2024. október 24., csütörtök

Diós tekert

Tegnap kora reggel elhatároztam, hogy megfőzöm a gyors, és egyszerű ebédet, és utána az egész nap a pihenésé lesz. Elhatározásom első részét tudtam is tartani, így az ebéd 9 óra körül már készen is volt. Ekkor már motoszkált bennem egy gondolat, hogy milyen jól esne egy finom süti. Valami édes, puha, diós, vagyis egy jó Diós tekert. Imádom ezt a sütit, mert sütés közben egy kicsit karamellizálódik a tészta vágott felületén lévő lekvár és cukrozott dió. Nem csoda, hogy ez a puha diós kelt sütemény az egyik kedvencem. 



Hozzávalók: 
Tésztához:
50 dkg liszt
4 evőkanál porcukor
csipet só
0,5 csomag sütőpor
1,5 dl olaj
1 tojássárgája
3 dkg élesztő
2,5-3 dl tej
Töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
7-8 evőkanál baracklekvár
Tetejére:
1 tojás


2,5 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a 3 evőkanál porcukrot,  és a sütőport. A felfuttatott élesztős tejet a lisztes keverékhez adjuk. Hozzátesszük a tojássárgáját, és elkezdjük dagasztani. Fokozatosan adjuk hozzá az étolajat, és ha szükséges még egy kevés langyos tejet. 
Amikor a tészta elválik az edény falától, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. 
Egyenként vékony téglalappá nyújtjuk a tésztát, vékonyan megkenjük lekvárral, és rászórjuk a cukorral összekevert dió 1/4 részét.
A tésztát feltekerjük, trapéz alakúra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és még 15 percig pihentetjük. 
A pihentetési idő leteltével a tetejét lekenjük felvert tojással, és 180 fokos sütőben, alsó-felső sütésen aranybarnára sütjük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!



2024. október 22., kedd

Mogyorós csirke

Mielőtt kapok hideget – meleget, azzal kapcsolatban, hogy ez nem az autentikus Gong Bao vagy Kung Pao, bevallom valóban nem az, csak valami olyasmi, mert ezt az ételt is a saját ízlésemre formáltam. IGAZI Mogyorós csirkét akkor ettem először, amikor a nagybátyám készített nekünk. Én kikísérleteztem a saját mogyorós csirke változatomat, amit hála Istennek még Bátyus meg tudott kóstolni, és legnagyobb örömömre elismerőleg nyilatkozott róla. Sajnos Ő már nem készíthet nekünk mogyorós csirkét, így a családom csak az én „magyarosított” változatot eheti. Nekik így is ízlik, remélem, elnyeri a ti tetszéseteket is, az én egyszerűsített változatom. 


Hozzávalók: 
1 csirkemell filé
Páchoz:
1 kávéskanál fehér bors
1 kávéskanál só
1/2 evőkanál étolaj
1 evőkanál száraz fehérbor
1 evőkanál keményítő
Szószhoz és a sütéshez:
1 teáskanál só
1 teáskanál fehér bors
1 evőkanál száraz fehérbor
2 evőkanál szójaszósz
0,5 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál keményítő, amelyet 2 evőkanál vízben elkeverünk
1 teáskanál barnacukor
2-3 cm gyömbér
2 gerezd fokhagyma
4-5 újhagyma
10 dkg mogyoró
ízlés szerint csili paprika
4-5 evőkanál étolaj


A csirkehúst  apró kockára vágjuk, majd összekeverjük 1/2 evőkanál étolajjal, 1 evőkanál borral, 1 teáskanál keményítővel,  1 kávéskanál borssal és sóval, valamint a tojásfehérjével. A keveréket 15 percig pihentetjük. 
Ez idő alatt a szószhoz összekeverjük a 2 evőkanál szójaszószt,  0,5 evőkanál balzsamecetet, az 1 teáskanál barnacukrot, az apróra vágott gyömbért és fokhagymát, valamint 2 evőkanál keményítőt, amelyet előzőleg a 2 evőkanál vízzel elkevertünk.
A mogyorót forró serpenyőben megpirítjuk.
Egy wokot, vagy serpenyőt felforrósítunk, beleteszünk 4-5 evőkanál olajat, és fehéredésig pirítjuk benne a bepácolt húst, ekkor beletesszük a felszeletelt hagymát és csilit. Amikor pirulni kezd a hagyma, beleöntjük a szószt, és néhány percig közepes tűzön összekeverjük. Ha nagyon sűrűnek találjuk, kevés vizet önthetünk rá. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a mogyorót.
Jázmin rizzsel tálaljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2024. október 14., hétfő

Habos almakrémes kocka

Ha hétvége, akkor ebéd utánra, dukál valami finom sütemény. Van, amikor csak egészen egyszerű sütire van időm, vagy kedvem. Most hétvégén azonban, időm is, és kedvem is volt egy kicsit összetettebb süti készítéséhez. Azért nem kell azt gondolni, hogy különösebb cukrász tudomány igényel az elkészítése, hiszen csak egy sima piskótát kell sütni, almát és pudingot főzni, és habot verni. Nem bonyolult, inkább kicsit időigényesebb. Bátran lássatok neki a sütésnek, mert hihetetlenül finom süti lesz a végeredmény. 



Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
20 dkg kristálycukor
7 evőkanál víz
16 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
csipet só
Piskóta kenéséhez:
3 evőkanál baracklekvár
Töltelék:
50 dkg alma
5 dl víz
15 dkg kristálycukor
2 csomag tejszín ízű pudingpor
kb. 40 darab kocka alakú háztartási keksz
2 evőkanál rum
0,5 dl víz
Csoki máz:
3 evőkanál víz
4 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál kakaópor
2-3 dkg margarin
Hab:
5 dl Hulala hab



A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukorral és a vízzel habosra keverjük. A lisztbe vegyítjük a sütőport,  és több részletbe, tojásos keverékhez keverjük. A tojásfehérjét a csipet sóval keményhabbá verjük, és laza mozdulatokkal a tésztához forgatjuk. 
22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Ha kihűlt a piskóta, megkenjük lekvárral és rákenjük az almás-pudingos tölteléket. 
Ehhez 50 dkg almát apró kockára vágjuk, és 5 dkg cukorral,  4 dl vízben megfőzzük. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük szét az almát. Egészítsük ki az alma főzőlevét 5 dl-re. 3,5 dl-t öntsünk vissza az almára, a többit hűtsük ki. A pudingport összekeverünk 10 dkg cukorral, a maradék 1,5 dl folyadékkal. Az almát ismét felforraljuk, hozzáöntjük a pudingos keveréket, és sűrű krémet főzünk belőle.  Néhány percig pihentetjük, majd még melegen a lekváros piskóta tetejére kenjük.
A vízbe keverjük a rumot, belemártjuk a kekszeket, és sorba az almás krém tetejére rakjuk. 
A kakaóport összekeverjük a cukorral, a vízzel és összeforraljuk. Levesszük a tűzhelyről és belekeverjük a margarint. Néhány percig hűtjük, és a kekszes réteg tetejére kenjük.
A habalapból kemény habot verünk, és a csokis keksz tetejére kenjük. 
A tetejét csokireszelékkel díszítjük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


2024. október 11., péntek

Csokihabos linzer

A napokban az egyik szakácskönyvemből, kicsúszott egy kis cetli, amin ez a recept szerepel. A recept teljesen ismeretlen volt számomra. A papír kicsit  már megsárgult, ezért gondolom, hogy nem mostanában íródott. Az írás sem ismerős, így azt sem tudom, hogy kitől kaptam. Szóval adott egy recept, amit nem tudok, hogy honnan ered, de első olvasatra nagyon megtetszett, ezért úgy döntöttem, hogy megsütöm. A süti neve nem volt ráírva a cetlire, és a Csokis habos linzer nevet adtam neki. Ha esetleg valaki ráismer a recept alapján, és tudja az eredeti nevét, akkor kérlek, osszátok meg velem.


Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl
15 dkg zsír
1 citrom reszelt héja
csipet só
Tetejére:
5 dkg mazsola
4-5 evőkanál lekvár
Hab:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
10 dkg darált dió
5 dkg étcsoki
Tetejére:
5 dkg étcsoki
1 teáskanál étolaj


A száraz anyagokat - a lisztet, porcukrot, sütőport, csipet sót, és a reszelt citromhéjat - összekeverjük, és elmorzsoljuk benne a zsírt. Majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percig hűvös helyen pihentetjük. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és egy kb. 23x33 cm-es, alaposan kizsírozott tepsibe tesszük. A tésztát megkenjük lekvárral, és  rászórjuk a mazsolát. Majd bevonjuk habbal, amelyhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a darált diót, és a reszelt csokit.
A süteményt 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A csokihoz keverjük az étolajat, és gőz fölött megolvasztjuk. Amikor kihűlt a tészta, a hab tetejére csorgatjuk a megolvasztott csokit, majd amikor megkötött tetszőleges szeletekre vágjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2024. október 3., csütörtök

Sültalmás kuglóf

A mai esős nap tökéletes alkalom volt, hogy megsüssem a sültalmás kuglófot. Nem csak bemelegítette a konyhát, de finom illatával is betöltötte az egész lakást. 
Úgy gondoltam, legalább holnapig kitart a süti, ugyanis jön a barátnőm és ezzel szerettem volna megkínálni. A tervem dugába dőlt, mert a családomnak, főleg Vencel és Lenke unokámnak nagyon ízlett a süti, és estére egy morzsa sem marad belőle
Nagyon jót nevettem, mert kicsi Lenke így kérte: Mama kérek kullófot. Egyből a Bazi nagy görög lagzi című film  jutott az eszembe - kullóf süti, majd teszünk bele virágot. 
A Nők Lapjában találtam ezt a receptet, vagyis majdnem ezt, mert egy kicsit átalakítottam. Az újságban lévő recept nekem túl édesnek tűnt, ezért a cukor mennyiségét csökkentettem.
(Ha valakinek mégis az édesebb, eredeti változat izgatná a fantáziáját, akkor elmondom, hogy a tésztájába 20 dkg cukor, a sültalmához pedig 10 dkg cukrot  írt a recept.  Ha kipróbáljátok, majd mondjátok el, hogy nektek melyik változat tetszik jobban.)


Hozzávalók:
25 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
4 tojás
1 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
80 dkg alma
2 dkg vaj
3 evőkanál kristálycukor
csipet fahéj


Az almát meghámozzuk, és kb. 1x1 cm-es kockára vágjuk. Egy mélyebb kicsi edényben felolvasztjuk a vajat, beletesszük az almát, hozzáadjuk a kristálycukrot és lassú fűzön karamellizáljuk.  Egy kevés fahéjjal ízesítjük, majd langyosra hűtjük.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, és tovább keverjük. Ezután beletesszük a tejfölt, és a sütőporral, sóval vegyített lisztet, és alaposan összekeverjük. Legvégül, óvatosan hozzákeverjük a sült alma felét. Vajjal kikent, liszttel megszórt kuglófformába öntjük a tésztát, és 160 fokra előmelegített sütőben  kb. 50 perc alatt megsütjük.


Jó étvágyat kívánok!