Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. június 3., kedd

Vaníliakrémes kókuszos szelet

Évekkel ezelőtt, egy nyugdíjas búcsúztató alkalmával kóstoltam ezt a sütit. Akkor elkértem a receptjét, de valahogy a feledés homályába merült, egészen mostanáig. Néhány napja az internetet böngészve ismét megláttam a sütemény képét, és azonnal eszembe jutott, hogy milyen finom volt.  Előkerestem a receptet, és a hétvégi, családi összejövetel remek alkalomnak bizonyult, hogy elkészítsem. Nagy sikere lett, mert krémes, de nem nagyon, linzeres, de nem száraz. Így azok is imádták, akik a krémes sütik szerelmesei, és azok is, akik a szárazabb, linzer alapú tésztákért rajonganak. Remélem nektek is ízlik majd, ha elkészítitek.


Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
2 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
csipet só
1 tojás
1-2 evőkanál tejföl
Töltelék:
6 tojás fehérje
15 dkg kristálycukor
15 dkg kókuszreszelék
Krém:
6  tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg kristálycukor
4 evőkanál liszt
4 dl tej
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
Máz:
2 evőkanál olaj
10 dkg ét csoki
Tetejére:
4-5 evőkanál kókuszreszelék.


A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd hozzákeverjük a porcukrot, a sütőport, a sót, a kakaóport, beletesszük a tojást, a tejfölt, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.


A tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt kinyújtjuk, és egy 25x38 cm-es, zsírral kikent tepsibe tesszük. 
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverjük a porcukrot, majd a kókuszreszeléket. A habot a tészta tetejére simítjuk, és befedjük a másik, kinyújtott tésztával.
A süteményt, 160 fokosra előmelegített sütőben megsütjük. Amíg hűl, elkészítjük a krémet, amelyhez a tojássárgáját habosra keverjük a kristály és vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet. A tej kb. harmadát hozzákeverjük a tojásos keverékhez, a többit felforraljuk. A forró tejhez óvatosan hozzáöntjük a tojásos keveréket, és folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. A vajat habosra keverjük a porcukorral, és a teljesen kihűlt főzött krémhez keverjük. 


Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta tetejére. 
A csokihoz adjuk az étolajat, és gőz fölött felolvasztjuk, majd a krém tetejére öntjük. Amikor elkezd dermedni a csoki, meghintjük kókuszreszelékkel. 
Néhány órát pihentetjük, majd forróvízbe mártott késsel, felszeleteljük. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése