyeri a tetszéseteket és elkészítitek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése