Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. november 6., szerda

Tejfölhabos kocka

Tejföl tekintetében, a múlt heti bevásárlás során kicsit túllőttem a célon. A helyzet megoldására, a legjobb megoldásnak azt láttam, ha olyan sütit sütök, amibe nem 1-2 evőkanál tejföl kell, hanem ennek a sokszorosa. A tejföl-mentő hadművelet eredménye az lett, hogy Tejfölhabos kockát készítettem. Azért az igazat megvallva, még bőven elállt volna a hűtőszekrényben ez a pohár tejföl is (ahogyan a megmarad társai), viszont remek alkalom, hogy elkészüljön belőle ez a tejfölös csoda, aminek az elkészítése nagyon egyszerű. Azt hiszem az ilyen sütikre szokták mondani, hogy elronthatatlan. A piskóta tényleg nagyon egyszerű, nem esik össze, és nagyon finom puha. Igaz, 4 tojásból nem lesz túl magas, de ennyi krémhez szerintem bőven elegendő ennyi tészta. A krém elkészítése is végtelenül egyszerű, a hozzávalóit csak össze kell keverni, és készen is van. Néhány óra dermesztés után remekül szeletelhető. Csak hát, azt a néhány órát kegyetlenül nehéz kivárni.


Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
16 dkg kristálycukor
6 evőkanál víz
4 dkg kakaópor
12 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
csipet só
Krémhez:
1 nagy pohár tejföl (45 dkg)
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
4-5 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 lap zselatin vagy 2 evőkanál zselatin por
3 evőkanál víz
Tetejére:
5 dkg étcsoki


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a kristálycukorral. Amikor kifehéredik, hozzáadjuk a vizet és azzal is alaposan elkeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóporral, a csipet sóval, majd átszitáljuk, és a tojásos masszához keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és laza mozdulatokkal a tésztához forgatjuk. Egy 22x33 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A piskótát teljesen kihűtjük.
A lehűtött tejszínből a habfixálóval habot verünk. A tejfölt a vaníliás és porcukorral alaposan kikeverjük. A kétféle krémet összekeverjük.  A zselatint a felhasználási útmutató alapján elkészítjük, langyosra hűtjük, és a tejfölös habhoz keverjük. A kész krémet a piskótára kenjük, és a tetejére csokit reszelünk.
1-2 órán keresztül hűtőszekrényben dermesztjük, majd kockára vágjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése