Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. március 21., csütörtök

Túrós gombóc

A szilvás gombóc  mellett ma túrós gombócot is készítettem. A tésztája ugyanaz, mint a szilvás gombócé, amit már régebben feltettem, ide a blogra. Ami változás, ahhoz képest, az a túrós töltelék. A krémes, vaníliás túró nagyon finoman egészíti ki a puha, krumplis tésztát, és a ropogós,  aranyló, pirított morzsát.  Az édes, krémes tejföl teszi igazán fenségessé, ezt az egyszerű ételt.
A töltelék készítése egyáltalán nem ördöngösség, de van néhány dolog, amire figyelni kell. Egyik, hogy ne rögös túrót használjunk, vagy ha mégis azt vásárolunk, akkor azt törjük át. A másik, hogy kevés cukrot tegyünk bele, különben nagyon folyós lesz a töltelék, és nem tudjuk összeállítani a gombócokat.


Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg főtt krumpli
1 tojás
15 dkg liszt
1 teáskanál zsír
Töltelékhez:
25 dkg túró
1 tojássárgája
csipet só
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
10 dkg pirított zsemlemorzsa
tejföl
porcukor


A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomón áttörjük és  kihűtjük.
Amíg hűl, elkészítjük a túró tölteléket, és megpirítjuk a zsemlemorzsát.  A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a csipet sót, a kristálycukrot és a vaníliáscukrot.
A morzsát serpenyőben aranybarnára pirítjuk.
Amikor a krumpli  kihűlt hozzáadjuk a lisztet, a zsírt és a tojást. A simára gyúrt tésztát alaposan lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és kb. 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1-1 kis halom túrótölteléket. A tésztalapok sarkát összefogjuk és gombócokat formázunk  belőle.
Lobogóan forró vízben kifőzzük a gombócokat. Egyszerre 7-8 gombócot tegyünk a vízbe, és addig főzzük, amíg a gombóc feljön a víz tetejére. A tésztát leöblítjük, és lecsepegtetjük, majd beleforgatjuk a morzsába.
Porcukorral és tejföllel kínáljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

1 megjegyzés:

  1. Zseniálisan megfogalmazott! Az Ön bejegyzése kiemelkedő, éleslátó perspektívákat kínál. Nagyra értékelem, hogy megosztja értékes nézőpontját. Látogasd meg az Aviator játékos blogunkat és szólj hozzá a témákhoz.

    VálaszTörlés