Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. november 7., csütörtök

Hámán táska

Nagybátyámtól, aki remek szakács volt, örököltem néhány szakácskönyvet. Ezeket nézegettem, amikor a kezembe akadt egy zsidó szakácskönyv. Azonnal eszembe jutott a Hámán táska, amit én Borbás Marcsi receptje alapján szoktam elkészíteni. Össze akartam hasonlítani a könyvben található receptet, az én általam használttal, de nem találtam itt a blogon. Ezért most gyorsan leírom ide is, hogy ha legközelebb keresem, ne csak a süteményes füzetembe legyen meg, hanem itt is. 
A zsidó családok Purim ünnepére - ami idén március 23-24. volt - szokták elkészíteni ezt a sütemény, de szerintem vallási felekezettől, és ünneptől függetlenül bármikor érdemes megsütni, mert nagyon finom.


Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg rétesliszt
10 dkg porcukor
15 dkg hideg vaj
1 dkg élesztő
2 tojás
Töltelékhez:
kemény lekvár
Lekenéshez:
1 tojás


A lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk benne az élesztőt, majd a hideg vajat, legvégül beleütjük a tojásokat, és összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután, enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és nagyobb pogácsa szaggatóval köröket szúrunk ki belőle, majd mindegyik közepébe 1 halom kemény lekvárt teszünk. 


A megtöltött süteményeket három oldalról felhajtjuk, és az így kialakult csücsköket összecsípjük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét, és ne folyjon ki a lekvár. A sütemény tésztáját lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése