Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. június 25., szerda

Zsálya szörp

Amint itt a nyár nem csak befőttekkel, lekvárokkal töltöm a kamra polcokat, hanem szörpökkel is. Néhánynak a receptjét már itt is megmutattam, de a zsálya szörp eddig kimarad. Imádom a zsályát, ezért a kertemben is sokféle található, van ligeti-,  sudár-,  őszi-, és az orvosi zsálya, amiből a szörpöt is készítem.  


Első találkozásom a zsálya szörppel úgy kezdődött, hogy kaptam egy pici üveggel kóstolóként. Addig nem ittam ilyen szörpöt, és nem gondoltam volna, hogy zsályából egyáltalán  készülhet szörp, méghozzá ennyire finom.  Azonnal beleszerettem ebbe a finom szörpbe, és azóta minden nyáron készítek néhány üveggel. Nyáron szódavízzel finom hűsítő üdítő italként fogyasztjuk, télen pedig forró vízbe keverve jó szolgálatot tesz, a megfázások időszakában.


Hozzávalók:
1 nagy csokor zsálya
2 citrom
1,5 liter víz
1 kg cukor
1,5 dkg citromsav



A zsálya leveleket megmossunk, és kissé összetépkedjük.
Egy nagyobb fazékba, vagy üvegbe tesszük, belekarikázzuk a citromot, majd felöntjük hideg vízzel. Az edényt lefedjük, és 1-2 napig hideg helyen áztatjuk a leveleket.
 
 
A vizet, a levelekkel és a citromkarikákkal együtt feltesszük forrni, amikor felforr, kiszedjük belőle a leveleket és citromot. Ha magok, vagy levéldarabkák vannak a főzetben, akkor leszűrjük. Visszatesszük forrni, beletesszük a cukrot és összeforraljuk, majd legvégül a citromsavat is hozzá adjuk.  Még forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban kihűtjük.


Bízom benne, hogy elnyeri a tetszéseteket és elkészítitek. 

 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése