Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. december 22., hétfő

Hókirálynő szelet

Amikor rátaláltam a Hókirálynő szeletre, úgy  gondoltam, hogy ez is része lesz a karácsonyi süti kínálatnak. Természetesen volt belőle egy próbasütés, nehogy csalódás érjen. De ismét jó volt a megérzésem, és finom süti lett belőle. Úgyhogy a karácsonykor kötelezően készítendő zserbó, mézes krémes, diós és mákos kalács, illetve  hókifli mellett ez is része lesz a karácsonyi kínálatnak. 

  
Hozzávalók:
Tésztához:
4 evőkanál liszt
5 evőkanál porcukor
5 tojásfehérje
3 evőkanál étolaj
fél csomag sütőpor
Krémhez:
4 evőkanál liszt
15 dkg porcukor
3 csomag vaníliás cukor
5 tojássárgája
5 dl tej
10 dkg tejcsoki
25 dkg vaj
Összeállításhoz:
25 dkg háztartási keksz
0,5-1 dl tej
Tetejére:
3 dl tejszínhab
1 csomag habfixáló
ízlés szerint porcukor
5 dkg kókuszreszelék



A tojásfehérjéből  csipetnyi sóval kemény habot verünk, majd belekeverjük a cukrot, ezután az étolajat, végül laza mozdulatokkal beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Egy kb. 22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a tésztát. A sütőt 170 fokosra előmelegítjük, és kb. 15 perc alatt készre sütjük a piskótát.
A tojássárgáját a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a tej felét. A maradék tejet felforraljuk, folyamatos keverés közben hozzácsorgatjuk a tojásos masszát, és lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle.
Amikor készen van, megfelezzük a krémet, és egyik felébe beletesszük a csokit. Ezután teljesen kihűtjük mind a két krémet. A vajat habosra keverjük. A kihűlt csokis krémbe teszünk 10 dkg-ot a vajból, a vaníliás krémbe pedig 15 dkg-ot.


A süteményt a következő módon töltjük:
Alulra kerül a piskóta, erre rákenjük csokis krémet, amit befedünk tejbe mártott háztartási keksszel. A kekszes rétegre rákenjük a vaníliás krémet, arra pedig a felvert tejszínhabot.
A hab tetejét bőven megszórjuk kókuszreszelékkel.
Szeletelés előtt néhány órát hűvös helyen pihentetjük, hogy a kekszes réteg megpuhuljon.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése