2017. június 27., kedd

Tefjölös keksz

Ebben a hőségben jól fog esni ez a hűsítő, tejfölös desszert. Kellemesen savanykás, hűsítő, gyümölcsös. Finomabbat nem is kívánhatunk ebben a melegben. És ami fő erőssége ennek a desszertnek, hogy a sütőt sem kell bekapcsolni annak érdekében, hogy a családot elkápráztassuk ezzel a finomsággal. Barátnőmtől kaptam a receptet, ő mesélt róla, hogy a sima háztartási kekszből és a tejfölből olyan csoda készül, mintha a legfinomabb krémtúróval lenne töltve a puha süti. Amikor először készítettem voltak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy az egész "tejfölös cucc" szét fog folyni, de szerencsére nem ez történt. Másnapra egy nagyon jó állagú, krémes sütit vettem ki a hűtőből. Én egy kicsit tovább fejlesztettem a sütit és gyümölcsöt is kevertem a tejfölbe.


 Hozzávalók:
1 nagy pohár 20%-os tejföl
6 evőkanál cukor
fél citrom leve
1 csomag négyzet alakú háztartási keksz
esetleg egy maréknyi leszemezett bogyós, vagy apró kockára vágott gyümölcs
Tetejére:
1 csomag zselépor
fél citrom leve
ízlés szerinti cukor
víz  
gyümölcs a díszítéshez
 
Először elkészítjük a tejfölkrémet, amelyhez a tejfölbe belekeverjük a cukrot, a citrom levét, illetve 1 marék apróra vágott, leszemezett gyümölcsöt. A gyümölcs külön "grátisz" a sütiben, anélkül is nagyon finom!
Egy 20x25 cm-es tepsit kibélelünk háztartási keksszel
A tejfölkrém tetejére kerül egy újabb réteg keksz, amelyet gyümölccsel díszíthetünk, majd leöntjük zselével, amelyhez a tortazselé tasakján leírtak szerint elkészítjük a bevonatot.
Néhány órára, de a legjobb, ha egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Nálunk általában nem szokta az egy éjszakai pihentetést megélni.
Másnap a kekszek mentén felszeleteljük.
És egy régebbi kép, amelyen nincs a krémben gyümölcs.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!   
   

2017. június 25., vasárnap

Túrós zserbó

Sokáig csak a hagyományos, Anyukám által készített zserbót ismertem....és bevallom nekem a mai napig ez a süti az "etalon". Valahol olvastam a túrós zserbó receptjét. Gondoltam, hogy nem lehet rossz, hiszen ugyanúgy van benne dió, baracklekvár, csoki máz a tetején, de mindezeken túl, kellemes vaníliás túrókrém. Igaz, akkor még nem ettem, de elképzeltem az ízek harmóniáját. Amikor elkészítettem nem csalódtam ebben a finom süteményben. Ajánlom minden zserbó és túrós süti rajongónak.


Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
1 tojás
1 tojássárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 mokkáskanál sütőpor
2 evőkanál tejföl
csipetnyi só
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Diós-lekváros töltelék:
2-3 evőkanál baracklekvár
7 dkg dió
7 dkg kristálycukor
Túró töltelék:
50 dkg túró
20 dkg porcukor
3 evőkanál gríz
3 tojássárgája
6 dkg margarin
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
4 tojásfehérje
Tetejére:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj



A liszthez hozzákeverjük a porcukrot a csipetnyi sót, a sütőport és a szódabikarbónát, majd elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját, valamint a tejfölt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, három részre osztjuk, és az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport. Ha szükséges több tejfölt is tehetünk a tésztába.


Egy 22x33 cm-es tepsit alaposan kikenünk zsírral és beletesszük az egyik, tepsi nagyságúra nyújtott sárga lapot. Megkenjük lekvárral, megszórjuk a darált dióval és a kristálycukorral. A kakaós lapot is kinyújtjuk, és befedjük vele a lekváros réteget.  Erre kerül a túró krém, amelyhez az alaposan összetört túrót összekeverjük a porcukorral, a grízzel, a lágy margarinnal, a tojások sárgájával. Ízesítjük a citrom héjával és a vaníliás cukorral. Habbá verjük a tojások fehérjét és óvatosa a túróhoz keverjük. A túrótöltelék tetejére kerül a második sárga lap.
Villával megszurkáljuk a tésztát és 170 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (sütőtől függően, kb. 40 perc).


Amikor kihűlt csokimázzal bevonjuk.  
 

2017. június 24., szombat

Cukkinis csirkeragu

A kertben  gyönyörű, zsenge cukkinik várták, hogy valami finomság készüljön belőlük. Szeretem a cukkinit, mert gyors és finom ételek készíthetők belőle. Most egy finom csirkés ragu készült belőle. Gyorsan elkészül, nagyon egyszerű és a kaportól nagyon zamatos. 
 
 
Hozzávalók:
40 dkg cukkini
50 dkg csirkemell
kis csokor kapor
2 dl tejszín
1 teáskanál liszt
fehérbors
2 evőkanál olívaolaj
 
 
A csirkemellet kisujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk,  és a felmelegített olajban puhára pároljuk, majd egy kicsit rápirítunk. Ekkor rátesszük a kb. 1 cm-es kockára vágott cukkinit, megszórjuk az összevágott kaporral, és fedő alatt összepároljuk a hússal. Amikor a cukkini is megpárolódott megszórjuk egy pici liszttel és felöntjük a tejszínnel. Egyet forralunk rajta és máris készen van a finom ragu.
Ha szükséges még ízesítjük egy kevés sóval, kaporral. Párolt rizzsel vagy tésztával tálaljuk.
Figyeljünk rá, hogy cukkinit ne főzzük szét, úgy finom, ha kicsit ropogós még.
Aki nem szereti a kapor intenzív ízét nyugodtan ki hagyhatja belőlel, anélkül is nagyon finom.
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

2017. június 21., szerda

Feketeribizlis málnadzsem

Kertünkben elkezdett érni a málna. Hála Istennek nagyon sok, van a finom kis bogyócskákból. Imádom ezt a zamatos gyümölcsöt, és nem csak nyersen, hanem minden formában, sütiben, szörpnek, lekvárnak..... Az első pár szemet természetesen még nyersen faltuk fel, de most már olyan mennyiség van, amit nem győzünk megenni. Most egy adagot feketeribizlivel vegyítettem és így főztem belőle dzsemet. Csodaszép lett, a bordó málna között virítanak a sötét ribizli szemek. A málna kellemes zamatát remekül kiegészíti a feketeribizli fanyar savanykássága. Igyekszem spórolni a cukorral, ezért dzsemfixel készítettem. Természetesen anélkül is ellehet készíteni, de akkor sokkal több cukor kell bele és tovább is kell főzni.

 
Hozzávalók:
1,25 kg málna
35 dkg feketeribizli
35 dkg cukor
fél citrom leve, vagy 1 teáskanál citromsav
1 csomag 3:1 dzsemfix

 
A málnát és a ribizlit megtisztítjuk és megmossuk. Egy lábosba tesszük a gyümölcsöt, és hozzáadjuk a cukor és dzsemfixáló keverékét, valamint citromot vagy a citromsavat. Folyamatosan kevergetjük a dzsemet és a forrástól számított 3-5 percig még forraljuk, majd üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban kihűtjük.
 

Ha egyszerre nincs akkora mennyiségű gyümölcsünk amiből érdemes lenne neki fogni a lekvár főzésnek, akkor nyugodtan lefagyaszthatjuk, és amikor összegyűlik a kívánt mennyiség, felolvasztjuk és a szokásos módon megfőzzük lekvárnak, dzsemnek.

 

2017. június 17., szombat

Töltött háromszögek

Ez a sós sütemény annyira finom, hogy nem lehet belőle eleget sütni. A tésztája a rákent tejföltől finom szaftos, nem szárad ki. A tekercsekben lévő töltelék tetszés szerint variálható, így mindenki saját ízlésének megfelelően alakíthatja a sütit.
A hogy sült annyira finom volt az illata, hogy  alig bírtam kivárni, hogy legalább langyosra hűljön. Remélem nektek is ízlik majd. 
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
5 dl tej
2 dl étolaj
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
Töltelék:
6 nagy evőkanál tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej lilahagyma
30 dkg sonka
1 kukorica konzerv
30 dkg sajt
fél pritamin paprika
Tetejére:
1 tojás
fél evőkanál tejföl
szezámmag, lenmag
 
 
A tejet meglangyosítjuk,  belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót, majd az étolajjal és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Letakarjuk, és legalább 1 órán át kelesztjük.
A tejfölt ízesítjük fokhagymával, sóval és borssal. A sonkát, a lilahagymát és a pritamin paprikát apró kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, a kukoricát leszűrjük.
 
 
Amikor megkelt a tészta, két részre osztjuk. Az első adagot vékonyra nyújtjuk, megkenjük 3 kanálnyi tejföllel és rászórjuk a töltelék felét. A tésztát feltekerjük, a tetejét megkenjük a tejföllel elkevert tojással, és éles késsel háromszögeket vágunk a tekercsből.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a háromszögeket, és megszórjuk szezámmaggal és lenmaggal.
 
 
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és a töltött tésztákat kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
A másik rész tésztával ugyan így járunk el.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Levendula szörp

Már napok óta tervezgettem, hogy levendula szörpöt készítek.
 
 
Az egésznek egy akadálya volt, hogy nem volt elegendő levendulám.  De tegnap, kedves kolléganőmtől kaptam egy hatalmas csokor virágot, így végre neki foghattam a szörp készítésnek.
 
 
Az egész konyhát már akkor betöltötte a csodás levendula illat, amikor a virágokat szedtem le a száráról, aztán amikor leöntöttem a forró sziruppal tovább fokozódott az illat. A szirupnak olyan "semmilyen" színe volt, egészen addig, amíg bele nem öntöttem a citromot, mert akkor megtörtént a csoda, hiszen csodás rózsaszín lett a szörp. A látványa és az íze is csodás.

 
Hozzávalók:
10 dkg levendula (csak a virág)
1,5 kg cukor
1,5 l víz
2 nagyobb citrom
2 teáskanál citromsav
 
 
A 0,5 vízbe öntünk az 50 dkg cukrot és összeforraljuk. A virágokat egy edénybe tesszük és ráöntjük a forró szirupot, lefedjük és legalább egy éjszakán keresztül áztatjuk a virágokat.
 
 
Másnap egy sűrű lyukú szűrön lecsepegtetjük. A maradék 1 kg cukrot összefőzzük 1 liter vízzel, és a leszűrt levendulás sziruphoz önjük. A citromot leszűrjük és a citromsavval együtt a forró szörphöz öntjük.
 
 
Üvegekbe töltjük a szörpöt, majd száraz dunsztba kihűtjük.
 

2017. június 15., csütörtök

Piszkeszósz (Egresszósz)

Ahány tájegység annyi neve van, nálunk piszke, de pöszméte, köszméte, egres, csipke szőlő, büszke, szőrös füge, püszke, bickőce néven is hallottam már emlegetni ezt a gyümölcsöt. Elég megosztó gyümölcs, mert aki szereti, az nagyon szereti, aki nem, azt viszont nagyon nehezen lehet rávenni, hogy megkóstolja. Igaz, amíg nem érik meg teljesen, elég fanyar, savanyú, de ha megérik mézédes lesz. 
 
 
Szószt készíthetünk a még kicsit kemény,  nem teljesen érett gyümölcsből is, ekkor több cukor szükséges bele. Igazán finom szószt a jó érett piszkéből tudunk készíteni. Nagyon finom sült vagy főtt húsokhoz, de önmagában, csak úgy hűsítő nyári finomságnak is kiváló.
 
 
Hozzávalók:
50 dkg piszke
1 evőkanál étolaj
ízlés szerint cukor
5 dl tej
2 evőkanál liszt
 
 
A piszkét megtisztítjuk, megmossuk és rátesszük a meleg, de nem forró olajra. Megszórjuk a 3-4 evőkanál cukorral és megdinszteljük. A piszke keménységétől függ, hogy mennyi ideig kell dinsztelni. Amikor kezdenek szétmenni a piszkeszemek behabarjuk, a lisztet simára keverjük a tejjel és a piszkéhez adjuk. Folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor még tejet vagy vizet öntünk hozzá. Megkóstoljuk és ízlésünknek megfelelően teszünk bele még cukrot. 
Jól lehűtjük és úgy kináljuk.
 
 
Jó étvágyat kívánok Nektek!
 

Citromfű és mentaszörp

Tegnap két finom szörpöt is készítettem. Az egyiket citromfűből a másikat mentából. Hatalmas citormfű és menta "bokor" van a keretemben, évekig  csak csodáltam őket a szépségük miatt, vagy a levelüket használtam fel díszítésnek, vagy a friss limonádéba ízesítőnek. Aztán valakitől hallottam a citromfűszörpről. Először kicsit furcsának találtam, hogy zöld levelekből szörpöt főzzön valaki, de aztán belegondoltam.....miért is nem, hiszen a bodzavirág is valami hasonló. Egy a lényeg, megnéztem, hogyan kell készíteni, és nekifogtam egy - egy adag citromfű és mentaszörp készítésének. Annyira finom lett, és annyira ízlett mindenkinek, hogy azóta minden évben több adagot is készítek. Hideg szódavízzel a nyári hőségben a legfinomabb hűsítők, télen pedig forró vízzel hígítva, vagy teába öntve isteni forróital készíthető belőle.
 
 
Hozzávalók:
1 nagy csokor menta vagy citromfű
2 citrom
2 liter víz
2 kg cukor
5 dkg citromsav
 
 
A citoromfüvet vagy a mentát csokorba szedjük, megtisztítjuk az esetleges száraz, vagy sérült levelektől, és alaposan megmossunk.
Egy nagyobb fazékba, vagy üvegbe tesszük a leveleket, belekarikázzuk a citromot, majd felöntjük hideg vízzel. Az edényt lefedjük és 1-2 napig hideg helyen áztatjuk a leveleket.
 
 
A vizet, a levelekkel és a citromkarikákkal együtt feltesszük forrni, amikor forr beletesszük a cukrot és összeforraljuk, majd beletesszük a citromsavat is. Kiszedjük a leveleket és citormot a szörpből. Ha citrom magok, vagy levéldarabkák vannak a főzetben akkor leszűrjük. Még forrón üvegekbe töltjük, és száraz duntszba kihűtjük.
 
 
Csak praktikaként mondom, én csokorba kötve teszem a füveket a vízbe, így könnyebb kiszedni a végén, mintha levelenként halászgatnánk ki őket. Vigyázzatok, csak olyan cérnával kössétek át a csokrokat, amelyek nem műanyagok, illetve nem szinezik meg a szörpöt.

2017. június 12., hétfő

Meggyes pudingos szelet

Valami könnyű, frissítő édességre vágytam. Nem akartam órákig a sütő mellett álldogálni, ezért valami olyan sütit választottam, amely gyorsan megsül. Mivel imádom a meggyet, erre a meggyes-pudingos sütire esett a választásom. Vékony piskóta a süti alapja, rajta meggyes puding, és könnyű tejszínhab. A tetejét pedig omlós, citrommázas keksz fedi. Recept szerint meggybefőttből készül, és most én is abból készítettem, de friss meggyből is nagyon finom.
 
Hozzávalók:
Piskótához
5 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál sütőpor
csipetnyi só
Krémhez
2 üveg meggybefőtt
3 csomag tejszínes pudingpor
5-10 dkg cukor (a befőtt édességtől függően)
Habhoz
4 dl tejszínhab
2 csomag habfixáló
ízlés szerinti cukor
Tetejére
25 dkg omlós vajas keksz
4 evőkanál citromlé
20 dkg porcukor
 
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a sárga masszához keverjük. Egy nagy (kb. 30x38 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a tésztát. 170 fokosra előmelegített sütőben megsütjük a piskótát.
Amíg hűl a tészta elkészítjük a krémet és a habot.
A meggybefőttet leszűrjük, és a levét kiegészítjük, hogy 1 liter legyen. A meggylében megfőzzük a cukorral elkevert pudingport. Amikor készen van, hozzákeverjük a meggyet és éppen csak egyet "rottyantunk" rajta.
Amikor langyosra hűlt a puding a piskótára simítjuk.
A tejszínt habbá verjük a cukorral és a habfixálóval, majd amikor teljesen kihűlt a puding a tetejére simítjuk.
A kekszet a tejszínhab tetejére rakjuk és bevonjuk citrommázzal, amelyhez a porcukrot és a citromlét elektromos habverővel addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad a cukor (kb. 5 perc).
Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, majd a kekszek mentén szeletekre vágjuk.
 
Ha friss meggyből készítjük, akkor rostos meggylében vagy meggyszörpben főzzük meg a pudingor.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

2017. június 10., szombat

Tárkonyos zöldségleves húsgombóccal

Családom nagy leves rajongó, különösen a férjem. Neki nem telhet el leves nélkül a nap. Most, hogy dömping van a finomabbnál finomabb zöldségekből, úgy gondoltam, készítek egy jó tárkonyos zöldséglevest. Csak vajas galuskát terveztem bele levesbetétnek, de aztán a fiam kedvéért egy kis húsgombóc is került bele.
 
 
Hozzávalók:
Leveshez
20 dkg borsó
1 db közepes karalábé
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
3-4 db gomba
2-3 db nagyobb karfiolrózsa
ételízesítő
2 dl tejszín
2 evőkanál kacsazsír vagy étolaj
bors
1-2 szál friss, vagy 1 mokkáskanálnyi szárított tárkony
Húsgombóchoz
30 dkg darált hús
1 tojás
3 evőkanál zsemlemorzsa
bors
petrezselyem zöldje
Vajas galuskához
5 dkg lágy vaj
1 tojás
kevés só
liszt
 
 
A leveshez megtisztítjuk a zöldségeket, egyforma apró darabokra vágjuk, és 2 evőkanálnyi kacsazsíron megdinszteljük.  Amikor már kezdenek puhulni a zöldségek 2 teáskanálnyi lisztet, és ízlés szerint borsot szórunk rá és alaposan elkeverjük, kb. fél percig még így dinszteljük, majd felöntjük kb. 3 liter vízzel. Ízesítjük sóval, illetve ételízesítővel és az apróra vagdalt tárkonnyal. Amikor már majdnem kész a leves, belefőzzük a húsgombócokat, és a vajas galuskát.
A húsgombóchoz a húst összegyúrjuk egy kevés sóval, borssal, az apróra vágott petrezselyem zöldjével és a zsemlemorzsával. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk a húsmasszából és a forrásba lévő levesbe tesszük.
Utolsó előtti lépésként elkészítjük a vajas galuskát. A lágy vajhoz hozzáadjuk a tojás, a sót és alaposan elhabarjuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy a szokásosnál kicsit keményebb galuska tésztát kapjunk. Kanállal apró galuskákat szaggatunk a levesbe.
Puhára főzzük a gombócokat és a galuskákat, majd a forrásba lévő leveshez öntjük a tejszínt, majd elzárjuk.
 
 
A tárkonnyal óvatosan bánjunk, mert ha sokat teszünk bele kesernyés lesz a leves.
Készíthetjük csak vajas galuskával, vagy csak húsgombóccal, akkor is ugyan olyan finom lesz. Ennyi hozzávalóból egy  jó nagy, "Családi kondérnyi" leves lett, ezért ha kevesebb levest szeretnétek készíteni, akkor a hozzávalók arányát is csökkentsétek. Természetesen a zöldségek aránya tetszés szerint variálható, sőt kibővíthető, akár zöldbabbal, brokkolival, krumplival.
 
 
Jó étvágyat kívánok!