Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. március 16., szombat

Dalmata szelet

A napokban, kezembe akadt néhány régi Nők lapja újság. Ez nem a reklám helye, de ez a újság az, amit  minden héten megveszek, és az utolsó betűig elolvasok. Szeretem, hogy ebben a lapban, nem a napi pletykák,  és az úgynevezett hírességek magán élete a főszereplő, hanem  családról, lélekről, egészségről, irodalomról, társadalomról, környezetről is szó esik. Persze helyet kap benne a könnyed téma is, az utazás, a divat, szépség, és amit különösen szeretek, a sütés, főzés. 
A most előkerült magazinokat lapozgatva akadtam rá az alábbi receptre. Nem is értem, hogy korábban, hogyan nem figyeltem fel rá..... Hihetetlenül finom a tésztája, és a kétféle krém is remekül harmonizál, mind egymással, mind a tésztával. És mellékesen nagyon mutatós is, a nevéhez híven olyan foltos, mint a mesebeli 101 dalmata kiskutyus. Gondolom, Szörnyella is oda lenne ezért a finomságért. 


Hozzávalók:
Fehér tészta:
5 tojásfehérje
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál étolaj
Kakaós tészta:
5 tojássárgája
1 evőkanál kakaópor
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1 dl tej
2 evőkanál étolaj
Csokis krémhez:
1 evőkanál kakaópor
3 csomag csokis pudingpor
12 dkg kristálycukor
9 dl tej
25 dkg vaj
Mascarponés krémhez:
3 dl tejszín
30 dkg mascarpone
8 dkg porcukor
Díszítéshez:
5 dkg étcsoki
1 teáskanál étolaj


A fehér tésztához, a tojásfehérjéből habot verünk, hozzáadjuk kristálycukrot, és azzal is tovább verjük. A liszthez hozzákeverjük a sütőport, és rászitáljuk a habra, majd laza mozdulatokkal beleforgatjuk. Legvégül az étolajat is hozzáadjuk.
Elkészítjük a kakaóst tésztát is, ehhez  a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, és kakaóport. Beledolgozzuk a tejet és az étolajat. A kakaós tésztát egy kb. 22x33 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és rákanalazzuk a fehér tésztát. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és 20-25 perc alatt a készre sütjük.
Közben elkészítjük a krémeket.
A csokis pudinghoz hozzákeverjük a kakaóport, a cukrot. A tejet hozzáöntjük, és összefőzzük. Amikor kész, többszöri keverés mellett teljesen kihűtjük. A vajat kihabosítjuk, és a hideg pudinghoz keverjük.
A mascarponét a cukorral kikeverjük. A tejszínt habbá verjük, majd a kettőt összekeverjük.
A hideg tésztára kenjük a csokis krémet, ennek a tetejére kerül a tejszínes mascarpone.
Az étcsokihoz hozzáadjuk az olajat, és gőz fölött összekeverjük, és pöttyöket kenünk a tejszínes krém tetejére. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése