2017. július 30., vasárnap

Tejfölös pite

Van egy mesésen finom pite receptem, amelyet nyáron érdemes készíteni, mert ilyenkor rengeteg gyümölcs áll a rendelkezésünkre. Persze máskor is megsüthetjük,  befőttből, vagy fagyasztott gyümölcsből, de ilyenkor az igazi, amikor válogathatunk a finomabbnál finomabb gyümölcsökből. Az, hogy milyen gyümölcsből készítjük teljesen mindegy, lehet egy fajtából, vagy vegyesen. Valójában az ízlésünkre és a fantáziánkra van bízva, hogy mit teszünk rá. Nálunk bármilyen gyümölcs szóba jöhet, mert olyan gyümölcs, amelyet nem szeretünk, nem létezik.
 
 
Igazi házi süti, amelyhez semmi különleges alapanyagra nincs szükségünk, sőt még különösebb sütési tudomány sem kell hozzá...mondhatnám, hogy elronthatatlan süti.
 
 
Hozzávalók:
Tészta
4 tojás
20 dkg cukor
20 dkg puha margarin
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 dl tej
csipet só
Feltét
80-90 dkg gyümölcs
2 tojás
10 dkg cukor
2 csomag tejszín ízű pudingpor
6 dl tejföl
2 dl tejszín
 
 
Habosra keverjük az egész tojásokat a cukorra, majd hozzáadjuk a puha margarint. Alaposan összekeverjük, aztán beledolgozzuk a lisztet, a sütőport és a csipetnyi sót, majd a tejet. A tészta elég sűrű lesz! Egy kb. 28x38 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és belesimítjuk a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 7-8 percig elősütjük a tésztát. Kivesszük a tésztát és egyenletesen rátesszük a megtisztított, kimagozott, feldarabolt gyümölcsöt. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzádolgozzuk a pudingport, a tejfölt és a tejszínt.
 
 
A tejfölös masszát ráöntjük a gyümölcsökre és 40-45 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt tetszőleges kockákra vágjuk.
Bármilyen idény gyümölccsel nagyon finom. Én most epret, szedret, málnát, szilvát, őszibarackot és nektarint tettem a süti tetejére.
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

2017. július 28., péntek

Rakott cukkini

Ismét egy cukkinis étel, hiszen, a zsenge cukkiniból rengeteg finomság készíthető, az egyik kedvencem a rakott cukkini.
Télen sem kell nélkülöznünk ezt a csodás zöldséget, hiszen a zöldséges üzletekben, vagy a hipermarketek zöldséges pultjában egész évben kapható. De én már alig vártam, hogy a kertből behozhassam az első karcsú cukkinit, mert a hazai termés az mégis csak más.

Hozzávalók:
2 közepes, zsenge cukkini
50 dkg darált hús
15 dkg rizs
zsír vagy étolaj
1 hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
fűszerpaprika
1 kis szem paradicsom
1 kisebb paprika
bors
2 kicsi pohár tejföl
A rizst megmossuk és alaposan lecsepegtetjük. kb. 2 evőkanál olajat forrósítunk és megfuttatjuk rajta a megmosott rizst, majd dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük, ízesítjük sóval és takaréklángon, fedő alatt puhára főzzük.
A darált húsból pörköltet készítünk. A hagymát apró kockára vágjuk és 1 evőkanál zsíron vagy 2 evőkanál étolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, beletesszük az apró kockára vágott paradicsomot, a paprikát, legvégül pedig a darált húst. Takarék lángon puhára főzzük a húst. Ha szükséges főzés közben egy pici vizet öntünk alá. Amikor készen van a pörkölt, leszűrjük a szaftot, amelyhez hozzákeverjük a tejfölt. A rizst és a pörköltet szintén összekeverjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk kevés olajjal a kb. 4 mm vastagra vágott cukkini karikákkal kirakjuk az edény alját. Ráhalmozzuk a rizses pörkölt felét, egyenletesen elsimítjuk a cukkini karikákon, majd meglocsoljuk a szaftos tejföllel. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak. Arra ügyeljünk, hogy a felső réteg cukkini legyen, amelyre rákenjük a maradék szaftos tejfölt.
A rakottast alufóliával letakarjuk, és 160 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percben levesszük róla a fóliát és rápirítunk a tejfölre.
Ha nem keverjük össze a húst a rizzsel, akkor szeleteléskor szépen látható, ahogy színben elütnek az egyes rétegek. Egyébként ugyan úgy kell ebben az esetben is készíteni, csak a cukkinire kerül a rizs, arra a pörkölt, majd a szaftos tejföl.
Télen amikor nem dúskálunk a paprikában és paradicsomban, ha csak nyáron nem voltunk előrelátóak és fagyasztottunk le néhány darabot, akkor sóban eltett darált paprikával is ízesíthetjük a pörköltünket. Ebben az esetben azonban vigyázzunk a sózással!
Én a rakott zöldbabot, karfiolt és kelkáposztát is ugyanígy készítem, de ezeket a zöldségeket egy kicsit enyhén sós vízben elfőzöm.


Nagyon jó étvágyat kívánok!



2017. július 27., csütörtök

Szedres süti citrommázzal

Egy újabb gyümölcsös süti, amelyet alig vártam, hogy elkészíthessek. Nézegettem, az apró bogyócskákat, mikor lesznek annyira érettek a szemek, hogy ismét elkészítsem, ezt a finomságot. Tavaly készítettem először, miután  egy újságban megláttam ezt a receptet. Láttam, hogy egyszerű kevert tészta, de a díszítés annyira feldobja, hogy akár ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét.
Ma reggel jó korán felkeltem, hogy délután már a kihűlt és feldíszített sütivel várjam haza drága szeretteimet.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához
15 dkg vaj
3 tojás
1 pohár natúr joghurt
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
22 dkg liszt
fél csomag sütőpor
25 dkg szeder
Tetejére
15 dkg porcukor
fél citrom leve
Díszítéshez
néhány mentalevél és szeder
 
 
A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a joghurtot. A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral és elvegyítjük a habosra kevert tojásos masszába.
Egy püspökkenyér formát kizsírozunk és kilisztezünk, majd belesímitjuk a tészta felét. A szederből néhány szemet félre teszünk a díszítéshez, a többit pedig egyenletesen a tésztára szórjuk, majd rákanalazzuk a maradék tésztát.
 
 
170 fokosra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütjük.
 
 
A porcukrot a citromlével simára keverjük (kb.5-6 perc) és a kihűlt sütemény tetejére csorgatjuk. A maradék szeder szemekkel és a menta levelekkel kidíszítjük a sütemény tetejét.
 
 
Nagyon jó sütést kívánok hozzá!

2017. július 25., kedd

Szilvás rácsos

Elkezdett érni a korai szilva a kertben. Anyukámtól úgy ismerem ezt a fajtát, hogy Bologasszony szilva. Nagyon finomak az apró kerek szilva szemek, nem túl édes, inkább kicsit fanyar az íze. Elég kicsike fa, ezért túl sok termést nem tudunk róla szüretelni, de néhány üveg szilvabefőtt és az első adag szilvás rácsos süti már elkészült belőle, és úgy látom, 1 - 2 alkalommal még készülni fog belőle valamilyen süti.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
18 dkg margarin
3 tojássárgája
2 evőkanál rum
szükség esetén 1-2evőkanál tejföl
csipetnyi só
Töltelékhez
60 dkg szilva
3 evőkanál darált dió
2 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál fahéj
 
 
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sütőporral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Amikor jól elvegyültek az összetevők, beleütjük a tojások sárgáját, hozzáöntjük a rumot, és ha nehezen áll össze a tészta, akkor a tejfölt.
A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és egy kb. 22x33 cm-es kizsírozott tepsibe tesszük. A tészta tetejét jó szorosan kirakjuk felezett szilva szemekkel. A cukrot összekeverjük a dióval és a fahéjjal, és a szilva tetejére szórjuk.
 
 
A maradék tésztából rácsokat készítünk a sütemény tetejére.
170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a rácsok szép pirosas-barnák lesznek.
A süteményt a tepsiben hűtjük ki, majd amikor már teljesen hideg, tetszőleges szeletekre vágjuk.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok a sütihez!
 
 

2017. július 24., hétfő

Rántott cukkini csomagok

Ismét egy cukkinis ételt készítettem. Ez a zöldség megunhatatlan számomra, és a családom számára, mert sok módon el lehet készíteni. Most a hagyományos rántott cukkinit variáltam egy kicsit tovább, oly módon, hogy sajt és sonka került a kis cukkini csomagocskák belsejébe.


Hozzávalók:
1 közepes cukkini
15 dkg gépsonka
15 dkg trapista sajt
Panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
A sütéshez: olaj
 


A cukkinit hosszában 2-3 mm vastag szeletekre vágjuk és enyhén besózzuk, hogy egy kicsit megpuhuljon a zöldség, különben nem tudjuk jól beburkolni a sonka-sajt tölteléket.
A sajtot kb. 3x2 cm nagyságú, 5 mm vastag kockákra vágjuk és mindegyik sajt darabot beburkoljuk 1-1 szelet sonkába.
Egy cukkini csík végére tesszük a sajtos sonka csomagot és körbe tekerjük a cukkinival, majd egy másik szelettel a másik oldalról is becsavarjuk a csomagocskát.
A szorosan feltekercs csomagokat a szokásos módon, lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába panírozzuk és közepesen forró olajban szép aranybarnára sütjük.
 

Risszel, tartármártással tálaljuk.


Jó csomagolást, majd jó sütögetést, és jó étvágyat kívánok hozzá.

2017. július 23., vasárnap

Almás pite

A klasszikus házi sütemények egyike, amelynek minden évszakban szezonja van. Nyáron a sok nyári alma miatt, ősszel a különböző alma fajták szürete miatt, a télhez hozzátartozik a fűszeres, fahéjas alma illata, tavasszal, pedig azért, hogy a kamrában, pincében megmaradt alma ne kerüljön kidobásra. 
 
 
Mindenkinek meg van a saját speciális almás pitéje. Én is kipróbáltam már rengeteg receptet, és sok finom volt közöttük, de csak a közelmúltban  találtam rá arra az almás pite receptre, amelynek az ízét évek óta kerestem. A tésztája omlós, a tölteléke savanykás, fahéjas. Nem áztatja el a tésztát, de napokig puha, szaftos marad.
 




Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt
14 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
15 dkg zsír
2 egész tojás
2-3 evőkanál tejföl
Töltelékhez
2 kg alma (kb. 1,30 kg reszelt alma)
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
2 mokkáskanál fahéj
1 evőkanál gríz
2 evőkanál zsemlemorzsa
Tetejére
1 tojás
 
 
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsírral. Amikor már jó morzsalékos, simára gyúrjuk a tojással és a tejföllel. A tésztát fóliába csomagoljuk és egy órára  a hűtőszekrénybe tesszük.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, és néhány perc várakozás után kicsavarjuk. Ezután hozzáadjuk a megmaradt cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a grízt.
A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket adagot akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy 22x33 cm-es tepsit, amelyet alaposan kikenünk zsírral és kiszórunk liszttel. A tészta lapot megszórjuk a zsemlemorzsával, rátesszük az alma tölteléket, kinyújtjuk a másik tésztát is, és beborítjuk vele a tölteléket.
A tészta tetejét lekenjük a felvert tojással, éles késsel, rács alakban, éppen csak megkarcoljuk a tészta tetejét, majd egy villával, megszurkáljuk.
 
 
180 fokosra előmelegített sütőben kb.30 perc alatt pirosra sütjük.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok ehhez a finom süteményhez!
 

 

2017. július 20., csütörtök

Szederleves túrógaluskával

Minden évben alig várom, hogy elkezdjen érni a szeder, és friss szederből főzhessek levest. Igaz, jókora mennyiség a fagyasztóba is kerül ebből a finom gyümölcsből, mert levesnek a fagyasztott is tökéletes, de a friss az mégis más.
Már kora reggel elkészítettem, hogy estére, amikor a család haza érkezik, hideg gyümölcslevessel várjam őket.
Régebben, egy receptújságban olvastam,  egy hasonló receptet, amelyben túrógaluskával készült a leves. Azóta én is azzal készítem, hogy egy kicsit különlegessé, mutatósabbá tegyem szederlevest.

 
Hozzávalók:
Leveshez
50 dkg szeder
2 dl tejszín
2 evőkanál tejföl
1 kis darab fahéj
5-6 szegfűszeg
1 citrom leve
1 karika citrom
fél mokkáskanál citromsav
ízlés szerint cukor
2 csapott evőkanál liszt
Túrógaluskához
25 dkg túró (papírcsomagolású)
1 tojás
3,5 dkg gríz
csipetnyi só

 
Körülbelül 1,5 liter vízben feltesszük főni a szedret. Hozzátesszük a citromsavat, hogy megőrizze a szép színét, majd egy teatojásba beletesszük a citromkarikát, a fahéjat, a szegfűszeget és a levesbe lógatjuk. A levest ízesítjük cukorral, citrommal. Amikor elkezd forrni, éppen csak egyet forralunk rajta és behabarjuk. A habaráshoz a liszthez teszünk egy teáskanál cukrot, és csomómentesre keverjük a tejszínnel meg a tejföllel. Ha újra felforrt, megkóstoljuk, és ha szükséges citrommal, illetve cukorral ízesítjük, majd elzárjuk alatta a lángot. Hideg vízbe állítva lehűtjük.
A túrógaluskához összekeverjük a túrót, a tojással, a sóval és a grízzel. Félórára hűtőszekrénybe pihentetjük, majd forró vízben kifőzzük.
Én két teáskanál segítségével készítem a galuskákat, de ha nem szeretnénk ezzel bíbelődni gombócokat is formázhatunk belőle.

 
Véleményem szerint a papírcsomagolású túróból könnyebb készíteni a galuskát, gombócot, mert nem kell áttörni a zacskóssal ellentétben.
Jó étvágyat kívánok ehhez a hűsítő leveshez!


2017. július 19., szerda

Fehér csokis, citromos kocka, levendulás mázzal

A Vidék íze újság júliusi számában találtam rá erre a sütire, és azóta készülök  az elkészítésére. A korábbi elkészítésnek egyetlen akadálya volt, a levendulás cukor hiánya. Két hét kellett a levendulás cukor elkészítéséhez. Nem azért, mert annyira bonyolult, hanem azért, mert ennyi idő kellett ahhoz, hogy a cukrot átjárja a levendula íze. De megérte a várakozást, mert különleges, mégis nagyon harmonikus ízű süti lett a végeredmény.
A tésztában lévő vajkrémtől és a citromtól nagyon ízletes és puha lesz a tészta.
Ezt a sütit most nem egyedül készítettem, hanem 8 éves Viola keresztlányommal, aki különösen a díszítésben és a habverők eltakarításában jeleskedett.
A levendulás cukorhoz 25 dkg kristálycukrot össze kell keverni 4-5 szál száraz levendula virággal. Jól záródó üvegben, 2 hét alatt át veszi a virág zamatát a cukor.

 
Hozzávalók:
Tésztához
20 dkg puha vaj
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
5 dkg natúr vajkrém
10 dkg fehér csoki
2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
25 dkg liszt
csipetnyi só
1 csomag sütőpor
Mázhoz
25 dkg porcukor
1 evőkanál finomra őrölt levendulás cukor
2 citrom leve
Díszítéshez
2-3 levendula virág
néhány mentalevél

 
A tésztához habosra keverjük a vajat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a vajkrémet. Egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat. Beletesszük a reszelt fehér csokit, a citrom reszelt héját és levét, majd legutoljára a csipetnyi sóval és sütőporral elkevert lisztet.
A sütőt 180 fokosra előmelegítjük, és egy 21x31 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük.
Amikor kihűlt a tészta, kockára vágjuk és bevonjuk a mázzal, amelyhez a porcukrot, és a levendulás cukrot alaposan keverjük a citromlével.
A tetejét néhány levendula szirommal és mentalevéllel díszítjük.

 
Természetesen a levendulás cukor elhagyásával, csak citromlével is készíthetjük, úgy is nagyon finom lesz!
Jó étvágyat kívánok hozzá!

2017. július 17., hétfő

Fűszeres borda, sült almával

Néhány hete láttam egy főzős műsorban valami hasonló receptet. Akkor azonnal elhatároztam, hogy ki fogom próbálni, mert nagyon egyszerűnek és gyorsnak tűnt. És valóban az is. Az eredeti receptben rozmaringgal sütötték meg a húst, és nem volt benne a sült alma. Nekem nem volt itthon friss rozmaringom - sajnos a télen kifagyott - a szárítottat pedig nem nagyon szeretem, inkább más friss zöldfűszerekkel ízesítettem. Nagyon szeretem a sültekhez az édeskés, savanykás ízeket, és mivel a konyha asztalon ott virítottak a szép nyári almák, 2-3 alma is került a húsok közé. Isteni finom lett. És a visszamaradó zsír....arról inkább nem beszélek, az valami csoda. Próbáljátok ki ti is.


Hozzávalók:
1 kg csontos karaj
1-2 ágacska borsikafű, majoranna, kakukkfű
1 kisebb fej fokhagyma
só 
bors
3 evőkanál sertészsír
3 - 4 alma




A húst legalább ujjnyi vastag szeletekre vágjuk - ezt a műveletet legjobb ha hentesre bízzuk, mert a csontot, ha nincs megfelelő bárdunk, szinte művészet elnyiszálni. A bordaszeleteket frissen őrölt borssal és sóval ízesítjük, egy rövid ideig állni hagyjuk, hogy jól átjárják az ízek.
Egy nagyobb serpenyőben kevés zsírt hevítünk, rádobjuk a zöldfűszereket, a félbe vágott fokhagyma gerezdeket, és a hússzeletek mind két oldalára rápirítunk. 
Egy tepsibe tesszük az előpirított húsokat, a pecsenye léből kivesszük a fűszereket - a hagymát nem - és ráöntjük a borda szeletekre. Teszünk hozzá még néhány kanál zsírt és 2-3 evőkanálnyi vizet.  Én a serpenyőbe szoktam önteni egy kevés vizet, éppen csak összeforralom, és azt öntöm a húsra. Ilyenkor a serpenyőbe "odakapott" pörzsanyagok feloldódnak és nagyon jó ízt adnak a húsnak. 
Alufóliával lefedjük a tepsit, és légkeveréses sütőben 170 fokon kb. 45-50 percig pároljuk a bordákat. Ha már jó puhák a hússzeletek, közé tesszük, a cikkekre vágott almát, és még néhány percre lefedve sütjük. Amikor az almák is megpuhultak, levesszük a fóliát, és egy kicsit megpirítjuk a húst, hogy szép színe legyen.
Az alma sütési ideje nagyban függ a fajtájától! Én most kásás nyári almából készítettem, ezért elég volt neki 7-8 perc.
Véleményem szerint  a petrezselymes krumpli, vagy a sült hús zsírjával elkevert tört krumpli illik hozzá a leginkább.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2017. július 16., vasárnap

Ribizlis krémes

Ma Anyukám kedvenc süteményét, a Ribizlis krémest készítettem el. Amint el kezd érni a ribizli, mindig elkészítem ezt a sütit. Az idén úgy tűnt nem lesz Ribizlis krémes, mert tönkre ment a ribizli termésünk, de kaptunk egy jó nagy adagot, amelyből szörp és ez a süti is készült. Fiam névnapját is ma ünnepeltük, és a nagy családi ebéd végeztével egy morzsa, de mégy szem ribizli sem maradt a sütiből.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához
5 tojás
25 dkg kristálycukor
21 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
8 evőkanál víz
1 csipetnyi só
Krémhez
4 dl tej
4 evőkanál gríz
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére
30 dkg ribizli
1 csomag tortazselé
2,5 dl víz
ízlés szerint citromlé
2 kanál porcukor
 
 
A tojássárgáját a kristálycukorral és a vízzel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, legvégül óvatosan hozzá forgatjuk a tojások habját.
Egy közepes méretű tepsit (23x33 cm-es) kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a piskótatésztát, és 160 fokosra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Amíg a piskóta hűl elkészítjük a krémet, amelyhez tejből és a grízből sűrű tejbegrízt főzünk, majd teljesen kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a tejbegrízhez keverjük. A krémet a piskóta tetejére kenjük, amelynek a tetejét teljesen befedjük a leszemezett ribizlivel.
A vízből, a citromléből és a cukorból jó ízű limonádét készítünk, és megfőzzük benne a tortazselét. Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd a ribizli tetejére öntjük.
Amikor megdermedt a zselé nagyobb kockára vágjuk a süteményt.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

2017. július 13., csütörtök

Habos almás lepény

Nagyfiam kedvence a Habos almás süti. Az alsó része omlós linzer tészta, amelyet dióval kevert alma borít be, a tetejét pedig tojáshab koronázza.
Van egy öreg almafa a kertünkben, amely most ontja a kásás nyári almát, ezért ebben az időszakban nálunk elég sok almás süti készül. Egy hátránya van ennek az alma fajtának, hogy hosszú ideig nem lehet tárolni. Ettől függetlenül nem kerül kidobásra a sok gyümölcs, mert lereszelve, "almás sütibe való adagonként" lefagyasztom, így télen is remek alap anyaga a süti tölteléknek vagy akár az almakrémlevesnek.
Most természetesen friss almából készítettem a habos almás lepényt.
 


Hozzávalók:
Tésztához
30 dkg liszt
15 dkg margarin
12 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
4 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez
1 kg alma
10 dkg darált dió
5 dkg porcukor
ízlés szerint fahéj
Habhoz
4 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
csipetnyi só


A margarint a cukorra, és a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzágyúrjuk a lisztet, a sütőport, a tejfölt. Elég lágy tésztát fogunk kapni. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy kikenjük zsírral, és az egyenletesen kinyújtott tésztát tepsibe tesszük. 160 fokosra előmelegített sütőben félig megsütjük a tésztát. Amíg a tészta sül elkészítjük a tölteléket, és a habot. 1 kg almát lereszelünk, a levét kinyomkodjuk, összekeverjük a darált dióval, a cukorral és a fahéjjal. A habhoz  a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a cukrot és ezzel is tovább verjük. Addig kell a habot keverni, amíg a cukor elolvad, a hab pedig szép fényes lesz.
Az almás tölteléket a félig megsült tésztára simítjuk, majd az alma tetejére kenjük a habot. A sütit visszatesszük a sütőbe és 140 fokon kb. 20 perc alatt  átsütjük, vagy inkább szártjuk a habot.


A képen látható süti tetején csak 2 tojásból készült hab van, azért olyan vékonyka rajta, de ha a recept alapján jártok el, akkor szép vastag koronázza a sütiteket, amelyhez kívánok nagyon jó étvágyat!





 a

2017. július 11., kedd

Csemege uborka

Az uborka eltevés nálunk egész nyáron át tartó projekt. Júliusban elkezdődik és augusztus végig tart. Na, nem azért, mert hatalmas uborka földjeink vannak, éppen ellenkezőleg. Néhány tő uborka van a kertben, amit annyi uborkát terem, hogy 2-3 nap alatt gyűlik össze egy adagnyi. A leszüretelt uborkák hűtőszekrényben várják, hogy kellő mennyiség összegyűljön.  De megéri a gyűjtögetést, mert nagyon finom, ropogós savanyúságot ehetünk egész évben. Készíthetjük egészen apró, vagy közepes uborkákból. A nagyobbakat inkább hagyjuk meg salátának, kovászos, vagy sós uborkának.
Sokféle receptet kipróbáltam már, de nekem ez vált be a legjobban.
 
 
Hozzávalók:
2,5 kg apró uborka
1,5 l víz
0,5 l 10%-os ecet
27 dkg cukor
7 dkg só
1/3 kávéskanál borkénpor
1 kávéskanál szalicil
néhány szál kapor
2 db ujjnyi vastag torma
1 mokkáskanál egész feketebors
1 mokkáskanál koriandermag
1 mokkáskanál mustármag
5-6 babérlevél
 
 
Az uborkát alaposan megmossuk. Az üvegek aljába teszünk 1-1 kis szál kaprot. Az uborkákat állítva az üvegekbe rakjuk. Közé teszünk 1-2 vékony szálra vágott tormát.
A vizet a cukorral és a sóval összeforraljuk, majd hozzáöntjük az ecetet, és egyet forralunk rajta. Még forrón az uborkákra öntjük. Ha félig kihűlt a lé, visszaöntjük az uborkáról a fazékba,  és újból felforraljuk. Amikor elzártuk alatta a lángot, hozzákeverjük a borkénport és a szalicilt.
Az uborkák tetejére teszünk 1 babérlevelet, 1-1 kicsit a borsból, a koliandermagból, és a  mustármagból, majd visszaöntjük az uborkára az újból felforralt savanyúság levet.
A lezárt üvegeket száraz dunsztban hűtjük ki.
 
 
A megadott mennyiségből 1 ötliteres üvegnyi, vagy 5-6 db 7,5 dl-es üveg savanyúság készíthető

2017. július 9., vasárnap

Málnaszörp

Az idén rengeteg édes málna termett a kertben. Már készült belőle lekvár, süti és  jó sokat ettünk is belőle, ezért itt az ideje, hogy szörpöt  is készítsek. A sokféle szörp közül nekem egyébként is a klasszikus málnaszörp a kedvencem. A gyerekkoromat juttatja eszembe, annak a szörpnek az ízét, amit Anyukám készített. Akkor még nem volt ekkora választék szörpből és üdítőitalból, de Anyu által készített málna és ribizli szörp mindig volt a spájzban. Anyukám még ma is készíti a finom málnaszörpöt, és az övé még mindig a legfinomabb. Én is az Ő receptje alapján készítem a szörpöket, remélem sokan elkészítitek majd, és nektek is ugyan így fog ízleni.
 

 
Hozzávalók:
2 kg málna
fél mokkáskanál borkősav
2 teáskanál citromsav
1 mokkáskanál szalicil
1,2 liter víz
a lecsöpögött gyümölcsléhez literenként ízlés szerint 70 dkg - 1 kg cukor
 
 
A gyümölcsöt összezúzzuk, hozzáadjuk a borkősavat, a szalicilt, a citromsavast és 6 dl vizet öntünk hozzá. Az egészet egy tüllzacskóba tesszük, a zacskót felakasztjuk, és aláteszünk egy tálat a lecsöpögő lének, és így hagyjuk legalább 1 napig. A gyümölcs levének magától kell lecsepegnie, a zacskót nem szabad nyomkodni. Minden liter lecsöpögött gyümölcslébe 1 kg cukrot keverünk (addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad).
Tisztára mosott üvegekbe töltjük, lezárjuk az üvegeket és a végleges helyükre tesszük.
 
 
A klasszikus szódavízzel az igazi.
Ugyan így készíthetjük a ribizli, meggy, eper szörpöt is.