Számomra a karácsonyi készülődéshez hozzátartozik, hogy sütök valamilyen mézes aprósüteményt. Általában ezekkel a sütikkel kezdem meg a karácsonyi sütést. Ilyenkor, a fűszeres mézes sütemények illata átjárja az egész konyhát, jelezve, hogy hamarosan itt az ünnep.
Idén a klasszikus mézeskalács helyett mézes puszedlit sütöttem. Egy kis ügyeskedéssel meg is töltöttem az édes puszedliket. Szilvalekvárral töltöttem, aminek a savanykássága remekül harmonizál az édes tésztával, és a díszítésnek használt ropogós habbal.
Azt hiszem máskor is fogok töltött puszedlit sütni, mert nagy sikere van a szeretteim körében is.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
2 kávéskanál szalálkáli
1 kávéskanál fahéj
fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 egész tojás
1 tojássárgája
4 kanál méz
csipet só
1,5 dl tej
Habhoz:
2 tojásfehérje
25 dkg porcukor
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, a fahéjjal, az őrölt szegfűszeggel, a szalalkálival. Ezután hozzáütjük az egész tojást és a tojássárgáját, beletesszük a mézet és a tejet és összegyúrjuk. Kicsit ragacsos tésztát fogunk kapni, amelyet egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetünk. Másnap fél ujjnyi vastagra nyújtjuk és a tészta egyik oldalára egymástól kb. 5 cm távolságba kemény lekvárból kis halmokat teszünk. A tészta másik oldalát ráhajtjuk a lekváros halmokra, és a lekvár körül kissé összenyomkodjuk a tésztát, majd kb. 3-3,5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a tésztát. A betöltött puszedliket egymástól kb. 4 cm távolságra, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Gőz fölött, a tojásfehérjéből, és a porcukorból habot verünk. Habzsákba töltjük és tetszés szerint díszítjük a süteményeket.
Kellemes készülődést kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése