Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. június 1., szombat

Cseresznyés (meggyes) kuglóf

Kaptunk egy nagy kosár cseresznyét, amelynek nagy részéből befőtt készült, de csemegézni is hagytunk belőle egy adagot. Őszintén bevallom, én olyan sokat ettem belőle, hogy két napig fájt a gyomrom, ettől függetlenül, ha a hűtőszekrény közelében jártam, azért mindig csentem belőle 1-2 szemet. Egyszerűen nem tudok  ellenállni neki. Hogy ne legyen olyan nagy a csábítás a megmarad gyümölcs miatt, egy részéből cseresznyés kuglófot sütöttem. De ez sem bizonyult jó megoldásnak, mert most már nem csak a cseresznye, hanem a kuglóf is csábít.


Hozzávalók:
25 dkg vaj
22 dkg kristálycukor
fél citrom reszelt héja
6 tojás
fél csomag sütőpor
csipet só
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál tej
25 dkg cseresznye (meggy)
Tetejére:
10 dkg étcsoki
2 evőkanál étolaj


A vajat, a kristálycukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáütjük az egész tojásokat. Beletesszük a sót, a reszelt citromhéjat, és a lisztet. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felébe belekeverjük a tejet és a kakaóport.


Egy kuglóf formát kizsírozunk és kiszórjuk liszttel. A fehér tészta egy részét beletesszük a formába, és teszünk rá a kakaós tésztából is, majd rászórjuk a cseresznye felét. Spatulával, vagy villával kicsit összekeverjük a sütit, hogy szép márványos legyen. A maradék tésztával és cseresznyével ugyan így járunk el. 
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megfelelően átsült-e. Amikor elkészült rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük. A hideg kuglófot csoki mázzal leöntjük. Ehhez a csokit, az étolajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése