2019. január 24., csütörtök

Rózsafánk

A farsang elengedhetetlen kelléke a fánk. A rengeteg fánk fajta közül nehéz volt választani, aztán eszembe jutott a gyönyörű Rózsafánk. Csodaszép sütemény, és nagyon finom. A tésztája hasonlít a Csöröge fánkéra, viszont a kinézete sokkal szebb, tényleg olyan, mint egy kinyílt rózsa. Igaz, az elkészítése kicsit időigényes, de a látvány és az élvezet kárpótol a ráfordított időért.


Hozzávalók:
45 dkg liszt
8 dkg porcukor
3 evőkanál rum
3 evőkanál tejföl
4 tojássárgája
8 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
Sütéshez:
olaj
Tálaláshoz:
porcukor
lekvár


A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, és az összes többi hozzávalót. Szép sima, rugalmas tésztát gyúrunk, és legalább 30 percig hűvös helyen pihentetjük. Ezután 2 mm vastagra nyújtjuk, és 3 különböző méretű (3-4-5 cm) pogácsa szaggatóval egyforma számú korongokat szúrunk ki a tésztából. Minden korong szélét négy helyen kissé bevágjuk. A korongok közepére teszünk egy-egy pötty tojásfehérjét, hogy összeragadjanak, és úgy tesszük egymás tetejére, hogy a vágások ne egymás fölé kerüljenek.


Az összerakott fánkok közepét egy kissé összenyomjuk, és forró olajban aranyszínűre sütjük.


A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, megszórjuk porcukorral és a közepükbe teszünk 1-1 kicsi halom lekvárt.


Nagyon jó étvágyat kívánok ehhez a mutatós és finom sütihez!


2019. január 22., kedd

Krumplis pogácsa (maradék krumplipüréből)


Nem tudom nálatok, hogy működik,  de  nálunk  a  nagy  családi,  közös ebédek  alkalmából mindig  "túl főzzük"  magunkat egy kicsikét. Most  a  krumplipüréből  sikerült  akkora  adagot főzni, hogy az még legalább 5 embernek bőven elég lett volna. 
Ilyenkor  kellenek  a  "kármentő"  receptek,  mint  a  maradék  krumplipürére  épülő pogácsa receptje. Egy  jó  pogácsának  úgyis  mindig, mindenki  örül, főleg,  ha olyan  finom, mint ez a krumplis pogácsa. 
A kelesztés és a hajtogatás miatt időigényes, de ettől eltekintve egyszerű az elkészítése. És a végeredmény kárpótol a ráfordított időért.


Hozzávalók: 
Tésztához:
50 dkg liszt
30 dkg krumplipüré
1 evőkanál só
10 dkg zsír
1 tojás
2,5 dkg élesztő
15 dkg tejföl
1 teáskanál cukor
Tetejére:

1 tojás


A tejfölt meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. 
A maradék krumplipürét meglangyosítjuk, majd a zsírral, a sóval, és a tojással együtt a liszthez adjuk és elmorzsoljuk benne. Hozzáöntjük a tejfölös élesztős keveréket, és rugalmas  tésztát gyúrunk belőle.



A tésztát legalább 90 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk és hármas hajtással összehajtogatjuk. A tészta felső harmadát magunk felé hajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk, így kapunk egy keskeny tésztacsíkot. A tészta jobb szélét behajtjuk, kicsit tovább mint a fele, majd a bal oldali részt is ráhajtjuk. Az így kapott hajtogatott tésztát letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, majd kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Lekenjük felvert tojással, éles késsel berácsozzuk, majd kb. 4 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.


A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A kihűlt pogácsát konyharuhával, vagy fóliával takarjuk le, így másnap is finom puha marad.



Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!





2019. január 17., csütörtök

Rizses csirke

Amikor kislány voltam, nagymamám készített rizses csirkét. Általában csirkeaprólékból készítette, tele apóra darabolt zöldségekkel, sárga és fehérrépával, zellergumóval, borsóval. Nem tartozott a kedvenceim közé, talán a zöldségek miatt. Később anyukám is, majd én is csak a bácskai rizses húst készítettem. De annyit változik az ember ízlése az évek alatt, ma már mindent imádok, amiben sok zöldség van. Úgy gondoltam, ideje elkészíteni a mama féle "fehér" rizses húst. És milyen jól tettem. Annyira ízlett mindenkinek, hogy ezentúl ez a változat is bekerül a családi recepttárba. 





Hozzávalók:
1 db csirkemell filé
2 db felsőcomb filé
30 dkg kerekszemű rizs
1 nagy sárgarépa
1 közepes petrezselyem gyökér
1 ujjnyi vastag szelet zeller
10 dkg zöldborsó
1 közepes fej hagyma
baromfizsír vagy olaj
petrezselyem zöldje
kb. 8 dl húsleves vagy víz
só 
fehérbors



A zsiradékban aranyszínűre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük  kisebb kockákra vágott húst. Sóval és fehérborssal ízesítjük, és fehéredésig pároljuk. A zöldségeket apró kockára vágjuk és a borsóval együtt a húshoz adjuk és félpuhára főzzük. Közben zsiradékot hevítünk, és opálosra pirítjuk benne a megmosott, lepecsegtetett rizst, felöntjük két és félszeres mennyiségű vízzel (kb. 8 dl) vagy húslevessel, és az egészet a félpuhára párolt zöldséges húshoz öntjük. Megkóstoljuk, ízesítjük sóval és finomra aprított petrezselyem zöldjével.
Lassú tűzön addig főzzük, amíg a rizs is, és a hús is megpuhul. Ha szükségesnek látjuk, kevés vizet önthetünk még alá, hogy finom szaftos legyen.




Nagyon jó étvágyat kívánok!

2019. január 14., hétfő

Gyümölcstorta

Emlékeim szerint ez a torta volt az első, amit elkészítettem. Igaz, nem egészen ilyen formában, hanem a klasszikus gyümölcstorta formában. Az öcsém kedvence volt. Rengeteget készítettem neki, utána pedig a gyerekeim is nagyon imádták. Már jó ideje nem sütöttem ezt a sütit, pedig milyen egyszerű, és finom. De ismét felkerült a sütési listára.


Hozzávalók:
Piskótához:
3 tojás
21 dkg kristálycukor
27 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
1,2 dl tej
1,2 dl étolaj
Töltelékhez és a tetejére:
2 csomag vaníliás pudingpor
5 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 liter tej
2-3 evőkanál lekvár
bármilyen friss gyümölcs vagy befőtt
1 csomag zselé + folyadék (víz, gyümölcslé) és cukor a zselé tasakján található leírás szerint


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük az olajat, majd a tejet. Azután belekeverjük a sütőporral és sóval elkevert, átszitált lisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és laza mozdulatokkal a tésztához keverjük. 
Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk és beleöntjük a piskóta masszát. 160 fokra előmelegítjük a sütőt, és tűpróbáig sütjük benne a tésztát.
Amikor kihűlt a piskóta, két lapba vágjuk. 
A pudingport összekeverjük a cukorral, és a tej felével. A tej másik felét felforraljuk, hozzáöntjük a pudingos keveréket és sűrű krémet főzünk belőle. 



Az egyik piskóta lapot visszatesszük a kapcsos tortaformába, megkenjük a lekvárral és ráöntjük a meleg puding felét. Tetszés szerint kirakhatjuk gyümölccsel, rátesszük a másik lapot. Erre öntjük a maradék pudingot és kidíszítjük a gyümölcsökkel. Amikor kihűlt a puding, a tortazselé tasakján szereplő leírás szerint elkészítjük a zselét, és a tortára öntjük. Megvárjuk amíg kihűl a puding és megköt a zselé. Tálalás előtt óvatosan levesszük róla a tortakarikát. Csinos tortatálra tesszük és ízlés szerint tejszínhabbal kínáljuk.



A lekvárt és a középső pudingrétegről a gyümölcsöt ki is hagyhatjuk. De azt a kis többlet fáradozást megéri, mert így még finomabb.



Jó étvágyat kívánok ehhez a finom tortához.


2019. január 12., szombat

Bajor karaj

Sokaktól hallom, hogy előre megtervezik az egész heti menüt, és ez nagy könnyebbséget jelent, hogy nem előző este, vagy éppen nap közben töri a fejét az ember, azon, hogy mit tegyen a család asztalára. Mert ugye legtöbbünknek nem az étel elkészítése jelent gondot, hanem a "mit főzzek" kérdés. Amire az általános válasz, az "amit te kívánsz", a "mindegy", "amivel nincs sok dolgod" és hasonlós segítő válaszok.  Ennek kiküszöbölésére néhányszor már én is próbálkoztam a heti tervvel, ami mindig dugába dőlt. Maradt az előző napi ételből, amit ugye nem dobunk ki, mást kívántunk meg, mint amit előre terveztem, nem úgy alakult a napom, hogy az előre kiválasztott étel főzése belefért volna .....millió dolog volt, ami porrá rombolta az előre megálmodott heti étrendet. Úgyhogy ilyen irányú tervezéssel jó időre fel is hagytam. Van egy jó kis étterem a közelünkbe, ahol heti menüt is főznek, én az ő heti tervükből szoktam ötleteket meríteni. Itt akadt meg a szemem a Bajor karajon, amit másnap el is készítettem, csak úgy terven kívül. Már nagyon régen csináltam és teljesen el is felejtettem ezt az ételt, pedig nagyon finom, és egyszerű az elkészítése. Ez olyan összerakom, megsütöm, megeszem, és elégedett vagyok ebéd. 



Hozzávalók:
6 szelet karaj
1 kg krumpli
2 hagyma (lehet vegyesen vörös és lila is)
2 gerezd fokhagyma
1 nagy pohár tejföl
só 
bors
zsír


Először a húsokat enyhén megveregetjük, sózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal.
Egy mély jénait vagy tepsit vékonyan kikenünk zsírral, bele tesszük a vékony karikára vágott krumpli felét. A krumplit megsózzuk és rátesszük a húsokat, és megszórjuk a vékony karikára vágott hagymával és zúzott fokhagymával. A tejfölt ízesítjük egy kevés sóval és felét rákenjük a hagymás rétegre.
Az egészet befedjük a maradék krumplival, amelyre ráöntjük a maradék tejfölt.
Az edényt lefedjük, vagy fóliával letakarjuk és 170 fokon kb. 60 percig sütjük. Ennyi idő alatt megpuhul a hús is és a krumpli is. Levesszük a takarást a rakottasról és megpirítjuk a tetejét.


Ha nem akartok sokáig a konyhába pepecselni, viszont finomat szeretnétek enni, akkor itt az idő, hogy ti is elkészítsétek.
Jó főzőcskézést és nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!


2019. január 9., szerda

Pásztorpite

Néhány napja miközben ide-oda kapcsolgattam a tv-t, az egyik csatornán Jamie Oliver főzött. Kicsit leragadtam a műsornál, és megragadta a figyelmemet, hogy juhászpitét készít. Én Pásztorpitét szoktam készíteni, így kíváncsi voltam milyen lesz Jamie juhászpitéje. És láss csodát, kisebb eltérésekkel szinte ugyan az az étel. Igaz az egyik juhász a másik meg pásztor....
El is határoztam, hogy hamarosan ismét elkészítettem. Úgy is lett, és újfent nagy sikert aratottam ezzel a remek egytálétellel.


Hozzávalók:
Raguhoz:
50 dkg darált hús (sertés, pulyka)
1 gerezd fokhagyma 
1 hagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
15 dkg zöldborsó
fél doboz kukorica konzerv
1 paradicsom
1 paprika
bors
petrezselyem zöldje
3 mokkáskanál édes fűszerpaprika
0,5 dl víz
étolaj vagy zsír
Krumplipüréhez:
80 dkg krumpli
10 dkg vaj
1,5 dl tej



Az olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Rátesszük a darált húst, sóval és borssal ízesítjük és fehéredésig sütjük.


Ekkor hozzátesszük az apró kockára vágott répát, zöldséget és együtt pároljuk tovább. Beletesszük az apróra vágott paprikát és paradicsomot, majd a borsót, és a kukoricát. Ízesítjük az őrölt paprikával, megszórjuk liszttel. Alaposan összekeverjük, felöntjük kevés vízzel, és sűrűre főzzük. Legutoljára megszórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjével.
A krumpliból, a vajból és a tejből a szokásos módon krumplipürét készítünk.


A ragut egy kizsírozott tűzálló edénybe tesszük, a tetejére pedig rásimítjuk a krumplipürét.
180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a krumpli teteje szépen meg nem pirul.


Ha van maradék húslevesünk víz helyett inkább azt használjuk. 


Jó étvágyat kívánok ehhez a finom egytálételhez