Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. június 7., péntek

Tésztába ejtett meggy (Meggyes pite)

Tavaly azt gondoltam, hogy vége a meggyfánknak. Rengeteg ága leszáradt, megbetegedett, pedig annak rendje és módja szerint volt gondozva. De az én ügyes fiam megmentette. Alaposan megmetszette, bekente különféle kencékkel a törzsét, és láss csodát, meg is hálálta a gondoskodást, mert idén egy hatalmas kosárnyi zamatos meggyel ajándékozott meg. Egy részéből meggybefőttet készítettem, a többit pedig ebbe a finom sütibe használtam fel, aminek a receptje nagymamámtól ered. Kislányként gyakran segítettem mamának a sütésben, és azt mondta, azért ez a neve a sütinek mert csak úgy rá kell ejteni a meggyet a tésztára. Ezt a meggy rakosgatást mindig rám bízta. Micsoda édes szép emlék! 
A pite tésztájába nemcsak tej, hanem tejföl kerül, amitől puha és szaftos marad még másnap is. 
Megosztom veletek is ezt a régi családi receptet, bízva abban, hogy sokan kipróbáljátok, és Nektek is ízlik majd.


Hozzávalók: 
3 tojás
25 dkg kristálycukor
22 dkg vaj
4 evőkanál tejföl
0,5 dl tej
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
30 dkg fejtett meggy (friss vagy befőtt)
2 evőkanál kristálycukor (barna cukor)


A lágy vajat, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Amikor kezd felolvadni a cukor, hozzáadjuk a tojásokat és tovább keverjük, majd több részletben beletesszük a tejfölt és a tejet, legvégül pedig a sütőporral és csipet sóval összevegyített lisztet. 
Sütőpapírral kibélelünk egy 22x33 cm-es tepsit, és beleöntjük a tésztát. A meggyet egyenletesen a pite tetejére szórjuk, és meghintjük 2 evőkanálnyi kristálycukorral.


160 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 25-30 percig megsütjük a sütit.


Ha kihűlt tetszőleges szeletekre vágva kínáljuk.


Természetesen bármilyen idény gyümölccsel elkészíthető ez a sütemény. 
Ha fokozni szeretnénk az élvezeteket, kínáljunk hozzá  vanília fagyit vagy tejszínhabot.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése