Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. április 2., kedd

Sonkás búbos karaj

Azt hiszem a háztartások nagy százalékában, húsvét után marad néhány szelet sonka, amit jobbra - ballra rakosgatnak a hűtőszekrényben. Ennek a remek hozzávalónak a megmentésére mutatok Nektek egy remek receptet. A sonkán kívül néhány szelet karaj, hagyma és kevés reszelt kell hozzá. Ha nagyon "tékozlóak" vagyunk, néhány paradicsom és zöldpaprika szelettel fokozhatjuk az ízek kavalkádját. A finom ízek mellett az sem elhanyagolható, hogy nagyon gyorsan elkészíthető. Akár előre összeállítható és ebéd előtt csak sütni kell.
Ha elfogyott a húsvéti sonka, vagy máskor is megkívánjuk ezt az ínycsiklandozó húst, készíthetjük füstölt tarjával, vagy gépsonkával. 


Hozzávalók:
4 szelet karaj
10-15 dkg füstölt sonka
2 db lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt sajt
zsír
bors
0,5 dl fehérbor
(néhány szelet paradicsom, és néhány karika zöldpaprika)


A húst enyhén megklopfoljuk, gyengén megsózzuk, és borsozzuk, és néhány percig pihentetjük. Vigyázzunk a sózással, mert a sonka sós!  Egy serpenyőben zsírt hevítünk és a húsok mind két oldalát 1-2 perc alatt megsütjük. Amikor megsült az összes hús, kb. fél deci vizet öntünk alá, és fedő alatt zsírjára pároljuk. A szeleteket a serpenyőből egy sütőtálba tesszük. A  visszamaradt pecsenyezsírban átfuttatjuk a kockára vágott sonkát, majd kiszedjük a serpenyőből és félretesszük. Most a vékonyra szeletelt hagymát tesszük a serpenyőbe, kevés sóval, borssal, apróra vágott fokhagymával ízesítjük, és addig pároljuk, amíg összeseik. Ekkor ráöntjük a fehérbort és készre pároljuk. A pirított sonkát hozzákeverjük, és a  húsokra halmozzuk. A ragu tetejére reszelt sajtot szórunk.
Ha tovább szeretnénk fokozni az ízkavalkádot, a sajt alá tegyünk 1-2 karika paradicsomot és paprikát, és a sajt fele legyen füstölt. Ha ez a lépés kimarad, akkor is finom.
A húsokat 170 fokos sütőben éppen csak addig sütjük, amíg a sajt kicsit megpirul a tetején.


Jó étvágyat kívánok!

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése